fbpx

U razgovoru za eTrafiku predsjednik kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Drago Kalabić otkrio je koji će se mediji prvi naći na udaru kada se bude podnosila prijava za podršku “talačkoj krizi” iz 6. i 7. juna, te dodaje da su u organizaciji protesta učestvovali OHR, visoki predstavnik Valentin Incko, nekoliko stranih ambasada i nevladine organizacije.

On navodi da će se krivične prijave za huškanje naroda na srpske poslanike i onemogućavanje rada i kretanja poslanika u zajedničkim institucijama podnijeti prije svega protiv javnih emitera BHT i FTV, kao i protiv sarajevskog portala Klix.ba.

“Sigurno je da će uskoro biti pokrenute prijave protiv svih onih koji su onemogućavali rad institucija, slobodu kretanja i pokušavali predstaviti nas Srbe kao glavne krivce. Prvo ćemo sve podatke koje posjedujemo proslijediti Komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine, te ukoliko niko ne bude voljan da podnese odgovarajuće prijave, mi ćemo, tu mislim na klubove poslanika SNSD-a i SDS-a, morati u našoj režiji da tužimo sve one koji su krvi za ono što je učinjeno”, rekao je Kalabić za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

On dodaje da je već sakupljeno dovoljno argumenata da se tuže svi organizatori protesta za koje kaže da imaju podršku stranih agencija i ambasda.

“Svi oni koji neće da se procesuiraju ova krivična djela ustvari rade na legalizaciji nasilja. Sigurno je da kreatori ovih protesta ne misle odustati, a podršku imaju i u mnogim federalnim medijima kao što su portal Klix.ba koji nam je upućivao hiljadu mejlova i kreirao atmosferu linča, BHT koja je direktnim prenosima pozivala na izlazak naroda na ulice i FTV. Sada je već sigurno da ćemo za ovakav način izvještavanja ovih medija podnijeti prijavu” kazao je Kalabić.

I poslanica u PSBiH Dušanka Majkić potvrdila je za naš portal da će uskoro uslijediti tužbe protiv onih koji su organizovali i medijski podržavali proteste.

“Mi imamo sve snimljeno i potkrijepljeno dokazima, tako da će uskoro uslijediti i tužbe. Trenutno ne mogu da odajem o kojim licima se radi jer bi na taj način mogla da ugrozim istragu koja je pri kraju”, navela je Majkićeva.

Politički analitičar Tanja Topić objašnjava da političari iz RS najavama ovih prijava žele napraviti jednu vrstu alibija za odlazak u Sarajevo i tako javnosti servirati neku vrstu opravdanja.

“Bili smo svjedoci da su samo prije nekoliko dana političari iz RS žustro odbijali odlazak u Sarajevo i čak najavljivali premještanje institucija u druge gradove, da bi se opet vratili na svoja radna mjesta. Naravno, sad se stvorila potreba da se opravdaju takvi postupci, te su ove prijave alibi za odlazak u Sarajevo, sa kojim bi se u javnosti stvorio utisak da su političari oni koji su žrtve”, naglašava Topićeva za eTrafiku.

Ona je dodala i da će najave ovih prijava sasvim sigurno uticati na građane koji su iskazivali nezadovaoljstvo, ali i na medije, jer se ovim postupkom nastoji sputavati njihovo pravo na slobodu.

“Moramo biti svijesni da nakon najava tužbi i prijava, građanima će stalno visiti prijetnja nad glavom, jer će od sada svi znati da će se svaki njihov postupak pokušati staviti u negativan kontekst kroz jako opasno spinovanje i političku manipulaciju,” zaključila je Topićeva.

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar