fbpx

Plavi telefon, savjetodavna linija za djecu i mlade nudi mogućnost besplatne psihološke pomoći i podrške za građane Bosne i Hercegovine koji imaju poteškoća da se nose sa trenutnom situacijom uzrokovanom virusom Korona.

Izvor: Saopštenje

Aktivnosti su dio projekta “Klikom do podrške” koje realizujemo uz finansijsku pomoć Europske Unije, a pod koordinacijom Iris mreže, jedine regionalne mreže koja okuplja pružaoce socijalnih usluga u jugoistočnoj Evropi.

Podrži eTrafiku

“Smatramo da je mentalno zdravlje djece i njihovih porodica od izuzetne važnost u kriznim situacijama jer su tada izloženi povećanom stresu i pritisku. Takođe, mogu biti preplavljeni neugodnim emocijama i mislima te često ne znaju šta da čine kako bi se lakše nosili sa stresnim situacijama. Na ovaj način želimo im omogućiti pristup kvalitetnim uslugama savjetovanja, podrške i zaštite te im pomoći u izgradnji strategija za prevladavanje stresa”, navode iz udruženja Nova generacija, koje rukovodi Plavim telefonom.

Građani mogu da se obrate na besplatan broj telefona 080 05 03 05, svakim radnim danom od 09 do 17 časova ili da pišu putem četa koji se nalazi na stranici www.plavitelefon.ba. Na pozive odgovaraju obučeni savjetnici koji su diplomirani psiholozi, pedagozi, socijalni radnici ili studenti nekog od društvenih fakulteta, a koji su prošli obuku iz oblasti telefonskog savjetovanja i pružanja psihološke pomoći u kriznim situacijama.

Podsjećamo da je Udruženje Nova generacija pokrenulo uslugu Plavi telefon 2013. godine. Do danas je zaprimljeno 24 000 poziva i upućeno preko 100 prijava sumnji na nasilje nad djecom. Prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući kompaniji m:tel, pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje djeca pozivaju.

Napiši komentar