fbpx

„Nikada nisam vidio takav bezobrazluk, misleći da gore od Crnadka ne može da bude. Međutim, izgleda da sam se prevario“, kaže sindikalista Miroslav Vujčić.

Piše: inforadar.ba

Posljednjih nekoliko mjeseci kadrovski je burno u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podrži eTrafiku

Prema informacijama i dokazima s kojima raspolaže Inforadar, ali i svjedočenjima sindikalista, ministarka Bisera Turković, kršeći obaveznu zakonsku proceduru o napredovanju državnih službenika koje je isključivo moguće postići kvalitetnim radim, unapređenjima nagrađuje odanost i poltronstvo, ali i zapošljava mimo zakonom predviđenih procedura.

DESETINE UNAPRIJEĐENIH PO PRIVATNOJ ODLUCI

Inforadar je u posjedu spiska s imenima službenika koje je ministarka počastila, ignorirajući Član 31. Zakona o državnim službenicima BiH, a koji jasno definira proceduru unapređenja putem internog ili javnog konkursa i zasniva se na pozitivnoj ocjeni rada te o njemu odlučuje institucija u skladu sa propisima o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

Tako kaže zakon, međutim u praksi je drugačije. Unazad nekoliko mjeseci višim diplomatskim zvanjem i većim platnim razredom nagrađeni su:

Dženeta Halilović, dugogodišnja sekretarica u MVP-u, u vrijeme ministra Igora Crnadka na konkurs primljena za trećeg sekretara, do sada dva puta unaprijeđena i raspoređena u Ambasadu BiH u Bern na mjesto savjetnika;

Šaban Forić, dugogodišnji sekretar u MVP, proveo više godina po DKP-ima u Njemačkoj, primljen na konkurs kao treći sekretar, do sada tri puta unaprijeđen, obavlja poslove sekretara u Kabinetu ministarke, kao i savjetnika za kadrove ministarke;

Alenka Bruck, bivša novinarka BHT, unaprijeđena u prvog sekretara;

Ivana Šehovac, primljena u vrijeme ministra Crnadka putem konkursa za trećeg sekretara, unaprijeđena u drugog sekretara;

Amra Hadžiosmanović, unaprijeđena u savjetnika, što joj je u četiri godine drugo unaprjeđenje;

Sukrija Džidžović, zaposlen na mjestu referenta za komunikacije i informatiku; sjedi u kabinetu ministarke;

Almir Hasanović, unaprijeđen u ministra savjetnika, u četiri godine drugo unaprjeđenje, obavlja poslove šef odsjeka za pravno-kadrovska pitanja;

Gordana Tijanić, bivša sekretarica nekadašnje zamjenice ministra Ane Trišić-Babić, u vrijeme Crnatka primljena na konkurs za trećeg sekretara, unaprijeđena odmah u prvog sekretara i sada će u Ambasadu u Beograd;

Selma Begić Hodžić, unaprijeđena u drugog sekretara;

Asim Dorović, unaprijeđen u ministra savjetnika;

Diana Tabori Dorović, unaprijeđena u savjetnika;

Ines Sužnjević, unaprijeđena u savjetnika;

Selma Čimić, unaprijeđena u savjetnika;

Arijana Đogović, unaprijeđena u savjetnika;

Satko Bitanga, unaprjeđenjem postao šef Odsjeka;

Samra Deverović, unaprijeđena u savjetnika;

Hazima Ražanica, unaprijeđena u ministra savjetnika;

Biljana Marilović, unaprijeđena u ministra savjetnika, načelnica Odjela;

Sanita Lisica, raspoređena u Ambasadu BiH u UAE, uz unaprjeđenje na mjesto savjetnika;

Belma Sarić Eterović, unaprijeđena u savjetnika;

Samra Koričić, unaprijeđena iz drugog u prvog sektrtara;

Edin Paldum, bio drugi sekretar u Ambasadi BiH u Zagrebu, unaprijeđen u prvog sekretara u Ambasadi;

Amina Pekić, bila treći sekretar u Misiji BiH pri EU, unaprijeđena u drugog sekretara u Misiji BiH pri EU.

Višegodišnji izvor Inforadara iz sjedišta bh. diplomatije ističe da su unaprjeđenja učestala nakon što je za sekretara postavljen Bakir Sadović, inače tetić lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je na ovu poziciju došao nakon što je od korona virusa preminuo dugogodišnji sekretar Adnan Hadžikapetanović.

