fbpx

Prvu bh. operaciju ugradnje ICL sočiva u oko izveo je danas profesor Nikica Gabrić u oftamološkoj klinici “Svjetlost” u Banjoj Luci.

Ova operacija se preporučuje pacijentima koji imaju dioptriju veću od -10, astigmatizam veći od -5, ili previse tanku rožnjaču za lasersko skidanje dioptrije. Specijalizant oftamologije u banjalučkoj klinici “Svjetlost” Ernesta Potkonjak rekla nam je da se ICL sočiva ugrađuju iza dijela koji daje boju oku. Ona se ne vide, ne žuljaju pacijenta i traju doživotno. Zahvat na jednom oku košta 3.500 KM a danas su izvedene tri takve operacije.

“Kao i nakon svake operacije postoji mogućnost upale oka, mada je taj rizik sveden na minimum, preduzmu se sve mjere u sali. Pacijentima se daju antibiotici za postoperativni period, ujutru dolaze na prvu kontrolu. Nekih većih komplikacija ne može biti ukoliko se pacijent pridržava dobijenih uputa”, kaže Ernesta Potkonjak.

Podrži eTrafiku

Operacija traje svega deset minua, a nakon nje pacijent odlazi kući da se odmara i da spava. Na rožnjači nema šavova niti konaca, pacijent dobija lijekove, kapi i masti koje treba koristiti, a obično je potrebno dva-tri dana da mu se izbistri slika na daljinu.

“Slobodno možemo reći da idemo u korak sa svim evropskim i svjetskim oftamološkim centrima i da smo doveli savremenu oftamologiju u Banja Luku“, rekla je ona za eTrafiku.

U klinici “Svjetlost” vrši se nekoliko zahvata za uklanjanje dioptrije. Najpopularnije je lasersko skidanje, koje traje pet minuta po oku, a njemu se mogu podvrgnuti oni pacijenti koji imaju dioptriju do -10, do +6 i oni koji imaju astigmatizam do +6 i -6 cilindara. Prvi i osnovni uslov jeste da je pacijent punoljetan i da je dioptrija stabilna najmanje dvije godine.

“Ukoliko pacijent nije kandidat za lasersko skidanje dioptrije, postoje druge metode skidanja dioptrije. Radimo ugradnju Verisyse i Veriflex sočiva, monofokalnih sočiva, multifokalnih sočiva, koja mogu biti sa ili bez cilindra. Od ove godine ugrađujemo i ICL sočiva koja poništavaju dioptriju kod visokih miopija i visokih cilindara.”

Da bi se utvrdilo koja je metoda najbolja za pacijenta, potrebno je prije operacije doći na pregled koji traje oko sat vremena. Nakon određivanja dioptrije, mjerenja debljine rožnjače, snimanja prednjeg segremnta oka, širenja zjenica, gledanja očnog dna i mjerenja očnog pritiska preporučuje se metoda koja je najbolja za pacijenta.

Klinika “Svjetlost” je privatna oftamološka klinika koja je na ovim prostorima prisutna od 1998. godine. Osnovao ju je profesor Nikica Gabrić u Zagrebu, a u Banjoj Luci je osnovana 2008. godine. Pored ova dva grada, klinike se nalaze i u Splitu i Sarajevu. Na klinikama “Svjetlost” izvršeno je vise od 25.000 operacija očiju.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar