fbpx

O medijskoj pismenosti govori se sve više, gdje drugo nego upravo u medijima, a video serijal o medijskoj pismenosti na YouTube kanalu Kratak sadržaj zamišljen je kao edukativni presjek o nauci o medijima. 

Piše: Ernad Osmić

Već su predstavljene prve dvije epizode ovoga serijala. Prvu epizodu o uvodu u medijsku pismenost možete pronaći na linku ovdje; dok drugu epizodu o razvoju medija možete pronaći ovdje. Današnjim epizodama se zaokružuje razvoj medija, te se govori o marketingu kao jednoj od pokretačkih sila medija.

Podrži eTrafiku

Razvoj medija u 20. i 21. vijeku odvio se nenadanom brzinom. Akceleraciju društva koju je razvoj medija izazvao u ovom periodu nema premca u prošlosti čovječanstva. Od radiotalasa do emitiranja TV-signala; od kompaktnih diskova, do bežičnog prenosa podataka; naš odnos s medijima se zauvijek promijenio pojavom novih tehnologija komunikacije.

Oni koji su u tom vidjeli najveću korist su firme i kompanije koji putem medija reklamiraju svoje proizvode. Autori su istraživali kako se razvoj medija odrazio na razvoj marketinških taktika. Na koji način su nam brendovi postali sastavni dio svakodnevnice i kako analizirati lavinu tih informacija? Moguće odgovore na ova pitanja i pokoji interesantan podatak o razvoju medija i marketinga donosimo u trećoj i četvrtoj epizodi medijske pismenosti Kratkog sadržaja.

 

 

 

Napiši komentar