fbpx

“UNIJAT-M” d.o.o. Prijedor je građevinska firma iz Prijedora koja nekoliko godina unazad uspješno sarađuje sa javnim sektorom. Čest je isporučilac usluga mnogim javnim ustanovama, preduzećima, opštinama i gradovima, a naročito onim u kojima vlast (još uvijek zvanično) čini Demokratski narodni savez.

Piše: Ivana Perišić – Infoveza.com

U prilog tome govore mnogobrojni ugovori prvenstveno sa gradom Prijedorom, a zatim i sa Banjalukom, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS, a sada sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije, Željeznicama Republike Srpske, opštinom Novi Grad, opštinom Kostajnica itd.

Podrži eTrafiku

Vlasnik firme Mladen Unijat je ujedno i predsjednik LU “Mrakovica”, ali i predsjednik mjesne zajednice Trnopolje u Prijedoru, a na tu poziciju je došao kao kandidat Demokratskog narodnog saveza.

Politički angažman i poveznica sa DNS-om je naročito zanimljiva ukoliko se uzme u obzir ko unazad godinama vrši vlast u gradu Prijedoru. Prijedor je godinama, sve do posljednjih izbora od prije svega nekoliko dana, predstavljao glavno utvrđenje, tj. bastion, DNS-a, i još uvijek aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković je član ove partije. A i gradonačelnici od ranije su bili članovi Demokratskog narodnog saveza.

Milenko Đaković i Mladen Unijat na potpisivanju ugovora

Posljednji potpisani ugovori između Unijatove firme i grada Prijedor datiraju iz aprila mjeseca, a radi se o sanaciji i rekonstrukciji puteva. Međutim, za vrijeme korone, Unijat je potpisao ugovor i za regulaciju korita Vrijeske i rekonstrukciju propusta u MZ Trnoplje, upravo u mjesnoj zajednici u kojoj je on predsjednik. Za ovaj posao Unijat dobija 31.265 KM.

Izvor: akta.ba

Tu su ugovori i za sanaciju i rekonstrukciju propusta u Gornjoj Lamovitoj u vrijednosti od 22 000 KM. Zatim, ugovori za rekonstrukciju domova i ostalih objekata u vlasništvu grada, jedan u vrijednosti od 49.198,50 KM, a drugi od 41.212,30 KM.

Unijat je rekonstruisao i sanirao infrastrukturne objekte oštećene u mjesecu maju i junu 2019. godine. Radi se o više vrsta poslova i dva ugovora gdje je ukupna vrijednost oko 35 000 KM.

Grad Prijedor, na čelu sa DNS-ovim Đakovićem, potpisao je krajem novembra 2019. godine ugovor sa tri ponuđača, među kojima je i Unijat, za javnu nabavku izgradnje skladišnih objekata za voće, a vrijednost nabavke iznosi 167.535,46.

Izvor: akta.ba

U tekstu su pobrojani samo neki od mnogobrojnih ugovora jer, prema nama dostupnim informacijama, saradnja Mladena Unijata i grada traje još od 2014. godine.

“Unijat-M” d.o.o. Prijedor čest je isporučilac usluga i Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije, Simptomatično ili ne, doskorašnji v.d. direktora Marko Aćić je kadar DNS-a. Izlaskom DNS-a iz koalicije sa SNSD-om, i Aćić biva smijenjen, ali na ovu funkciju je imenovan 2019. godine, a prije toga je obavljao dužnost generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske.

Prije dvije godine, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica dodjeljuje posao izvođenja građevinskih radova na izgradnji višeporodičnog stambenog objekta (48 stanova) sa vanjskim uređenjem u gradu Trebinje , konzorciju ponuđača: “Energetik” d.o.o. Banja Luka (nosilac konzorcijuma), te članovi konzorcijuma: „Inkoprom” d.o.o Banja Luka, „Sector Security” d.o.o Banja Luka i „Unijat-M” d.o.o Prijedor. Za ovaj posao su dobili 2.074.766,96 KM.

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije (gore spomenuto ministarstvo je ukinuto) donosi 27.8. 2020. godine Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku dodatnih građevinskih radova na izgradnji višeporodičnog stambenog objekta (48 stanova) sa vanjskim uređenjem u gradu Trebinje i posao dodatnih radova dodjeljuje istom konzorciju ponuđača.

S obzirom da se radi o dodatnim radovima, postupak javne nabavke je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Za ovaj posao će da inkasiraju 413.520,51 KM.

Izvor: akta.ba

“Unijat-M” sarađuje i sa Željeznicama Republike Srpske. Kolokvijalno rečeno, u doskorašnjoj raspodjeli koalicionih partnera, Željeznice su uvijek pripadale DNS-a, tako je i sadašnji v.d. direktora Slavko Gligorić upravo član ove partije.

U ovoj godini su sa Željeznicama potpisali ugovor o nabavci i ugradnji prečistača otpadnih voda u hali za pranje voznih sredstava u Banja Luci, i to putem konkurentskog zahtjeva.

Sanirali su i prizemlja objekta odjeljenja psihijatrije JZU Bolnica dr. Mladen Stojanović Prijedor i to za gotovo 200.000 KM. Na čelu bolnice se nalazi Mirko Sovilj, narodni poslanik iz DNS-a.

Para je kapala i od poslovanja sa opštinom Kostajnica. Tako su u drugoj polovini 2019. godine inkasirali gotovo 90.000 KM od izgradnje mosta raspona 8,5 m u ulici Žarka Zgonjanina u Kostajnici. To nije bio jedini most koji su gradili tada u Kostajnici, izvodili su radove i na izgradnji mosta Tavija-Stijaci i za ovaj posao dobili 49.400 KM.

Prijedorska firma “Unijat-M” čest je isporučilac usluga i gradu Banja Luka. Posljednji ugovor sa gradom se odnosi na izgradnju kanalizacione mreže u Vrbanji, i za ovaj posao dobijaju 51.236,91 KM.

Radove na izgradnji objekta sportske dvorane OŠ Branko Radičević je vršila grupa ponuđača među kojima se nalazi i firma Mladena Unijata. Ukupna cijena posla je iznosila  954.650,81 KM sa PDV-om.

Gradili su i vodovod u naselju Petrićevac i u Podgrmečkoj ulici u Banjoj Luci, te su gradili fekanlne kanalizacije u ulici Frana Supila i Eugena Kumičića.

Sve su to vrijedni ugovori sa gradom u posljednje tri godine.

Jedan od najunosnijih ugovora su potpisali sa MUP-om RS i to za spornu javnu nabavku radova na izgradnji objekta internata za Policijsku akademiju u kompleksu Centra za obuku Zalužani. Za ovaj posao dobijaju vrtoglavih 7.904.000. KM .

Za MUP su i rekonstruisali i adaptirali objekat 191 u kompleksu Centra za ubuku Zalužani. Radi se o milionskom poslu.

Direktno su se sa MUP-om sporazumjeli oko javne nabavke radova na sanaciji dijela krova PS Ljubija. Vrijednost ugovora je iznosila oko 2.500 KM.

Međutim, i pored jasne političke poveznice, postavlja se pitanje da li postoji sukob interesa.

Srđan Traljić iz Transparency International BiH za naš portal navodi da se ne radi o sukobu interesa. Formalno-pravno, Zakon o sukobu interesa nije prekršen.

“U konkretnom slučaju nema kršenja Zakona o sukobu interesa s obzirom na to da navedeni Mladen Unijat ne obnaša niti jednu javnu funkciju”, navodi Traljic, dodajući da pod javnom funkcionim misli na izabrane predstavnike, savjetnike, nosiocie izvršnih funkcija itd.

Goran Dakić

Novinar i pisac, Goran Dakić za Infovezu navodu kako je burazerski biznis jedna od najznačajnijih tekovina ove vlasti, te da ga ne čudi da su u tome našla još jedna firma koja ima političku mustru.

“Burazerski biznis je jedna od najznačajnijih tekovina ove vlasti. Isuviše je primjera burazerskog biznisa u Republici Srpskoj. Stoga me ne čudi da se u tom skupu našla još jedna firma koja ima političku mustru i koja na osnovu te mustre muze naše pare”, ističe Dakić.

On dalje dodaje kako diploma ništa ne vrijedi bez partijske knjižice.

“Profesorima i inženjerima diploma ništa ne vrijedi bez partijske knjižice, mnogobrojnim firmama uzalud znanje i stručnost ako ono nije u talu sa strankama i političarima. Bez ozbiljnog procenta se ne može napraviti ozbiljan posao, a svima je jasno kome se taj ozbiljan procenat daje.”

“Građani svake dvije godine imaju priliku da kažu šta imaju o takvim pljačkama, ali kako u zemlji BiH nikoga ništa ne interesuje osim kako što lakše zaraditi prvi milion, ne znam zašto bi građane interesovalo što ih neko sistemski pljačka 20 ili 30 godina”, zaključuje Goran Dakić.

Nebojša Vukanović

Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da su je primjer Mladena Unijata samo jedan u nizu primjera zloupotrebe države.

“Nažalost sukob interesa je uobičajen i primjer Mladena Unijata je samo jedan u nizu primjera zloupotrebe države, s vjerujem da će ovakvih primjera biti još više”, ističe Vukanović.

On dodaje da su Putevi Srpske bili bankomat DNS-a i Nenada Nešića, a Željeznice, grad Prijedor i ostala javna preduzeća i ustanove su pomoćni bankomati DNS-a iz kojih se kriminalnim ugovorima i namještenim tenderima izvlačili novac za finansiranje kampanje.

“Svaka stranka na vlasti posmatra kao plijen javno preduzeće koje je dobila u raspodjeli kolača i gdje postave svoje aparatčike da pljačkaju nekažnjeno državu jer je zarobljena a pravna država, sudovi i tužilaštva, ne funkcionišu”, zaključuje ovaj narodni poslanik.

Mladenu Unijatu nisu nepoznati ni fizički obračuni. Naime, prošle godine je došlo do fizičkog obračuna u Prijedoru nakon sjednice lovaca prijedorske regije, kada je trebalo da predlože kandidata za predsjednika Lovačkog saveza Republike Srpske. Kako mediji prenose, do fizičkog obračuna je došlo između predsjednika i sekretara LU “Mrakovica” Mladena Unijata i Draška Rosića. Rosić je tada u izjavi za medije naveo kako ga je Unijat sačekao ispred zgrade i krenuo da udara te mu je prijetio otkazom. Bolje upućeni smatraju da se radilo o političkom previranju, te da je među lovcima prisutna podjela.

Kontaktirali smo i firmu Mladena Unijata, međutim odgovore na naša pitanja nikada nismo dobili.

Napiši komentar