fbpx

Apokalipsa! Ovo je riječ kojom, spasioci i građani Petrinje, opisuju trenutnu situaciju u ovom gradu Hrvatske.

Piše: Vanja Stokić

Nakon što je juče Petrinju pogodio zemljotres jačine 6,3 stepeni po Rihteru, stanovnici ovog grada su u strahu i neizvjesnosti. Mnogi od njih ne smiju da borave u svojim kućama, pa su noć proveli u automobilima ili kod rodbine. Nekoliko ljudi je poginulo, centar grada više praktično ne postoji, a spasioci i dalje tragaju za preživjelima u ruševinama.

Podrži eTrafiku

Ekipa eTrafike je sinoć u Petrinji, oko ponoći, zatekla Darka Dumovića na ulici ispred svog doma. Kako kaže, tokom zemljotresa se cijela porodica zatekla u kući.

“Bilo je jako neugodno. Kad doživite da vam potres podigne komodu pola metra u zrak i baci na krevet…”, govori nam on, dok se sa komšijama grije uz vatru.

Preporuka policije i Civilne zaštite je da se u kuće ne ulazi dok se tlo ne smiri. Pomoć pristiže iz svih gradova.

“Po gradu ima dosta grupica iz drugih gradova koji obilaze mještane i dijele hranu, vodu i osnovne stvari. Pula, Rijeka, Zadar, Zagreb… Nemamo nigdje ništa, ne možemo pripremati obroke. Šta god da nam donesu, dobro dođe”, ističe Dumović.

Kako kaže, već je počelo pljačkanje oštećenih objekata, pa moraju čuvati stražu u svojoj ulici.

“Pojavile su se određene skupine koje su počele da pljačkaju po kućama. Pozvani smo da pripazimo po kvartu. Dio je otišao kod rodbine i prijatelja, a dio je ostao ovdje. Ne želim otići. Ako počne kiša sklonićemo se u auto”, poručuje on.

Stanovnik Petrinje Leon Huremović, ističe da se svi plaše jer tlo i dalje podrhtava.

“Puno je neizvjesnosti. Strah je velik. Djeca su se jako prepala, zbog njih se najviše brinem. Reagiraju na svaki šum, misle da je ponovo potres”, kaže on. Dodaje da je na njegovoj kući oštećen krov, te dimnjak i zidovi, dok je sav namještaj polupan.

Na terenu smo zatekli brojne spasilačke ekipe iz drugih gradova Hrvatske. I tokom noći radilo se na raščišćavanju. Spasilac Tomislav Flajpan iz Zagreba ističe da je veteran po pitanju zemljotresa.

“Više ekipa je tu, svi se znamo međusobno, radili smo skupa na zagrebačkom potresu. Ko je spreman raditi na visini neka dođe!”

Na ulicama smo pronašli i gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića kako obilazi grad.

“Nemamo miran san, pogotovo oni koji su ostali bez domova i svojih najbližih. To je jedna strašna tragedija. Grad Petrinja je doživio pakao. Sve institucije su nam oštećene, danas nemamo osnovne stvari”, ističe Dumbović.

Na periferiji Petrinje, volonteri vrijedno rade na primanju i razvrstavanju donacija. Ispred ovog centra zatekli smo kolonu vozila punih humanitarne pomoći. Prilikom posjete eTrafike, ulice su bile pune vojske i volontera koji su pomagali u čišćenju grada.

Napiši komentar