fbpx

Plavi telefon, Savjetodavna linija za djecu i mlade, produžava svoje radno vrijeme za pet časova, pa je od 15. maja dostupna svakim radnim danom od 09:00 do 22:00 časa.

Izvor: Saopštenje

Udruženje Nova generacija, koja rukovodi Linijom, na ovaj korak se odlučilo zbog povećanog obima aktivnosti, ali i velikog broja poziva van radnog vremena.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

“Naime, od početka godine zaprimili smo preko 3.000 poziva i 10 prijava sumnji na nasilje nad djecom, što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine. Takođe, imali smo i preko 900 poziva van radnog vremena, što nam govori da je našim sugrađanima potrebna dodatna psihološka pomoć i podrška”, kažu iz Nove generacije.

Dodaju da je u ovom periodu, kada su djeca, porodice, ali i odrasle osobe zbog pandemije COVID-19 izložene svakodnevnom stresu, važno da imaju pristup kvalitetnim uslugama savjetovanja, podrške i zaštite.

Plavi telefon omogućava svim osobama iz Bosne i Hercegovine besplatno i anonimno savjetovanje putem telefona 080 05 03 05 ili četa i e-mail koji se nalaze na stranici www.plavitelefon.ba. Građani mogu da se obrate ukoliko imaju bilo kakav problem o kojem žele da razgovaraju i sa savjetnicima podijele kako se osjećaju. Na pozive odgovaraju obučeni savjetnici, diplomirani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici.

Uslugu Plavi telefon pokrenulo je Udruženje “Nova generacija” iz Banjaluke 2013. godine. Do danas je zaprimljeno 24.400 poziva i upućeno preko 110 prijava sumnji na nasilje nad djecom. Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući kompaniji M:tel, pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje poziv dolazi. Aktivnosti koje sprovodi Plavi telefon dio su regionalnog projekata “Ublažavanje socio-ekonomskog uticaja COVID-19 na djecu na prostoru zapadnog Balkana i Turske”, kojeg finansira Europska Unija i UNICEF Bosna i Hercegovina.

Napiši komentar