fbpx

Oni koji nam pomažu, oni koji su poduzetni, koji se bore za druge, hrane nas, nasmijavaju. Oni su oko nas.

Možda smo sve manje svjesni priča pojedinaca, pojedinki i grupa iz najbliže okoline – ali oni jesu tu. Utiču na naše živote na načine kojih smo, nerijetko, nesvjesni.

Sveobuhvatnost priča tih ljudi, njihovih sudbina i napora, pokušavaju se dokumentovati na platformi mionama.ba. Ovo je pokušaj kreiranja medijskog prostora upravo za takve dokumentarne priče. Vrlo često one dolaze iz našeg komšiluka.

Foto baza

Nakon otvaranja dva Restorana dobre volje u Travniku i Bihaću, udruženje Pomozi.ba je otvorilo treći u Sarajevu. To je samo jedna od aktivnosti ovog udruženja koje već godinama pomaže ljudima u potrebi u Bosni i Hercegovini, uključujući rad sa ljudima u pokretu. Krenemo li iz Sarajeva do Brčkog, grupa mladih okupljena oko ideje “Nema labavo” uz pomoć zajednice uređuje obalu rijeke Save uz koju su odrasli. Ovo putovanje nastavljamo u Banjaluci, a tamo će nas dočekati Predrag Božić, nastavnik i fotograf, koji duže od 20 godina svojim aparatom dokumentuje ljepote ovog grada. U Bijeljini, 220 kilometara dalje,  ilustratorica Nataša Milić svoje autoportrete, ali i svoj cjelokupan rad predstavlja kroz lutku ”Dolly”.

Ove priče bh. građana i građanki samo su dio onoga o čemu se pokušava pripovijedati kroz platformu mionama.ba.

„Naša utopistična ideja je da na jednom mjestu skupimo sve priče koje nas pripovijedački inspirišu. Na ovaj način pokušavamo da kreiramo medijski sadržaj koji će biti nešto drugačiji od standardnog fokusa medija u Bosni i Hercegovini. Ni u jednom trenutku pod tim ne mislim da je klasično ili istraživačko novinarstvo manje bitno, ali smatramo da ima jedan veliki dio tog medijskog prostora koji treba ispuniti“, zaključuje Mirza Ajnadžić iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD), koji realizuju projekat.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa ”Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI)”, a živopisne priče iz cijele zemlje vas čekaju na mionama.ba, kao i na društvenim mrežama projekta, Fejsbuk i Instagram.

Napiši komentar