fbpx

Savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” pokrenula je online anonimno chat savjetovanje putem kojeg će djeca i mladi na web sajtu imati mogućnost dopisivati se sa obučenim savjetnicima o problemima koje imaju.

Izvor: Saopštenje

Važno je napomenuti da djeca i mladi neće morati otkrivati svoj identitet tokom dopisivanja. Chat savjetovanje će bit aktivno radnim danima od 9 do 17 časova, a usluga je obezbijeđena zahvaljujući organizaciji Save the Children i kompaniji Mtel.

Foto baza

“Plavi telefon se za ovaj korak odlučio nakon uvida da je tokom restriktivnih mjera povodom pandemije virusa korona došlo do pada broja poziva od strane djece. Ovakva pojava se dogodila na svim savjetodavnim linijama za djecu i mlade u svijetu, ali se u isto vrijeme povećao broj javljanja putem e- maila i opcije chat. Takođe ovaj podatak može da ukaže na to da postoji mogućnost da djeca nisu imala dovoljno prostora i sigurnosti da pozivaju liniju i vode razgovore koji mogu trajati duže vremena. Pored toga, djeluje nam kako je dopisivanje postalo dominantan način komunikacije kod mladih, te smo upravo zbog toga i mi pokrenuli chat savjetovanje kako bi djeca imala još jedan kanal komunikacije na kojem mogu dobiti podršku”, ističe se u saopštenju.

Chat savjetovanje je važan resurs i za djecu koja trpe uznemiravanja putem interneta. Djeca će tako imati mogućnost da putem ove opcije šalju uznemirujuće sadržaje kojima su izloženi, kao što su linkovi, fotografije, video sadržaji i prepiske sa drugima, te dobiju adekvatnu podršku i prijave nasilje, ukoliko žele.

Ovom prilikom je kreirana i informativna kampanja „Uz podršku, problemi su manji“ kojom se želi ukazati stanovništvu i djeci na postojanje usluga Plavog telefona, ali i važnost traženja podrške. Veoma je važno da djeca znaju da nisu sama, da ne moraju trpiti nasilje i da je u redu da traže podršku. Plavi telefon je tu za njih i za bilo kakav problem sa kojim se suočavaju. Tim povodom je kreirano pet video uradaka sa ciljem informisanja stanovništva  o tome kada i kako mogu da se jave, ali i ukazivanja na moguće opasnosti kojima je dijete izloženo na internetu.

Udruženje „Nova generacija“  je pokrenula uslugu „Plavi telefon“ 2013. godine. Do danas je telefon primio preko 20 000 poziva i uputio preko 100 prijava sumnji na nasilje nad djecom u BIH. Usluga je, zahvaljujući kompaniji Mtel potpuno besplatna iz svih mreža u BIH, a na pozive djece odgovaraju obučeni savjetnici i psiholozi.

Napiši komentar