fbpx

Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistica koja je danas uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, puštena je na slobodu. U kratkom razgovoru uspjela nam je reći da je preživjela traumatične sate i da se bahato i neprimjereno ponašanje policije koje je javnost vidjela prilikom njenog hapšenja, a zahvaljujući video snimku koji je upravo ona snimila, nastavilo i u prostoriji za zadržavanje MUP-a KS.

Piše: Semira Degirmendžić

“Grozno se osjećam. Prije nekoliko minuta sam izašla iz pritvorske jedinice. Tresem se od gladi i od šoka. Ovo je bilo jako traumatično za mene. U pritvorskoj jedinici sam zaključana i skinuta do gola. Imala sam i lisice na rukama , ostali su mi tragovi od lisica na rukama. Dok su policajci razgovarali, spominjali su mi majku, da tako kažem, i nazivali me glupačom i budaletinom”, kazala nam je Ahmetašević.

Foto baza

Na naš upit da li je razgovarala s komesarom policije KS, Nusretom Selimovićem ili ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom, kolegica Ahmetašević kazala nam je da se susrela s komesarom Selimovićem, te da će dati i izjavu pripadnicima službe Unutrašnje kontrole MUP-a KS.

“Na kraju me primio komesar. Tražila sam da se izvini. Ono što sam čula nije bilo izvinjenje, ali jeste rekao da mogu dalje učiniti šta trebam učiniti. I evo sada dolazi Unutrašnja kontrola i oni žele da uzmu izjavu od mene”, kazala nam je Ahmetašević.

Podsjećamo, MUP KS je danas ranije saopćio da je uhapsio Nidžaru Ahmetašević zbog narušavanja javnog reda i mira i da je „bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštena službena lica ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka”.

No, iz video snimka koji je objavljen i u javnosti jasno je vidljivo da policijac novinarku Ahmetašević vrijeđa i naziva budalom i da joj prijeti hapšenjem zbog kako on tvrdi “neovlaštenog” snimanja, a Ahmetašević mu pojašnjava da ima pravo snimati.

Sramotno ponašanje policajca koje je za svaku osudu, bez obzira da li se radilo o novinarki, ženi ili nekom drugom građaninu, zasigurno baca sjenu na rad policije u Kantonu Sarajevo.

Naročito zbog toga jer građani sve češće i glasnije pozivaju i alarmiraju na efikasniji angažman policije u sprečavanju brojnih krivičnih djela nad samim građanima, ali njihovi vapaji ostaju uzaludni.

Stoga, razumljivo je ogorčenje građana zbog demonstracije i sile i bahatosti policije nad jednom novinarkom. Nadati se da je ovo ipak izolovan slučaj i da će svi nadležni u Kantonu Sarajevu ovom događaju posvetiti dužnu pažnju, sankcionirati odgovorne i da će policija početi hapsiti kriminalce, a ne nastaviti s privođenjem novinara .

Napiši komentar