fbpx

“Ovaj automobil imam već sedam godina i prešao sam sa njim skoro 200.000 kilometara. Prošao kroz mnoge evropske zemlje i nikada nisam imao nikakvih problema, sve dok nisam došao u BiH, gdje mi je policajac nakon mog objašnjavanja samo rekao ”Ali ti se ne nalaziš sad u Evropi”.”

Ovo su riječi Mihajla Mikija Jovanovića iz Austrije, rodom iz Srpca, vlasnika automobila Honda Accord specifičnog po svom izgledu i natpisu “Police”.

“Svugdje sam vozio – Holandija, Italija, Švajcarska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i nigdje nisam imao nikakvih problema zbog natpisa jer je dozvoljeno ako nije iste farbe i isti natpis kao na službenom automobilu države u kojoj se nalazim. Često je mene policija zaustavlja ali uvijek kroz šalu, da bi se slikali sa autom ili mene u njemu”, rekao je Miki za “eTrafiku”.

Podrži eTrafiku

Međutim i to se promjenilo njegovim dolaskom u rodni kraj koji nastoji posjetiti nekoliko puta godišnje.

“Na graničnom prelazu Gradiška ništa nisu rekli i odjednom na parkingu kod kuće policija iza mene sa rotacijom. Bio sam iznenađen. Pokušavao sam policajcu objasniti da smijem u čitavoj Evropi voziti, nikad mi niko ništa nije rekao ali on mi je samo odgovorio: “Ali ti se ne nalaziš sad u Evropi”. Napisali su mi 500KM kazne i rekli da moram odmah skinuti slova ako hoću dalje da vozim.  Međutim ja sam samo jedno slovo skinuo i dalje vozio. Kaznu nisam platio, predao sam žalbu za sud koji me čeka sad kad dođem na odmor u julu. Rekli su mi da sam prekršio zakon o “lažnom predstavljanju”. Tako da sam na ljeto u RS sa natpisom “polioe” dok sud ne odluči da li smijem sa “police” voziti.”

miki police2

Sa najvećeg tuning sajma u Evropi (2013. godine)

Ljubav prema automobilima 

Mikiju koji već deset godina živi u Austriji automobili su jedini hobi, ne mijenja ih često i ne vozi u fabričkom izdanju i kako kaže zavoli ih i pazi kao da imaju osjećanja. Automobil mu svake godine izgleda drugačije, te mu mnoge ideje padaju na pamet.

“Kao član auto-kluba “Underground-customz.at” ove godine sam bio na najvećem tuning sajmu u Evropi koji se održavao u Njemačkoj. Naš moto je bio “Tuning nije zločin”, izgradili smo američki zatvor 5 i tako da mi je palo na pamet da ga ofarbam kao američki “police car”. Kao klub smo na sajmu osvojili prvo mjesto, a na automobilu sam zadržao urađene promjene”, rekao nam je Miki.

Nije rijetkost ni da se pojedinci prevare te od Mikijevog automobila pomisle da se zaista radi o službenom vozilu.

“Jednom sam došao u Cirih pred jedan klub i obezbjeđenje je odmah sredilo mjesto da parkiram odmah ispred kluba. Pomislio je da smo došli iz Detroita USA. Kad sam mu kasnije objasnio rekao je da nije nikakav problem te da ga je šef čak i pohvalio što je upadljiv auto pustio na ulazu da parkira. Razlog je bio zbog toga što se puno naroda slikalo kraj auta što je bilo jako pozitivno za klub.”

miki police3

U Banjaluci bez problema 

Zaustavljanju ovog specifičnog automobila nisu mogli odoliti ni banjalučki policajci, a sve je zabilježeno zahvaljujući foto-reporteru portala “eTrafika”. Međutim u ovom gradu nije bilo problema.

“Nakon kontrole motornog vozila ”Honda” austrijskih nacionalnih oznaka, sa postavljenim natpisima ”Police”, ”Underground police department” i ”Interceptor ” u blizini Narodne skupštine RS, vozilo nije isključeno iz saobraćaja jer je ispunjavalo sve uslove za učestvovanje u javnom saobraćaju, u skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima Bosne i Hrecegovine”, rekli su nam iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka i dodali da za učestvovanje u saobraćaju nisu propisani uslovi u pogledu izgleda vozila – boja i natpisa.

Takođe potvrdili su i postojanje  pokretanja prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, počinjenog ranije i odnosi se na događaj iz Srpca.

miki police4

Nije usamljen slučaj 

Ideja o lažnim policijskim automobilima je izgleda postala veoma popularna, pa je čak korištena i kako bi vlasnici sačuvali imovinu od potencijalnih lopova, tako što bi ispred kuće parkirali jedan takav auto!

Naime, na ovu ideju došao je švajcarski preduzetnik Andraš Birer, vlasnik lokalne firme za iznajmljivanje automobila. On je ofarbao auto hjundai i40 u bojama švajcarske policije, zajedno sa dodatnom opremom, rotirajućim svjetlima uz reklamu, kao efikasan način da obeshrabri provalnike.

Pošto je za rentanje “policijskog automobila” postalo zainteresovano mnogo ljudi švajcarski mehaničar odlučio je da proširi posao. Sada ima čitav vozni park replika policijskih automobila dostupnih za 250 švajcarskih franaka.

Pošto je vožnja policijskog automobila u ovoj zemlji kažnjiva za svakoga ko nije pripadnik policije, Andraš svoja “policijska” vozila isporučuje na željenu lokaciju na kamionu, a automobil mora ostati parkiran sve do kraja važenja ugovora za iznajmljivanje.

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar