fbpx

U Banjaluci je svojedobno radila, dakle postojala, kovnica novca te je bila jedna od 11 turskih kovnica, koje su postojale na području Jugoslavije!

Izgled sitnog srebrenog novca-akči, iskovan u banjalučkoj kovnici novca, prema C.Olceru (1866.), težio je svega 0,35 grama i imao prečnik od 11 mm.

U Banjaluci je, prema istraživanju Slobodana Srećkovića, jednog od najupućenijih numizmatičara za osmanlijski novac, svojedobno radila, dakle postojala, kovnica novca. Bila je jedna od 11 turskih kovnica, koje su postojale na području Jugoslavije.

Podrži eTrafiku

“Ime kovnice Banjaluka pojavljuje se na akčama, koje su kovane za vrijeme sultana Mehmeda III”. (S.Srećković) Uz ovu još jedna tvrdnja istog autora: “Kovnica je radila samo za vrijeme sultana Mehmeda III, a kovala je jedino akče tj. sitan srebrni novac”.

Sultan Mehmed III, je bio sin sultana Murata III. Vladao je od januara 1595. do decembra 1603.g. Čim je stupio na prijestolje, postavio je za rumelijskog vezira Hasana, sina Mehmeda Sokolovića, aprila 1595. Hasan Sokolović je počeo favorizovanje Bosne, pa je u Banjaluci, kao sjedištu beglerbega, otvorio kovnicu novca. S obzirom da je Mehmed III kratko vladao (svega devet godina) tako i banjalučka kovnica novca bijaše kratkog vijeka.

davnovrijemebanjaluke2

Svi su izgledi, međutim, da to nije bila i prva kovnica novca u ovom kraju. Naime, zagovornici hipoteze da je Vrbas varoš bio nekoć na mjestu Gornjeg šehera (Orbasz- Vasarheli), i da je bio u sastavu županije Vrbas (Orbasz), koja je “Ime svoje dobila od istoimena grada i varoši, od Vrbasa (Orbasza), koji je u srednjem vijeku bio administracionim sjedištem županije” (Thalloczy), dokazuju da je u ovom kraju u to daleko vrijeme postojala kovnica novca. Bilo je to u drugoj polovini 14. vijeka. Na novčanoj valuti Vrbaske županije pisalo je “TRECENTIS MARCIS..DENAMIORUM REGALIUM COMPOTI DE DICTA ORBASZ”.

davnovrijemebanjaluke6

Antička i kasnoantička keramika i staklo – Žeravica, L., Žeravica, Z. (1974) Arheološka istraživanja na Kastelu

davnovrijemebanjaluke7

Numizmatički nalazi – Žeravica, L., Žeravica, Z. (1974) Arheološka istraživanja na Kastelu

davnovrijemebanjaluke8

Srednjovjekovna keramika – Žeravica, L., Žeravica, Z. (1974) Arheološka istraživanja na Kastelu

davnovrijemebanjaluke10

Glava mlade žene, pronađena u Bronzanom Majdanu

eTrafika.net/fb Istorija Banjaluke

Napiši komentar