fbpx

Pitate se kako da uspješno zaštitite naše rijeke? Da li biste voljeli da naučite i pokušate planirati lokalnu kampanju? Da li trebate savjete za dobijanje naučnih podataka i argumenata za spas slobodnih rijeka? I da li biste željeli da upoznate superheroje koji se bore protiv brana širom svijeta? Sve ovo i mnogo više biće ponuđeno polaznicima Ljetnje škole “Oslobodite rijeke” 2021 koja će se održati u Livnu od 2. do 5. septembra. 

Izvor: Saopštenje

“Zemlje Zapadnog Balkana su jedinstvene, sa velikim brojem netaknutih rijeka koje pružaju stanište rijetkim i endemičnim biljkama i životinjama. Ovi dragulji prirode ugroženi su nekontrolisanim naletom izgradnje hidroelektrana, koje prouzrokuju nepovratnu štetu prirodnom okruženju i narušavaju prava lokalnih zajednica,” objašnjava koordinatorica projekta Zuzana Vachunova iz Arnike.

Podrži eTrafiku

Četvorodnevna ljetnja škola namjerava okupiti civilno društvo, studente, akademike i nezavisne stručnjake na temu zaštite rijeka Zapadnog Balkana.

“Naš cilj je da doprinesemo jačanju saradnje i kapacitetima za kampanju organizacija civilnog društva u cijelom regionu”, dodaje Vachunova.  

Ljetnja škola će biti održana uživo, ali će takođe biti omogućeno i praćenje nekoliko online prezentacija (na engleskom sa prevodom na lokalni jezik), kao što su jutarnje sesije sa superherojima koji se bore protiv brana u Rusiji, Indiji, Tanzaniji, Francuskoj.

“Polaznici ljetnje škole će imati priliku da čuju i razgovaraju o različitim aspektima vođenja kampanja – pravni, mediji i PR, kao i događaji/akcije – od regionalnih i domaćih stručnjaka. Inspirisaće ih uspješne inicijative za zaštitu prirode kao i kako omasoviti pokret Čuvara rijeka”, rekla je Dragana Skenderija, koordinatorica Kolicije za zaštitu rijeka BiH.

Neformalni dio (kanuing, šetnja, prikazivanje filmova) u zavisnosti od vremena i epidemiološke situacije takođe je dio ljetnje škole.

Kompletan program i detalje za učesnike možete pronaći ovdje: https://eko.ba/seminari/340-ljetna-skola-oslobodite-rijeke-2021 

Ljetnju školu organizuju Arnika – Centar za podršku građanima (Češka Republika), Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina) i Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, uz finansijsku podršku Programa za promociju tranzicije Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike i Centralnoevropske inicijative.

Registracija za ljetnju školu:
https://docs.google.com/forms/d/1owRMCQeDQYMRFMQp3eky_YrXkegdoqmxPmtK8G5CpX8/viewform?edit_requested=true 

Više informacija:
Dragana Skenderija, Koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH
dragana.skenderija@czzs.org
051/433-140

Napiši komentar