fbpx

Masovne demonstracije građana ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu još uvijek nisu dobile svoj epilog, ali je prošlo dovoljno vremena da kontaktiramo banjalučkog muzičara Đuricu Štulu, poznatijeg kao grofa Đuraza, koji je sada u mogućnosti da sa distance i kritički sagleda sve što se dešavalo oko koncertnog protesta za JMBG…

grof djuraz sarajevo2“Protestni koncert mi je bio veoma intenzivno iskustvo. Mnogo ljudi, odlični benovi, akustični koncept i na kraju – sam ja sa gitarom, kazoo-uom i protestanitima, dakako. Osjećao sam se grandiozno. Prihvaćen sam odlično, mislim da su Sarajlije shvatile poentu mog obraćanja i osjećanja”, istakao je Đuraz.

Đuraz je uvjeren da su motivi protestanata bili iskreni i pored raznoraznih pokušaja da se prikazu u potpuno drugačijem svjetlu.

Podrži eTrafiku

“Atmosfera pred Parlamentom je bila opuštena, bez tenzija i provokacija koje su medijskim spinovanjem našle put do malih mozgova biračkog tijela. Uvjeren sam da su protestanti bili iskreni, e sada sam ishod je kakav-takav, ali po meni, poenta je bila u buđenju uspavanog puka”.

Banjalučki muzičar je pred protestante izašao sa pjesmom koju je napisao upravo za njih – zemljane Bosne i Hercegovine koji su  na miran i dostojanstven način odlučili da kažu “Stoko – Stani!”.

grof djuraz sarajevo1“Ljudi zaista vole ‘Stoku’, jer je to izašlo iz ljudi, iz svakodnevne intereakcije…Često u razgovoru običnog čovjeka čujete – ‘Ona stoka što nas – krade, pljačka, ugnjetava, zavadi…’ “

 Međutim, Grof kaže da nema poseban stav oko JMBG i dogovora po tom pitanju, jer je shvatio da je “opet nešto na entitetskoj osnovi” i da bi morao detaljno izučiti ovo pitanje kako bi mogao imati neki dublji stav.

“Mene je zanimao duh naroda i zato sam bio tamo. Cijenim da je ishod protesta uredan, odluka o privremenom JMBG rješava problem na neko vrijeme, a za dalje – vidjećemo”, kaže i dodaje da će u Sarajevo otići kad god ga pozovu i plate.

Na koncertu u Sarajevu pod nazivom “Zasviraj za JMBG” 18. juna nastupali su Dubioza kolektiv, Letu Štuke, Zoster, Frenkie, Skroz Grupa, Dvadesetorica, Grof Đuraz i Gospoda, KZU ole ole & PZU oje oje i Billy Andol.

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar