fbpx

Centar za životnu sredinu je predstavio dokumentarni film „Čuvari rijeka“ koji govori o borbama aktivista širom Bosne i Hercegovine protiv izgradnje malih hidrocentrala.

Piše: Nataša Tomić, foto: Promo 

Dokumentarni film koji je Centar napravio uz podršku Evropske unije prikazuje ekocid koji se vrši nad rijekama Bosne i Hercegovine.  Na bh. rijekama je planirana izgradnja 450 malih hidroelektrana uz obećanja da će doći i do stvaranja novih radnih mjesta i da će ovi projekti donijeti korist cijelom društvu. Ipak, stvarnost je drugačija jer hidroelektrane ne samo da ne zapošljavaju nove radnike, već štete biljnom i životinjskom svijetu, stanovništvu i donose korist samo za investitora.

Podrži eTrafiku

Takođe, u periodu od 2015. do 2019. godine je od bh. građana je za naknade za obnovljive izvore energije naplaćeno oko 123 miliona KM. Oko 50% tog iznosa je isplaćeno kao podsticaj za izgradnju MHE koje uništavaju rijeke i biljni i životinjski svijet oko njih.

U filmu je prikazana borba ekoloških aktivista protiv izgradnje hidrocentrala na rijekama te svakodnevni problemi sa kojima se oni susreću koji idu od terora lokalnih vlasti do pogoršanog kvaliteta života zbog izgradnje hidroelektrana.

Kameru, režiju i montažu filma potpisuje Pero Pavlović a produkciju DGM Video. Novinarski dio posla je odradila Sandra Josović, grafičku obradu Aleksandar Saša Škorić a elektrografičku obradu Boris Todić.

Dokumentarni film pogledajte u nastavku.

Napiši komentar