fbpx

Udruženje građana “Oštra nula” organizuje online panel diskusiju “Voda je zajedničko dobro!” povodom Svjetskog dana socijalne pravde. Panel diskusija će se održati 18. februara, od 18 do 20 sati, putem aplikacije ZOOM, a panel će se moći pratiti live na FB stranici Udruženja.

Izvor: Saopštenje

U poređenju sa većim brojem evropskih zemlja, Bosna i Hercegovina ima velike resurse pitke vode. Oko 75% stanovništva u našoj zemlji je priključeno na sistem javnog vodosnabdijevanja, 41% je pokriveno uslugama odvodnje otpadnih voda, a samo 15% stanovništva Bosne i Hercegovine je priključeno na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Podrži eTrafiku

“Jedan od glavnih izazova u očuvanju kvaliteta voda predstavlja odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda, bilo da je riječ o otpadnim vodama aktivnih industrijskih i drugih privrednih zagađivača, komunalnim otpadnim vodama ili procjednim vodama iz deponija ili pak izgradnjom mini hidroelektrana. Voda je presudna za život svih nas i kao takva mora ostati javno dobro, a ne postati roba kojom se trguje na berzi.”

O vodnim resursima, upravljanjem i borbama na lokalnom nivou, vodosnabdjevanjem u BiH te mehanizmima zaštite naših voda, organizatori će razgovarati sa panelistima i panelistkinjama:

Jelenom Ivanić, aktivistkinjom Centra za životnu sredinu;

Maksumom Topalović, aktivistkinjom UG Alternative Kakanj;

Samirom Lemešom, profesorom Politehničkog fakulteta iz Zenice;

Robertom Orozom, aktivistom udruženja Eko Gotuša.

Panel će moderirati Alma Midžić, aktivistkinja Udruženje za kulturu i umjetnost “Crvena”.

Napiši komentar