fbpx

Studenti koji su organizovali ovogodišnje apsolventske večeri ostali su ‚‚dobri“ nekoliko hiljada maraka, a sve to na račun svojih fakultetskih kolega. Prostom računicom može se doći do zaključka da cijena od 50 KM uveliko prevazilazi realnu cijenu troškova organizacije.

Podsjećamo, ove godine u hotelu ‚‚Bosna“ studenti su proslavljali završetak studija tri večeri zaredom, i za to zadovoljstvo su bili dužni izdvojiti  50 KM. Nakon što su nam se javili apsolventi koji su posumnjali da ih neko poktrada, odlučili smo da istražimo šta se zapravo iza toga krije.

Ove godine, oko 1200 apsolvenata koji su proslavljali svoje veče u hotelu ‚‚Bosna“ morali su da plate po 50 KM, što dovodi do iznosa od 60 000 KM ukupnih prihoda za organizatore.

Podrži eTrafiku

Na osnovu informacija koje su stigle na naš mejl, odlučili smo da istražimo koliko iznose troškovi same organizacije i da izračunamo razliku između ova dva iznosa. Prvo smo kontaktirali hotel  ‚‚Bosnu“, gdje su nam potvrdili da cijena apsolventske večere za jednu osobu iznosi 30 KM, a bon za konzumaciju jednog do dva pića 5 KM, što iznosi 42 000 KM koje su organizatori isplatili hotelu. Organizatori su nam takođe potvrdili da je cijena muzičara koji su svirali za jedno veče iznosila 1000 KM, što iznosi 3000 KM za troškove muzike. Dnevnice organizatora sa svakog fakulteta, njih 16, pojedinačno iznosile su 50 KM, i na većini fakulteta je za organizaciju bila zadužena jedna osoba (a na nekima i po dvoje), ali svi organizatori nisu bili angažovani sve tri apsolventske večeri. Dakle, ako uzmemo da je po jedan organizator sa svakog fakulteta radio svako veče, dolazimo do okvirne cifre od 3000 KM za dnevnice organizatorima. Pored fiksne dnevnice, organizatori su posebno dobijali po 5 KM za svaku prodatu ulaznicu na svom fakultetu, što je dodatnih 6000 KM rashoda. Dakle, ukupni rashodi iznose 54 000 KM.

Ako od ukupnih prihoda od 60 000 KM oduzmemo sve navedene troškove, ostaje 6 000 KM za koje se ne može objasniti gdje su nestale!

Upravo to pitanje postavili smo predstavnicima takozvanog organizacionog odbora i organizatorima ispred svakog fakulteta.

poruka sagovornikuNajviše pritužbi studenti upućuju na adresu Radomira Jerkića, Vedrana Jokića i Mladena Amovića, mada Jerkić, koji je inače novoizabrani potpredsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske,  ni nakon sedam dana nije odgovorio na naše pozive, iako smo mu telefonskom porukom objasnili o čemu hoćemo da razgovaramo. Mladen Amović takođe nije bio spreman za razgovor, objašnjavajući da je zauzet sastancima, ali nam je obećao pismeni odgovor koji još nismo dobili.

Tako nam je organizator ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, Dragan Praštalo, koji je bio angažovan u organizaciji sve tri apsolventske večeri, rekao da je sa ovog fakulteta ukupno 90 studenata išlo na apsolventsko veče, što znači da je on ukupno zaradio 600 KM. On nam je takođe potvrdio i da su članovi organizacionog odbora imali besplatno piće i večeru, te da nije upućen šta se desilo da ostatkom novca.

Uroš Vukoman, sa Poljoprivrednog fakulteta, nije nam htio otkriti koliko je novca dobio pored fiksne dnevnice, a potvrdio je da je ukupno prodao 48 ulaznica na svom fakultetu.

U organizacionom odboru bio je i Vedran Jokić, bivši student ombudsman, koji kaže da je radio samo dizajn ulaznica i plakata, i da za taj posao ima ‚‚standardnu cijenu“, koju nam nije mogao otkriti.

Nemanja Kovačević, predsjednik Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka, nam je rekao da su glavni organizatori, apsolventskih večeri, između ostalih, bili Radomir Jerkić, Vedran Jokić i Mladen Amović, te da se njima obratimo po pitanju sudbine spornog viška novca, za koji on lično smatra da ne iznosi više od 3 000 KM. Interesantno je da je na Fakultetu političkih nauka jedna grupa studenata  sama otkrila da cijena od 50 KM nije realna, pa su odlučili da apsolventsko veče proslave u vlastitoj organizaciji.

Borislav Vukojević, koji je predvodio izrevoltirane studente  rekao je da oni ne žele da ih prave budalama, jer su prije uplate provjerili cijenu u hotelu ‚‚Bosna“, koja se nikako nije uklapala u iznos za koji su im rekli da moraju platiti. Njih 15-ak je proslavilo apsolventsko veče u ‚‚Maloj Skadarliji“, gdje su, u prosjeku, za 30 KM imali i piće, i hranu, i muziku za cijelo veče. Vukojević smatra takođe da nisu mnogo postigli, jer je trebalo više studenata da se pobuni protv cijene zvanične proslave kako bi se spriječilo dalje potkradanje studenata, i na kraju je dodao da organizatore ispred fakulteta nisu birali studenti i da mu nije jasno ko ih je birao.

Iako je evidentno da je preostalo nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, organizatori ispred fakulteta se ograđuju od bilo kakve zarade mimo dogovorenih dnevnica i ulaznica, i prebacuju odgovornost na članove organizacionog odbora, koji, s druge strane, tvrde da ‚‚niko nije bio glavni u organizaciji“ i prebacuju vruć krompir u krilo fakultetskih orgnizatora.

I sve dok studenti ćute i ne bune se, ovakve stvari će se dešavati i narednih godina, i sve to preko njihovih leđa i iz njihovih džepova će se bogatiti samoprozvani studentski lideri, koji očigledno najmanje dodira imaju sa studiranjem, a ponajviše sa svim ostalim,  za studiranje nebitnim, stvarima.

Povezane vijesti:

(VIDEO) Potpredsjednik OSRS i bivši student ombudsman bahate se u kockarnici

Reakcija Radomira Jerkića na pisanja eTrafike

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar