fbpx

Mada je službenim zaključkom Ministarstva prosvjete i kulture RS  od 10. maja ove godine, Dragutin Dragić (šef šekovićkog odbora Ujedinjene Srpske) zvanično obaviješten da na javnom konkursu za izbor direktora Narodne biblioteke u Šekovićima  nije zadovoljio, te da će ovo Ministarstvo raspisati novi javni konkurs za isto radno mjesto, samo dva dana kasnije imenovan je za vršioca dužnosti direktora pomenute ustanove.

Piše: skener.info

Naime, 12.maja Ministarstvo prosvjete i kulture dopisom je obavijestilo Dragića da je on imenovan za vršioca dužnosti direktora Narodne biblioteke u Šekovićima.

Foto baza
Dragutin Dragić

– Ovo je za rubriku ‘vjerovali ili ne’! Klasičan primjer kako se krše zakoni i kako se stranački zapošljava! Dragutin Dragić je predsjednik Opštinskog odnora Ujedinjene Srpske u Šekovićima i jedini odbornik ove partije u lokalnom parlamentu. Odgovorno tvrdim da Dragić nije ispunjavao uslove konkursa, a imenovan je za vršioca dužnosti direktora, zato što je prijetio svom partijskom šefu da će, ako ga ne imenuje na ovu funkciju, baciti stranački pečat u rijeku Drinjaču! Podsjećam da je i ministarka prosvjete i kulture kadar Ujedinjene Srpske – tvrdi Ivan Lukić, odbornik SDS u Skupštini opštine Šekovići, koji je prethodne četiri godine bio direktor šekovićke biblioteke i jedini protivkandidat Dragiću na ovom javnom konkursu.

A sve je počelo 5.maja ove godine kada je u Ministarstvu provjete i kulture u Banjaluci održan intervju sa kandidatima za direktora Narodne biblioteke u Šekovićima. Od nekoliko prijavljenih kandidata, na razgovor su pozvani samo Ivan Lukić (SDS), čija partija je opozicija u lokalnom parlamentu i Dragutin Dragić iz vladajuće Ujedinjene Srpske, koja, inače, ima i apsolutnu kontrolu nad Ministarstvom prosvjete i kulture i dio je vladajuće većine na entitetskom nivou.

Ivan Lukić, dosadašnji direktor Narodne biblioteke u Šekovićima

Lukić tvrdi da se kandidovao na ovu funkciju jer je kao direktor Biblioteke u Šekovićima u prethodne četiri godine, kako tvrdi, uspješno rukovodio ovom ustanovom, za šta je dobio i određena priznanja, poput Povelje „Đorđe Pejanović“, koju mu je Društvo bibliotekara Republike Srpske 4. juna 2020. godine dodijelio kao najboljem menadžeru u bibliotekarstvu.

Diploma

– Na konkursu je traženo da kandidat posjeduje fakultetsku diplomu i tri godine radnog iskustva, a ja imam četiri godine radnog iskustva kao direktor biblioteke. Dragić nikada nije bio ni član biblioteke, a kamo li u njoj zaposlen! Tri mjeseca prije objavljivanja konkursa, Dragićeva supruga je na društvenoj mreži Fejsbuk objavila da su njih dvoje diplomirali na nekom privatnom fakultetu. Kako može neko imati tri godine radnog staža sa fakultetskom diplomom, ako je diplomirao prije tri mjeseca?! Neizvodljivo – kategoričan je Lukić.

Ogorčeni Lukić tvrdi da su u Šekovićima, oni koji nisu uz vlast,  građani trećeg reda i da je ova varošica spala sa 8000 na 3500 stanovnika upravo zbog samovolje SNSD i njihovih koalicionih partnera.

On kaže da je sa nestrpljenjem očekivao rješenje konkursne komisije, nadajući se da će, sasvim sigurno, biti imenovan na poziciju direktora biblioteke. Međutim, kako kaže, ubrzo slijedi šok za šokom…

Zaključak o poništavanju konkursa

Prvo dobija rješenje da ni on ni Dragić ne ispunjavaju uslove konkursa, te da će biti raspisan novi konkurs, a onda, veli, u par sati slijede dva šoka.  Najprije saznaje da je Dragić dobio zvanično rješenje Ministarstva prosvjete i kulture RS i da je imenovan za vršioca dužnosti direktora Biblioteke u Šekovićima, a ubrzo i njemu na kućnu adresu stiže rješenje o razrješenju sa funkcije direktora.

Rješenje o imenovanju

– Dragić me pozvao da izvršimo primopredaju. Ja zatečen, ne mogu da vjerujem! Obojica nismo prošli na konkursu, trebalo bi da bude raspisan novi konkurs, a sada odjednom on postaje direktor, a ja idem na ulicu – kaže Lukić i dodaje:

Ja nemam pravo žalbe, već imam pravo da podnesem tužbu sudu u Banjaluci. Prošla su dva mjeseca,  a novi konkurs nije raspisan.

Odbornik PDP-a Drago Gužvić oštro je osudio način imenovanja direktora biblioteke u Šekovićima. Gužvić navodi da ovo nije ništa novo kad se radi o ljudima koji čine vlast na republičkom nivou.

– SNSD i Ujedinjena Srpska krše zakone gdje god stignu da bi udovoljili svojim partijskim drugovima. Za njih ne postoji zakon, ali se pitam kako se ne plaše božije kazne, ako uopšte imaju nešto ljudsko u sebi – kaže Gužvić.

Drago Gužvić, odbornik PDP u Skupštini opštine Šekovići

On dodaje da je Ivan Lukić proteklih godina izvanredno obavljao dužnost direktora biblioteke.

– Kulturni život u nasem gradiću je živnuo, a nakon 20 godina vratio je i bioskop u Šekoviće. Često je organizovao razne manifestacije i književne večeri koje su bile izuzetno posjećene. Starao se da naša djeca i sugrađani uvijek imaju dostupne najnovije naslove. Organizovao je odlaske na sajmove knjiga. Biblioteku je opremio računarima i drugom opremom, te u velikoj mjeri renovirao i dogradio zgradu biblioteke. Lukić je bio ličnost koja je jedna od najkompetentnijh za obavljanje ove funkcije, jer je kroz svoj rad to dokazao – kaže Gužvić i dodaje da ostaje da se vidi kako će ovu jedinu kulturnu ustanovu u Šekovićima da vodi novi v.d. direktora Dragutin Dragić, koji je na tu poziciju došao zahvaljujući partiskoj liniji US.

Da saznamo šta o svemu ovome kaže Dragić nismo uspjeli, jer se, kako smo obaviješteni iz šekovićke biblioteke, nalazi na godišnjem odmoru. Ostali smo uskraćeni i za odgovore šta o skandaloznom imenovanju direktora biblioteke kažu i u resornom Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Na naše višekratne upite i telefonske pozive ostali su nijemi.

Napiši komentar