fbpx

“Ukoliko ostanemo ovdje na ovoj hladnoći, možda će nakon sedam dana svi umrijeti. Ja vas sada pitam šta da radimo. Treba nam rješenje. U Bihaću nam ne daju da se vozimo taksijem i autobusima. Više puta sam pokušao ući u market i nisu mi dopustili jer mrze izbjeglice.”

Tekst i fotografije: L. Memčić i A. Serdarević

Kazao nam je danas ovo mladić iz Bangladeša, koga smo upoznali pored izgorjelog kampa “Lipa” u blizini Bihaća. Kako je istakao, niko od migranata ne želi ostati u BiH, već svi žele nastaviti svoj put ka Evropi ali su u tome spriječeni.

Foto baza

Uzrok požara u kampu “Lipa” još uvijek nije poznat, kao ni to hoće li i gdje migranti biti smješteni.

“Šta se dešava ovdje?”, pitao nas je Ahmed iz Afganistana. Kazao je da nemaju hrane, vode i da ne znaju gdje će večeras spavati. Jutros su sa svojim stvarima morali napustiti šatore, a nakon toga je izbio požar.

I drugi migranti postavljali su nam pitanja o tome jesu li ulice sigurne, mogu li otići u Bihać i je li kamp “Bira” otvoren. Grupa građana svakog dana se okuplja ispred kampa “Bira” da spriječe ulazak migranata.

Jusuf iz Afganistana ispričao nam je da nisu dobili nikakve informacije o tome šta će biti sa njima, te da ne zna kuda da ide. Dodao je da nema hranu ni vodu kao ni vreću za spavanje.

“Ovo nam je bio jedini dom. Imali smo mjesto za spavanje, a sada ni to nemamo”, kazao je.

Nekoliko sati kasnije, vidjeli smo Jusufa kako sa prijateljem napušta kamp. Rekli su nam da idu prema hrvatskoj granici. Sa sobom nisu imali ništa.

Građani Bihaća su se i večeras u znak protesta okupili ispred kampa “Bira” i još uvijek nemamo zvanične informacije o tome šta će biti sa migrantima.

Napiši komentar