fbpx

Kada je sad već daleke 2015. godine, u pravom socrealistčkom maniru, uz folklor, igru, pjesme i govore, svečano postavljena balon-sala u kojoj je nastavu fizičkog vaspitanja trebalo da ima oko 1.200 učenika iz dvije srednje škole iz Istočnog Sarajeva, niko nije mogao ni sanjati da nikada ni jedan čas fiskulture u njoj neće biti održan!

Piše: skener.info

Ostalo je zapisano kako je ispred balon-sale, pred mnogobrojnim tv-kamerama, tadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić govorio hvalospjeve kako je lokalna zajednica na čijem je čelu finansijski pomogla montiranje sale, angažovala se oko njenog uvoza i oslobađanja carinskih dažbina, obezbjeđivanja sve neophodne dokumentacije, priključka na gradsku toplovodnu mrežu…

Podrži eTrafiku

Prolazile su godine, načelnik Ćosić je u međuvremenu avanzovao i postao gradonačelnik Istočnog Sarajeva, a balon-sala je uklonjena, iako nikad nije primila ni jednog učenika pod svoje svodove. Da bruka bude veća, balon-sala je kupljena zahvaljujući donaciji Udruženja logoraša Republike Srpske iz Australije, koje je prikupilo novac u iznosu od 44.000 KM.

Sve to bio je razlog da odbornici opozicije u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo postave u maju ove godine zvanično odborničko pitanje – “Gdje se trenutno nalazi balon-sala i da li će je opština vratiti ili prodati?”.

“Odgovor koji nam je dao aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić nas je šokirao. Donatori i djeca koja su po kiši, snijegu i vrućinama izvodili nastavu po obližnjim parkovima i livadama su, malo je reći, prevareni! Ispalo je da je tadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a sadašnji gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić više od pet godina obmanjivao i srednjoškolce i njihove roditelje”, kaže odbornik opozicionog SDS u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Stefan Ignjatović.

Stefan Ignjatović

U odgovoru se navodi da je montažni objekat balon-sala nabavljen 2015. godine kao donacija udruženja “The Association of Camp Inmates of RS branch NSW”, iz Australije, koju je zastupao predsjednik Mladen Šuvajlo. Iznos koji je plaćen od strane donatora direktno prodavcu Zoranu Kipoviću iz Pančeva je bio 44.000 KM. Škola je, u saradnji i uz finansijsku podršku opštine Istočno Novo Sarajevo, platila Naučno-istraživačkom institutu Unis za izradu Izvještaja o kontroli nosivosti i stabilnosti čelične konstrukcije montažnog objekta br. 01-111/18. od 23.1 2018. u cilju dobiranja upotrebne dozvole i stavljanja objekta u funkciju.

Izvještaj Instituta nalazi da se konstrukcija ne može smatrati pouzdanom u pogledu nosivosti i stabilnosti preuzimanja osnovnog i dopunskog opterećenja. Ugovorom o izvršenju usluga br. 01-352/20. od 233.2020. sa firmom Ai3 doo” Istočno Sarajevo Škola je ugovorila demontažu balon-sale njeno odvoženje, pripremu podloge terena za radove oko izgradnje terena, te izradu i montažu tribina. Za ove usluge firma „Ai3 d.o.o. prihvata se koristi stečene kroz demontirani objekat i materijal i preuzima montažni objekat balon salu u svoje vlasništvo.

Odgovor na odborničko pitanje

Škola je nakon toga angažovala i sudskog vještaka građevinsko arhitektonske struke da uradi

procjenu vrijednosti montažne balon sale koji zaključuje da ona iznosi 3.626,84 KM.

S tim u vezi, Školski odbor je naložio direktoru do nađe rješenje, te je zbog nemogućnosti stavljanje montažnog objekta u upotrebu, direktor odlučio da je najbolje rješenje da se objekat ukloni, a da se postojeći tereni adaptiraju i da budu upotrebljeni za nastavu fizičkog vaspitanja. Postupajući po nalogu Školskog odbora, škola 2.3.2020.  potpisuje ugovor sa organizacijom Gopa – predstavništvo u BiH i opštinom Istočno Novo Sarajevo o udruživanju finansijskih sredstava u svrhu realizacije sanacije sportskog igrališta u sklopu JU Srednje škole “28. juni“ Istočno Sarajevo.

Ignjatović kaže da nisu zadovoljni ovim odgovorom opštine jer on ne objašnjava kako je vrijednost sale sa više od 40 hiljada KM spala na 3626 KM.

“Pitanje kako je sala sa vrijednosti od 44.000KM spala na 3.626KM kao i mnoga druga pitanja u vezi ovog skandala ostaju zavejana zidom ćutanja od strane opštinske uprave. Da to nije izolovan slučaj govori i činjenica da trenutno krše Pravilnik, ali i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH pošto ne odgovaraju na mnoga odbornička pitanja koja su postavljena odavno”, kaže Ignjatović.

Đorđo Šuvajlo iz Udruženja logoraša Republike Srpske iz Australije, kaže da su se odazvali na poziv Srpske pravoslavne crkve u Australiji, kojoj se tadašnja direktorica škole “28. juni” Mlađenka Pandurević obratila sa zahtjevom za donaciju novčanih sredstava za nabavku sale.

“Mi smo primili pismo i odlučili da pomognemo djeci. Uz pomoć MIS televizije u Sidneju smo izreklamirali akciju i uspjeli da za kratko vrijeme skupimo više od 40 hiljada maraka, a cijena nove sale je bila oko 90 hiljada KM i nadali smo se da ćemo prikupiti cijeli iznos. Međutim, tada su se desile poplave u RS i Srbiji i tada su se počele skupljati pare za obnovu nakon poplava. Nakon toga smo igrom slučaja našli salu u Pančevu od 44 hiljade KM. Za nju smo javili Mlađenki Pandurević, a ona je organizovala komisiju koja je otišla na lice mjesta u Pančevo da pogleda salu. Nakon što smo dobili uvjeravanja da je sala u ispravnom stanju stupili smo u kontakt sa prodavcem i napravili ugovor”, kaže Šuvajlo.