„Posebno je zanimljivo da se ova kadrovska rješenja potpisuju u večernjim satima, nakon završetka radnog vremena. Poznato mi je da su uposlenici u sjedištu mahom ogorčeni su na ovakvu kadrovsku politiku, kao i na raspisane konkurse gdje se unaprijed zna ko će biti primljen“, kaže izvor Inforadara.

PRIVATNA FIRMA BISERE TURKOVIĆ

Predsjednik Sindikata uposlenih u Ministarstvu Miroslav Vujčić, jedan od starosjedilaca u Ministarstvu, inače, kako naglašava, tri puta ranjeni bivši borac ARBiH, za Inforadar portal kaže:

„Nikada nisam vidio takav bezobrazluk, misleći da gore od Crnadka ne može da bude. Međutim, izgleda da sam se prevario. Kod Bisere Turković moramo razdvojiti njen dobar rad vezan direktno za rad ministra vanjskih poslova i njen rad u samom Ministarstvu, od kojeg se ježim jer već sada je vrlo blizu da prestigne Crnatka u zapošljavanju i promicanju prije svega podobnih kadrova, a zatim u pojednim prilikima najblaže rečeno neprofesionalnom ponašanju u samom sjedištu, gdje se osjećamo kao da ulazimo u njenu privatnu firmu, a ne u instituciju BiH“, ističe Vujčić.

Sindikat se u nekoliko navrata pismeno obraćao kabinetima zbog nezakonitosti u kadrovskoj politici. U posjedu ovih dopisa je i portal Inforadar. Izdvajamo ovaj iz oktobra prošle godine, u kojem se ukazuje na unaprijed naštimani konkurs za 11 državnih službenika.

U međuvremenu, konkurs je zatvoren i, između ostalih, primljeni su:

Ivana Pejović, ranije sekretarica u Ambasadi BiH u Kataru (gdje je ambasador bila Turković) najprije zaposlena u Kabinet Bisere Turković kao sekretarica po ugovoru o radu, a onda ekspresno poslana u Ambasadu u Katar;

Izmir Talić, bivši ambasador BiH u Crnoj Gori, bio savjetnik u Kabinetu ministarke;

Bojan Matović, radio na poslovima SSS u arhivi MVP BiH, primljen na konkurs za prvog sekretara;

Nataša Anić, bila sekretarica po ugovoru o radu u Kabinetu doministra Josipa Brkića, primljena na konkursu;

Ramiz Radonja, godinama radio na poslovima SSS, zadnje radno mjesto referent u pravni kadrovskoj službi, primljen na konkurs za državnog službenika.

Inforadar se obratio ministarki Turković, odnosno u sjedište diplomatije s pitanjima po kojim zakonima i procedurama se provode sve ove procedure unaprjeđenja i zapošljavanja, no do izlaska ove priče na pitanja nam nije odgovoreno.

Podsjećamo, nakon imenovanja za ministarku, Turković je u prvom obraćanju javnosti izjavila da će napraviti temeljitu reviziju uposlenih od strane prethodnika Crnatka. Sam Crnadak se volio pohvaliti u medijima kako je u svom mandatu uspio zaposliti „najveći broj Srba u nekom državnom ministarstvu“.

 

Foto: Faksimil jednog od dopisa sindikata prema ministarki i čelnim ljudima MVP BiH

U javnosti se baratalo s cifrom od 71 novog uposlenika iz reda srpskog naroda. Šablon je bio jednostavan. Konkursnu proceduru provodila je Agencija za državnu službu (ADS) BiH, po završetku konkursa na prvih pet mjesta bile bi osobe srpske nacionalnosti, bliske ministru. ADS je postavljala prvog s liste uspješnih, a onda bi, nakon nekog vremena, postavljeni državni službenik bio  premješten na rad u ambasadu. Na isto radno mjesto dolazila bi drugorangirana osoba sa spiska, koja bi nakon zaposlenja, kao i prvorangirana, bila prebačena u neku od ambasada. Nakon toga se s liste se povlačila trećerangirana osoba, itd.

Umjesto da raskrinka ovakva nelegalna zaposlenja, Turkovićeva je nastavila s istom i još gorom praksom.

