fbpx

Kako bi pomogli Oliveru Palu Gajodiju iz Bajmoka kod Subotice da ode na liječenje koje košta čak 2,4 miliona dolara, neformalna grupa građana iz Banjaluke, na čelu sa Nevenom Jorgić, 26. decembra organizuje Novogodišnji humanitarni bazar u banjalučkom parku Petar Kočić. Novac prikupljen od prodaje različitih predmeta bit će uplaćen za liječenje malog Olivera koji boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) tip 1.

Piše: Adna Serdarević

SMA je, ukoliko se ne liječi, izezutno progresivna i smrtonosna bolest, koja napada mišiće i oboljeli gube osnovne životne funkcije kao što su gutanje, varanje, disanje i kretanje. Oliver je u prvoj godini svoga života 11 mjeseci provep u bolnici na respiratoru. Zbog opasnosti od infekcija, Oliver osam mjeseci nije bio u kontaktu sa ocem, a majka ga ne smije uzeti u ruke. Svoj prvi rođendan dočekao je u bolnici, okružen medicinskom opremom.

Podrži eTrafiku

„Većina beba, oboljelih od SMA, ukoliko se ne liječi, ne doživi drugi rođendan. Lijek za ovu bolest do nedavno nije postojao, tek od 2019. registrovan je genski lijek ‘Zolgensma’ koji djeci oboljeloj od SMA omogućava da žive normalan život. Problem je u tome što je lijek nevjerovatno skup, košta čak 2,4 miliona dolara, i potrebno ga je primiti prije druge godine života. Budući da je iznos nedostižan svakom običnom čovjeku, ljudi širom regije su se ujedinili da , nakon Sofije, Lane, Anike i Minje, novac skupe i za liječenje jednogodišnjeg Olivera“, kazali su organizatori bazara.

Kako bi se Oliveru omogućilo potrebno liječenje, u Banjaluci će 26. decembra u parku Petar Kočić biti organizovan humanitarni bazar od 11-15 časova.

„Budući da je u pitanju bazar, akcenat je stavljen na prodaju raznoraznih đakonija, rukotvorina, igračaka, nakita i mnogih drugih predivnih predmeta koje nam doniraju naši humani sugrađani. Biće organizovana i bogata novogodišnja nagradna igra, putem koje će građani moći da osvoje vrijedne nagrade“, objasnili su organizatori.

Posjetioci će se moći ugrijati uz kafu, čaj i kuhano vino, a pripremljen je i kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati plesni klubovi, horovi, kreativci i umjetnici. Najmlađi posjetioci moći će se družiti sa Deda Mrazom, maskotama, a bit će organiziran i face painting. Bazaru će prisustvovati i doktor interne medicie koji će odgovarati na pitanja, pružati savjete i mjeriti pritisak.

„Niko od nas nije u mogućnosti da sam skupi toliki iznos novca, ali je svako od nas u mogućnosti dati malo, a puno naših malo, za Olivera, i ostalu djecu, znači mnogo, znači život. Cilj naših trenutnih aktivnosti je da omogućimo Oliveru i njegovim roditeljima da što prije budu zajedno, srećni i zdravi“, poručili su.

Prema posljednjim podacima za Oliverovo liječenje skupljeno je 1.560.000 eura, a potrebno je još 740.000 eura. Oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati humanitarnom bazaru, pozivom na 1414 mogu donirati jednu konvertibilnu marku za Oliverovo liječenje.

„Svako od nas ima nešto što mu ne treba, a može staviti na licitaciju, svako može popiti jednu kafu manje, i uputiti tu marku Oliveru. Pozivamo sve humane ljude, da u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu roditeljima i fondaciji ‘Budi human’ iz Srbije, da skupe sredstva potrebna za liječenje Olivera“, poručili su organizatori bazara.

Napiši komentar