Đorđo Šuvajlo

On je rekao da je  to bio ugovor između Udruženja logoraša kao donatora, prodavca Kićovića i kupca Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva.

“Direktorica Mlađenka Pandurević nas je upozorila da nipošto novac ne šaljemo u Istočno Sarajevo, jer onda od sale ne bi bilo ništa, već da mi novac odmah prebacimo prodavcu u Pančevo”, ističe Šuvajlo i dodaje da je ugovorom dogovoreno da se isplata vrši u tri faze. Prva faza je bila depozit od 10%, druga kada sala pređe granicu, a treća nakon montaže i izdavanja upotrebne dozvole.

Šuvajlo je rekao da je dogovoreno da opština Istočno Novo Sarajevo u kojoj se škola nalazi plati prevoz, montažu i carinske troškove za balon salu i to je iznosilo oko 9600 KM, a da je Udruženje interesovalo da plati salu po cijeni od 44 hiljade maraka i da se ta sala pusti u upotrebu na radost djece.

Ugovor o kupoprodaji

“Međutim, tu su već počele komplikacije, jer prodavcu Kićoviću nije isplaćen novac za prevoz i montažu iz razloga što su našli da tehnička dokumentacija ne odgovara stvarnom stanju, neki profil nije odgovarao onom što je napisano u dokumentaciji i opština nije isplatila taj dio sredstava. Koliko sam upoznat došlo je do dogovora između prodavca i opštine da se uplati pola iznosa”, rekao je Šuvajlo.

On je dodao da je u ugovoru o donaciji koji je Udruženje potpisalo sa Srednjom školom „28. juni“ stavljen član da je, ako objekat ne bude priveden namjeni, škola dužna na osnovu zahtjeva Udruženja u roku od tri dana da vrati donatoru novac u iznosu od 44 hiljade maraka.

Ugovor o donaciji

“Za sada nismo iskoristili taj dio ugovora i nismo tužili nadležne, već smo očekivali da će se problem riješiti na osnovu dogovora. Koliko sam upoznat, Ljubiša Ćosić je izvodio tri kvalifikovane firme da urade elaborate o tehničkoj izvodivosti izdavanja upotrebne dozvole, ali do izrade tih elaborata nije došlo iako su plaćeni. Ni do popravke konstrukcije nikada nije došlo. Zadnji izvještaj te firme sa Sokoca je da se armaturom fi 10, koja se kod nas upotrebljavala za izradu temelja štala i pomoćnih objekata, treba ojačati kompletna konstrukcija objekta i to bi izašlo oko 22 hiljade KM. I za taj novac je novi direktor srednje škole ponovo tražio donaciju od srpske dijaspore iz Australije, ali smo mi to odbili jer smo vidjeli da neko isisava budžet opštine Istočno Novo Sarajevo, a da od dvorane neće biti ništa”, rekao je on.

Šuvajlo kaže da mu je najviše žao djece koja ispaštaju zbog političkih igara i zloupotreba budžeta od strane nadležnih.

“Naš donator i aktivista Lalović iz Perta platio 150 KM da napravi tablu koju je postavio u dvorište srednje škole na kojoj je pisalo ko je donirao salu. Balon-sala je bila montirana i spremna da primi djecu”, dodaje on.

Isječak iz Glasa Srpske gdje se piše da je problem sale riješen

Načelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je priustvovao otvaranju fiskulturne sale, rekao da je opština obezbijedila svu potrebnu dokumentarciju i obećao da će obezbijediti toplovod za salu kako bi bila u upotrebi i u zimskom periodu, kao i električnu energiju, ali se to nikada nije desilo – kaže Šuvajlo i dodaje da je sada tabla o donatorima davno izrezana, a da su dobili informacije da je sala sada uklonjena.

Tabla ispred balon-sale

“Imamo dokument gdje Skupština Istočnog Sarajeva objašnjava da su uklonili salu za iznos od 3600 KM, upravo za onoliko koliko su oni procijenili da vrijedi ta sala koju smo mi platili 44 hiljade KM. Mi čekamo sada da je vidimo negdje u Istočnom Sarajevu u sklopu nekih privatnih montažnih sala i da se u privatnoj režiji organizuju sportske manifestacije u toj Sali” ističe Šuvajlo i dodaje: “Mi ne odustajemo od eventualne tužbe i trenutno tražimo advokata koji će pokrenuti tužbu protiv nadležnih da se sala ili privede namjeni ili da se vrati novac našem Udruženju”.

On je dodaje da se sa gradonačelnikom Istočno Sarajeva Ljubišom Ćosićem pokušavao čuti, ali on je izbjegavao razgovor sa njim, jer mu, smatra Šuvajlo, očigledno nije odgovarao.

Šuvajlo je na kraju poručio da je Udruženje logoraša Republike Srpske prikupljalo donacije i za bolesnu djecu, sakupljali novac za operacije, imali ogroman broj humanitarnih akcija, ali da ovakvu prevaru nikada nisu doživjeli.

Odgovor gradonačelnika Ćosića na pitanje zašto balon-sala nije postavljena je da se to nije desilo “zbog određene vrste nesporazuma i lošeg kvaliteta konstrukcije”.

Ljubiša Ćosić

Naša nastojanja da dobijemo objašnjenja od nekoga iz rukovodstva škole “28. juni” ostala su bez rezultata.

Napiši komentar