„Niko više u MVP-u ne zna koliko ministarka ima savjetnika, jer dovede ljude i samo ih zaposli po ugovoru o djelu i raspisuje konkurse na koje će te iste ljude će primati“, ističe Vujčić i dodaje da je tako je bilo i na zadnjem konkursu gdje je primljena njena sekretarica iz Katara, koju je nakon što je primljena ekspresno poslala u Katar (jer joj je tamo porodica), potom savjetnik iz kabineta Izmir Talić te sekretarica zamjenika ministra Nataša Anić, da ne bude kako samo prima svoje ljude.

„Međutim, ne prima ona, nego ADS, koji je davnih dana trebalo zakonski rasturiti pa ponovo sazidati, jer je to jedna koruptivna kula na čijem čelu je već više od 10 godina Neven Akšamija, bez kojeg nije moguće napraviti niti jedan konkurs za državne sluzbenike“, svjedoči Vujčić za Inforadar.

Koliko su razne stranačke strukture uvezane kada su u pitanju zaposlenja potvrđuje i informacija da je nadavno u MVP zaposlena i Selma Stojanović, supruga Igora Stojanovića, zvaničnika SDP-a, koja je, istina, prešla iz druge institucije u sjedište elitne, kakva je MVP BiH.

NAMJEŠTENI KONKURSI

Inforadar je ranije u više navrata pisao o savjetnicima i šefovima odsjeka, poput penzionera sa Sokoca Vidosava Cvijetića, koji je postavljen za šefa finansija jer dobro poznaje ministarkinu ljubav prema raskoši još iz vremena dok su zajedno radili u bh. Ambasadi u SAD-u, ili novopečene savjetnice Đine Mujkić, za koju je direktno intervenisao Bakir Izetbegović. Među posljednjim, kao savjetnik postavljen je Tarik Lazović, bivši novinar i savjetnik bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

„Ukrako, svaki konkurs u državnim institucijama je namješten. Prvo prime ljude kao savjetnike u kabinetu ili na ugovore o djelu, a onda su oni nekakvim čudom uvijek prvi na listama nakon ispita, s enormnim brojevima bodova“, navodi izvor Inforadara.

Zanimljivo je da su bošnjačka imenovanja po ambasadama i DKP-ima do daljnjeg na čekanju. Izvor pomenutog portala tvrdi da su upravo te pozicije „zlatna koka“ za poslušne SDA-ovce iz raznih institucija.

Trenutno u ambasadi u Zagrebu od 12 radnih mjesta, samo su dva na kojima su postavljeni Bošnjaci. Prvi sekretar i vozač. Ovih dana, aktuelni šef Odsjeka za vizno-pasoške poslove Zoran Perković se sprema u Zagreb na novo radno mjesto direktora kulturnog centra. Perković je, inače, nedavno ministarki pravio društvo prilikom posjete arapskim zemljama.

U ambasadi u Beogradu od 12 radnih mjesta, također su na samo dva postavljeni Bošnjaci, ambasador i savjetnik, itd.

Više sagovornika Inforadara svjedoči o samovolji Bisere Turković i njenom privatiziranju institucije kojom trenutno rukovodi. Navode i primjer lifta u zgradi ministarstva, koji je napravljen u vrijeme mandata ministra Ivanića te je, naravno, predviđen za sve zaposlene u MVP-u.

Međutim, kada ministarka krene od kuće zaposlenik koji radi na portirnici stane ispred lifta i ne dozvoljava da iko uđe u njega dok ministarka ne dođe. I prođe.

„Ja takvo obijesno ponašanje ne pamtim od kada je ministarstva. Naravno da će svakome njegova elementarna pristojnost naložiti da, ako čeka lift i naiđe ministarka, da je pusti ispred sebe. Ja sam s nekoliko kolega dolazio i u konflikt s ljudima iz institucija BiH koji stanu ispred lifta, ali džaba, jedino da se pobijemo s njima“, kaže Vujčić.

Da nije uzalud dovela penzionera sa Sokoca da uređuje stanje u finansijama uz ostalo svjedoči i kupovina preskupih Apple računara, koje u MVP-u rijetko ko koristi jer su usmjereni na ID korisnike. Osim toga, po Pravilniku Vijeća ministara BiH o korištenju softvera i hardvera u institucijama BiH, ovi računari se ne mogu nabavljati. Takvih neprimjerenih primjera je mnogo, ali i oholog ponašanja kroz privatiziranje svih resursa.

Napiši komentar