fbpx

Omladinski komunikativni centar je danas u Hotelu Bosna održao konferenciju o studentskom volontiranju, kojom želi promovisati organizovano volontiranje na javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama.

Cilj projekta “Zaposli se volontiranjem – Volontiraj da bi se zaposlio” je da podstakne studente na dobrovoljan rad, kojim će steći praktično iskustvo, ali i ispuniti predispitne obaveze. Naime, ovaj projekat omogućava da se studenti dogovore sa profesorom da umjesto seminarskog rada ili kolokvija svoje obaveze odrade kroz volontiranje u institucijama i nevladinim organizacijama na području Banja Luke, Bijeljine i Doboja, i tako prikupe ECTS bodove potrebne za dio ispita.

“Naša osnovna želja je da volontiranje ponovo zaživi među studentima, a smatram da će jedan ovakav projekat stvoriti dobre uslove za dobrovoljan rad, kojeg će vrednovati i nagraditi profesori”, rekao je za naš portal Saša Marković, izvršni direktor OKC-a Banja Luka.

Podrži eTrafiku

Ovakav vid volontiranja omogućen je na Univerzitetu u Banjaluci i Univerzitetu za poslovne studije, dok je u toku usvajanje na Panevropskom univerzitetu Aperion, Univerzitetu iz Istočnog Sarajeva, Nezavisnom univerzitetu Banja Luka, Banja Luka koledžu i Slobomir P. Univerzitetu. Usvajanje ovog projekta je omogućio Zakon o visokom obrazovanju i novi Zakon o volontiranju.

“Novi zakon o volontiranju ima cilj da promoviše volontiranje, odnosno da olakša organizatorima da omoguće to volontiranje. Volontiranje je za mlade ljude vrlo bitno, jer njime stječu vještine koje će im pomoći u daljem životu i radu”, istakla je Branka Malešević, pomoćnik u Ministarstvu omladine, porodice i sporta.

Odziv na ovaj skup je bio jako dobar, a učesnici ističu da se raduju onome što ih u sklopu projekta očekuje danas i sutra.

“Dopada mi se to što će mi ovaj projekat omogućiti radno iskustvo i upoznavanje novih ljudi, jer vjerujem da će to utjecati da se bolje snalazim u budućnosti, da stječem radne navike i slično”, rekla je Aleksandra Kojić, učesnica iz Bijeljine.

Učesnici će već danas imati priliku za volonterske akcije i rad u grupama, s čime će nastaviti i sutra.

(eTrafika.net – N. Terzić)

Napiši komentar