fbpx

Buduće majke u BiH tokom poroda koriste epiduralnu anesteziju, ali ne postoje precizni podaci koliko često. Jedno je sigurno, ovakav način anestezije u svrhu eliminacije bola tokom porođaja je praksa u porodilištima širom svijeta, ali na našem području još uvijek nije dovoljno zastupljena. Postoji nekoliko razloga zašto je situacija takva – nedostatak anesteziologa, ali i stav društva da „porođaj mora da boli“, zbog čega se buduće majke ne odlučuju na epidural. Cijene se razlikuju od bolnice do bolnice, dok su rijetki slučajevi da je ova vrsta anestezije besplatna.

Piše: Snježana Aničić

Iz Udruženja „Beba više“ smatraju da kod porodilja više postoji strah nego osuda okoline. Objašnjavaju da je glavni razlog taj što kod nas epiduralna anestezija nije zaživjela u velikoj mjeri i postoji dosta nepoznanica.

Podrži eTrafiku

„Za sve dileme, u smislu pune informisanosti, porodilje bi trebalo da imaju mogućnost razgovora sa svojim ljekarom koji vodi trudnoću (što najčešće nije slučaj zbog kratkoće prenatalnih pregleda i nedostatka vremena i medicinskog kadra za toliku posvećenost), a s druge strane i u ‘školama za trudnice’ koje se vode, u domovima zdravlja ili komercijalno.  Kompletna informisanost podrazumijeva razumijevanje benefita neke metode, ali i rizika kao i alternativa ukoliko se želi obezboliti porod na neki drugi način“, rekla je predsjednica Udruženja, Amila Tatarević.

Foto: Pixabay

Naša sagovornica dodaje da se epidural preporučuje kao jedna od farmakoloških načina obezboljavanja poroda.

„Bitno je naglasiti, da prema međunarodnim akušerskim smjernicama, prednost treba prvo dati i iscrpiti sve nefarmakološke metode obezboljavanja prije nego što se upotrijebe farmakološke, s obzirom na to da sve potonje metode imaju pored svojih prednosti i svoje rizike. Najčešće se epiduralna anestezija daje na zahtjev porodilje, a u skladu sa mogućnostima porodilišta i nakon saglasnosti ljekara da je tako nešto realna mogućnost za individualni porod“, objasnila je Tatarevićeva.

Manjak anesteziologa

Epiduralna anestezija blokira bol određene regije tijela i djeluje tako što blokira impulse nerava nižih spinalnih segmenata, a rezultat toga je prestanak osjećaja bola u donjoj polovini tijela.

Ipak, zbog cijene nisu sve porodilje u mogućnosti da dobiju epidural i oslobode se bola. Ukratko, ako nemaš da platiš onda se patiš i trpiš bol dok se dijete ne rodi.

Foto: Pixabay

Nedostatak opreme i stručnog kadra su glavni razlozi zašto neka porodilišta u našoj državi nemaju mogućnost davanja epidurala ili je njegovo dobijanje ograničeno. Pravi primjer toga je Mostar gdje buduće majke nemaju tu mogućnost, jer nedostaje anesteziologa. To je ujedno i jedan od glavnih razloga zašto se odlučuju na carski rez, a sve u svrhu izbjegavanja bola.

I Klinički centar u Sarajevu već neko vrijeme ne pruža mogućnost epiduralne anestezije, jer nemaju dovoljno opreme i anesteziologa koji su obučeni za epidural. S druge strane, bolnice koje imaju tu mogućnost često su ograničene dostupnošću anesteziologa, jer nisu dostupni sedam dana u sedmici i 24 časa. Nije rijetkost da porodilje koje se porađaju noću, nemaju šansu da dobiju epidural, iako su ga ranije dogovorile. Ako anesteziolog nije u noćnoj smjeni, neće doći naknadno kada krene porođaj.

Cijene se razlikuju od bolnice do bolnice

Epidural u prijedorskoj bolnici košta 150 KM i najčešće se daje epiduralna anestezija u kombinaciji sa spinalnom anestezijom.

„Kod nas se epiduralna anestezija daje veoma često sa tendencijom porasta zahtjeva. Porodilje su većinom zainteresovane, mada dosta njih kojima ginekolog predloži epiduralnu anesteziju uopše nije znalo da postoji mogućnost bezbolnog poroda“, istakao je anesteziolog Danilo Drašković.

Foto: Pixabay

U Brčkom je cijena duplo veća za razliku od Prijedora i primjenjuje se rjeđe zbog nedostatka anesteziologa.

„Postoje tri vrste regionalne anestezije: spinalna (koristi se kod carskih rezova po želji porodilje ili u slučaju otežane endotrahealne intubacije), epiduralna (u ovom slučaju se kroz plasirani kateter ubacuje ‘koktel’ lijekova i za razliku od spinala porodilja ima određen stepen osječaja u donjem dijelu tijela i kombinovana spinalno epiduralna anestezija. Porodilje traže same epidural ili ukoliko postoji indikacija po poreporuci doktora“, kaže portparol Salih Ibrahimbegović.

Bolnica u Doboju epiduralnu anesteziju naplaćuje 250 KM, a od ukupnog broja poroda, samo pet odsto završi pomoću epidurala.

„Postoje dva tipa epiduralne anestezije. Prvi je klasični epidural, a drugi je kombinacija sa spinalnom anestezijom. Epiduralnom anestezijom se prilikom porođaja kod žena blokira bol iz materice i vagine. Anestetik se ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba, anestezija počinje da djeluje nakon 10–15 minuta i trudnica prestaje da osjeća bilo kakvu vrstu bola. Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog, uz saradnju sa ginekologom, kada počnu kontrakcije, kada je grlić materice otvoren od tri do pet centimetara. Davanje epiduralne anestezije ne boli, a jedini bol koji se osjeća je tokom postavljanja epiduralnog katetera u kičmeni stub, kada je taj bol kratkotrajan i traje svega nekoliko minuta. Prilikom dolaska u porodilište trudnice se upoznaju sa mogućim završetkom poroda u epiduralnoj anesteziji, a neke od trudnica same traže epiduralnu anesteziju“, rekao je portparol Danijel Vuković.

Foto: Pexels

Od svih bolnica koje smo kontaktirali, a poslale su nam odgovor, jedino se u Zenici epidural ne naplaćuje i besplatan je za sve osigurane porodilje.

Dr Nihad Ribić, priznaje da se epidural ne daje toliko često, jer porodilje nisu sklone tome. Kako kaže, najčešće se daje na zahtjev pacijentkinje uz prethodni pregled od strane anesteziologa u i porođajnoj dobi. Anesteziolozi u porodu preferiraju metodu „single shot“ epidural zahvaljujući kojem žena ne osjeća bol, ali osjeća kontrakcije i može aktivno da učestvuje u porodu.

Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana smatra da cijene lijekova ili usluga u državnim bolnicama ne bi smjele da utiču na odluke trudnica kako će se poroditi i svakako bi trebalo da budu iste na cijeloj teritoriji države.

“Osim nemogućnosti da dobiju epidural jer ne mogu da plate, žene se susreću i sa drugim vidovima opstretičkog nasilja o kojima se ne govori, ili se nedvoljno govori. To uključuje i neinformisanje trudnica koji zahvat i iz kojih razloga će se raditi, ophođenje prema ženi koja rađa kao da je objekt, u šta spadaju i vikanje i vrijeđanje, itd. Godima smo čekali da se odbori mogućnost da sa ženom na porodu bude i neko njoj blizak, i tu su cijene bile različite. Uglavnom, na epidural se gleda kao na neki ženski hir, i od žena se očekuje da svoju reproduktivnu ulogu ispune, pa makar i u bolovima”, objasnila je Dardićeva.

Na kraju, važno je napomenuti da korištenje epidurala u veoma malom procentu dovodi do određenih komplikacija. Neke od njih su zujanje u ušima, mučnine, nagli pad krvnog pritiska, drhtanje i glavobolje.

Napiši komentar