fbpx

Novoizabrani predsjednik Unije studenata RS Predrag Govedarica kazao je da se novo rukovodstvo ove organizacije usaglasilo da trenutno nije vrijeme za bilo kakve proteste, već da probleme studenata treba riješavati na miran način, razgovorom sa predstavnicima vlasti.

“Sto se tice studentskih problema prvenstveno ćemo raditi na riješavanju studentskog smještaja, kako u Banjaluci tako i u Istočnom Sarajevu. Ovdje je potrebno da se uključe nadležne institucije od kojih ćemo insistirati da se riješe neke od prioritetnih pitanja, poput dotrajalih i neuslovnih studentskih domova u Istočnom Sarajevu i izgradnju četvrtog paviljona u Banjaluci. Prije svega, u ovih godinu dana mi ćemo pokušati da dobijemo podršku Vlade RS i na taj način da rješavamo sve probleme, jedan po jedan”, poručio je Govedarica.

Možemo li očekivati nastavak rada na onome što je ostavilo prethodno rukovodstvo Unije ili imate neke druge planove?

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Da vam iskreno kažem, prethodno rukovodstvo je radilo dobro. Nikola Dronjak je zajedno sa ostalim kolegama uspio da izgradi Uniju kao instituciju i da krene odlučno u borbu za studentska prava. Mi ćemo pokušati da nastavimo na nekim stvarima da radimo i mislim da zajedno možemo mnogo toga uraditi što je započeto, ali i pokrenuti puno novih pitanja koja će se u budućnosti riješavati. Ono što je bitno da ove godine radimo složno i bez podjela na Univerzitete.

Kad kažete da je bitno da radite ujedinjeni, da li to znači da je do sad ipak bilo nesuglasica na relaciji Banjaluka – Istočno Sarajevo?

Slušajte, ja u potpunosti podržavam kolege iz Banjaluke i to sam i prije radio. Ali smatram da je u posljednje vrijeme bilo mimoilaženja, posebno što su se u organizovanju prethodnih protesta zaobišli studentski predstavnici iz Istočnog Sarajeva, ali i predsjednik Parlamenta u Banjaluci.

Da li to znači da Vi niste bili jedan od onih koji podržava proteste studenata?

Ja podržavam borbu za četvrti paviljon i čestitam studentima na uspjehu, jer je napokon raspisan tender. Ipak, smatram da se nije trebalo ovako brzopleto u to ulaziti.

Možemo li onda očekivati da ćete Vi biti mnogo drugačiji predsjednik od Vašeg prethodnika? Nikolu Dronjaka su nazivali revolucionarom, da li Vi planirate da se okrenete pregovorima ili da nastavite sa protestima?

Ja ću sa ostalim kolegama iz Unije da započnem razgovore sa Vladom i Ministarstvom prosvjete u nadi da će oni ispuniti naše zahtjeve. Ukoliko uskoro ne bude određenih pomaka mogu slobodno da kažem da se ni ja ne ustručavam da izvedem studente na ulicu. Ipak, ako do toga dođe to će biti urađeno isključivo uz dogovor predstavnika studenata sa oba Univerziteta. Iskreno, ja mislim da je i sad “pet do dvanaest” i da nema vremena za čekanje, ali takođe smatram da bi trebalo pokušati mirnijim putem da se dođe do rješenja, a onda ćemo da gledamo šta dalje.

Nakon imenovanja za predsjednika Unije studenata osvrnuli ste se i na problem stipendiranja. Vi tvrdite da studenti sa privatnih fakulteta, da tako kažemo, ispred nosa otimaju stipendije studentima sa državnih fakulteta.

Tako je. Veliki broj studentata sa privatnih fakulteta lakše dobija stipendije od onih sa državnih. Nije logično da neko sa prosjekom 9,8 sa elektro – tehničkog fakulteta na državnom univerzitetu bude iza nekoliko studenata sa privatnog. To se mora nekako riješiti.

A koje rješenje Vi nudite?

Pa mi trenutno nemamo rješenje, ali očigledno je da postoji problem i da se pri dobijanju stipendija Dr Milan Jelić studenti sa državnih fakulteta diskriminišu.

Zar nije diskriminacija da se oduzme pravo studentima sa privatnih fakulteta da dobijaju stipendije?

U pravu ste, jeste. Ali mi se nadamo da ćemo u nekom narednom periodu naći riješenje koje ćemo moći predložiti nadležnim institucijama da se riješi ovaj problem. Za sada je to samo konstatacija, ali na tome sigurno neće ostati.

Kada smo kod diskriminacije, Vaš prethodnik je izjavio da dok je on predsjednik Unije u ovoj organizaciji neće niti mjesta za “dječake sa crvanim knjižicama”. Da li vi podržavate angažovanje politički aktivnih studenata u redove studentskih organizacija?

Mislim da studenti ne trebaju da se bave politikom.  Sigurno je da svako naginje nekoj političkoj stranci, ali neko ko je politički aktivan ne treba da bude u političkim partijama. Ipak, ovo je samo moje mišljenje i ja neću nikome zabraniti da se aktivira u studentskim organizacijama ukoliko dobije podršku.

A očekujete li pritiske političkih partija?

Vjerovatno će ih biti, ali u Uniji niko nikad nije bio u nekim izbornim procesima i naši članovi sigurno neće podleći pritiscima vlasti, ali ni opozicije.

Oduvijek je postojao roblem u studentskim organizacijama kada je u pitanju otvorenost projekata. Da li će ono što vi budete radili i gdje budete trošili novac biti dostupno javnosti?

Apsolutno. Mi ćemo sve što budemo radili predočiti javnosti. Ipak, pitanje je hoće li sredstava za ovu godinu uopšte i biti? Ja ne znam šta je bilo prije, ali mi ćemo pokušati da sve prezentujemo i nećemo ništa zataškavati. Imaćemo veliki problem oko dobijanja sredstava jer je za prošlu godinu budžet za projekte bio 200 000 KM, a sada je 50 000 KM na republičkom nivou.

Za kraj, očekujete li podršku nadležnih institucija kada su u pitanju Vaši zahtjevi i šta je Vaš prvi korak?

Naravno da očekujemo podršku, ali ukoliko je ne bude mi smo spremni za sve. Trenutno tražimo tematsku sjednicu Vlade o studentskim problemima i studentskom standardu i to bi bio naš prvi korak, a kasnije ćemo da vidimo.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar