fbpx

Sekretarijat Energetske zajednice obavijestio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo* o pokretanju preliminarne procedure za rješavanje slučaja o prekoračenju maksimalnih emisija definisanih u Nacionalnim planovima o smanjenju emisija (NERP).

Izvor: Saopštenje

NERP je desetogodišnji plan za definisanje smanjenja emisija opasnih gasova sumpor dioksida i azotovih oksida, kao i prašine za velika ložišta, koji se u BiH primjenjuje od 2018. godine. U ovom dokumentu su definisane maksimalne vrijednosti godišnjih emisija na nivou države.

Podrži eTrafiku

“Ovakva procedura nije iznenađujuća, obzirom da Bosna i Hercegovina konstantno krši pravila, pa i vlastite zakone u vezi zagađujućih emisija iz velikih postrojenja. Nadamo se da bi ovo mogao biti prvi konkretan korak ka sankcionisanju prestupnika i smanjenju negativnog djelovanja velikih zagađivača, posebno termoelektrana u BiH”, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Pošto su prema izvještajima za 2018. i 2019. prekoračene vrijednosti emisija definisane u NERP-u, Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo preliminarne procese za rješavanje ovih slučajeva. Naime, u slučaju Srbije prekoračene su vrijednosti emisija sumpor dioksida, a Sjeverna Makedonija je prekoračila vrijednosti emisija sumpor dioksida i prašine, dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo* prekoračili vrijednosti za emisije sve tri zagađujuće materije. Ove štetne materije se najviše emituju iz velikih ložišta elektroenergetskog sektora, odnosno termoelektrana na ugalj.

 „Ovo nije prva, a sigurno ni posljednja međunarodna obaveza koju naši političari nisu ispoštovali. Ovakvo neodgovorno ponašanje BiH političara nas sve više udaljava od Evropske unije u koju se ti isti političari svakodnevno zaklinju. Žalosno je da su građani Bosne i Hercegovine osuđeni da svojim zdravljem plaćaju tu njihovu bahatost,“ izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Slanjem otvorenog pisma Sekretarijat Energetske zajednice je dao priliku ovim zemljama da reaguju na ova utvrđena nepridržavanja zakona i daju svoje zaključke, kako bi se mogla utvrditi cijela pozadina slučaja.

Napiši komentar