fbpx

Kada govorimo o Tuzlanskom kantonu, drugu dozu vakcine protiv virusa korona primilo je 31 odsto stanovništva. Broj procenata onih koji su primili i treću dozu je manji od dva. Najviše vakcinisanih je u Doboj Istoku, a najmanje u Sapni. Razlog manjeg broja vakcinisanih u opštini Sapna je nedostatak vakcine Fajzer, navode iz lokalnog Doma zdravlja Sapna.

Tekst i foto: Ilma Husika

Građani Sapne vjeruju da je djelovanje Fajzer vakcine učinkovitije od ostalih vakcina. Za to vrijeme, građani Doboj Istoka vakcinišu se i drugim vakcinama. Veliku ulogu, kada je u pitanju procent vakcinacije, ima povjerenje stanovnika u zdravstevne radnike te dobra komunikacija i informisanost građana, objasnili su iz Doma zdravlja Doboj Istok.

Podrži eTrafiku

Uposlenici Doma zdravlja Sapna vrše stalnu promociju o važnosti vakcinacije kako bi povećali broj vakcinisanih.

“Imali smo kampanju u vezi vakcinacije u obliku medijske kampanje, organizovanjem    punktova za vakcinisanje zatim u obliku plakata i letaka”, rečeno nam je u Domu zdravlja Sapna.

Trenutno raspolažu Sinofarm i Fajzer vakcinom, a najveći odziv je srednje i starije dobne populacije.

“Smatramo da je manji broj vakcinisanih  do sada zbog manjih količina Fajzer vakcine  te se nadamo da će se broj vakcinisanih uskoro povećati”, ističu iz Doma zdravlja.

Veći dio građana želi da se vakciniše isključivo Fajzer vakcinom, dok drugi uzimaju u obzir i  Sputnjik vakcinu, ali ih u vakcinaciji spriječava činjenica da nije priznata u Evropskoj uniji.

“Nisam se vakcinisao i niko nije utjecao na moje mišljenje. Većina ljudi čeka na Fajzer vakcinu, ali ima i onih kojima je žao što ruska vakcina nije priznata u Evropskoj uniji”, kazao je  Semir Džinić iz Sapne.

Studenti navode da su vakcinisani  iz više razloga, najprije je to pohađanje redovne nastave na fakultetu i obavljanje prakse.

“Vakcinisana sam, a razloga je dosta. Mislim da je najveći to što studiram na Fakultetu zdravstvenih studija i na kojem mi je potrebna potvrda o vakcinaciji da bih mogla obavljati praksu u zdravstvenim ustanovama. Zatim tu je i neko moje mišljenje da ćemo se kad tad svi morati vakcinisati, a da ne govorimo o tome kako je i do sada svaki lijek za neku veću bolest bila vakcina, nema smisla da sad nešto pretjerujemo, ali opet kažem razumijem i ljude koji ne žele da se vakcinišu“, objasnila je studentica Emina Hamzić.

Doboj Istok, Foto: Ilma Husika

U Doboju Istoku živi nešto manje od 11.000 stanovnika. Lokalni Dom zdravlja pozitivan je primjer rada sa pacijentima, odgovornosti građana i model koji bi, u namjeri povećanja broja vakcinisanih osoba, mogao poslužiti i drugim sredinama. Također, svi uposlenici Doma zdravlja su vakcinisani.

„U početku kampanje broj zainteresovanih nije bio značajan. Sve aktivnosti koje su slijedile doprinosile su povećanju broja zainteresovanih. Kao primarno vakcinacija kao preventivna mjera u borbi protiv zaraznih bolesti mora biti prihvaćena od zdravstvenih radnika i saradnika u zdravstvenoj ustanovi. Druga vrlo važna komponenta je obaviještenost stanovništva kao i dostupnost u smislu približavanja usluge“, istikao je  Zijad Alibašić iz Higijensko-epidemiološke službe  Doma zdravlja Doboj Istok.

U čvrstoj saradnji sa porodičnom medicinom, Higijensko-epidemiološka služba  svakodnevno je bila na terenu. Stanovništvo nije vakcinisano u sportskim dvoranama. Za informisanost građana o procesu vakcinisanja koristili su telefonske komunikacije i  plakate.

„Komunikacija sa stanovništvom nije išla putem elektronski platformi. Komunikacija je bila neposredna putem telefona. Mišljenja sam da je vrlo mali broj stanovništva koje poznaje način prijava i komunikacija tzv. elektronskim putem. Zainteresovani su uglavnom osobe starije od 30 godina, ali naravno da ima i mlađih“, objasnio je Alibašić.

Građani su se vakcinisali vakcinama: AstraZeneka, Sinofarm, Sinovac, Moderna i Fajzer. Navode da procenat vakcinisanih koji su postigli i nije od velikog značaja ukoliko i drugi ne povećaju broj vakcinisanih.

Abdulah Omerčić, Foto: Ilma Husika

 Na osnovu izjava sugrađana najviše vaksinisanih je srednje i starije dobi, dok mlađa dobna populacija nije.  Brojna iskustva građana ukazuje da se treba vakcinisati, te da niko od njih nije imao jače simptome, nakon imunizacije.

„Vakcinisala sam se zbog svoje sigurnosti i sigurnosti drugih, očekujem i treću dozu”, naglasio je  Abdulah Omerčić.

Uposlenici Doma zdravlja su telefonskim putem pozivali građane na osnovu dobnnih skupina, odziv građana je znatno povećan.

„Vakcinisan sam i primio sam AstraZeneku, i moja supruga se vakcinisala. Bila je obavijest na javnim mjestima da ima vakcina i da se možemo prijaviti. Porodični ljekar je pozvao ljude po godištima i mene također, trenutno čekam treću dozu da primim, rekao je jedan od sugrađana.

Građani Tuzlanskog kantona imaju mogućnost i da se onlajn prijave za vakcinaciju protiv virusa korona. Nakon izvršene registracije, građani dobiju obavještenje o uspješnoj registraciji putem Viber ili SMS poruke. Timovi porodične medicine izvrše zakazivanje termina za vakcinaciju ili revakcinaciju, uzimajući u obzir pripadnost prioritetnim skupinama.

Napiši komentar