U sklopu obilježavanja dana sjećanja ja Jadovno 1941. u banjalučkom Banskom dvoru otvorena je izložba „Moje Jadovno“ u organizaciji istoimenog udruženja i Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“ iz Banjaluke.

Autori izložbe su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić. Jedan od autora, apsolvent istorije na Folizofskom fakultetu u Banjaluci, Dragoslav Ilić, kaže da je izložba koncipirana tako da pokriva nekoliko polja: ideologija- nastanak Nezavisne države Hrvatske, logorski kompleks Gospić-Jadovno- Pag, centralni dio izložbe koji je posvećen žrtvi i izlazni dijelovi koji govore  o odnosu nakon Drugog svjetskog rata do danas.

„Kada je riječ o ideologiji izložbe bazirali smo se na djela Ante Starčevića i Josipa Franka, zatim Stjepana Radića i Ante Pavelića. Logorski kompleks posmatrali smo hronološki, onaklo kako je nastajao. Što se tiče žrtve, potrudili smo se da je rehumanizujemo, odnosno da ona dobije svoje ime i prezime, da postavimo neke lične životne priče koje nam pokazuju da je riječ o običnim ljudima“, kaže Ilić.

Predsjednik udruženja „Jadovno 1941.“ i autor izložbe, Dušan Bastašić, rekao je da je ova izložba putujuća, da obilazi Republiku Srpsku, Srbiju, da je prije mjesec dana bila postavljena u Njujorku, kao i da će na jesen biti izložena u Londonu i Moskvi.

„To je najnoviji projekat gdje smo nastojali da za kratko vrijeme, nekih 15-ak minuta posjetioci sa panoa, slikom i riječju pokupe neku osnovnu informaciju o tome šta je bilo Jadovno i da zaokruže neku sliku jadovničkog stradanja, a onda ako žele više informacija potraže neku knjigu o tome  i nauče nešto više“, priča Bastašić.

Bastašić je najavio i završnu manifestaciju koja će biti održana u subotu, 29. juna na Velebitu.

„Na Velebitu kod „Šaranove jame“  biće služen parastos jadovničkim velemučenicima, a tu će biti održan i prvi dio komemorativnog skupa. Drugi dio biće obavljen na ostrvu Pagu, nekadašnjem mjestu logora, a ove godine jedna grupa potomaka i poštovalaca žrtava krenuće sa Velebita od „Šaranove jame“ do samog mjesta logora Jadovno mučeničkom jadovničkom stazom dugom 9 kilometara gdje još uvijek leže neekshumirana tijela 1 300 Srba i 200 Jevreja pobijenih krajem avgusta 1941. kada je logor zatvoren“, rekao nam je Bastašić.

U logoru Jadovno u toku tri mjeseca ljeta 1941. ubijeno nešto više od 40 hiljada ljudi. Dani sjećanja na Jadovno u Banjaluci održavaju se po drugi put, a ove godine obilježavanje je počelo 21. juna predavanjem Svetosavske omladinske zajednice o temi „Logori smrti na ostrvu Pagu“. Za sve koji žele da prisutvuju završnoj manifestaciji u nedjelju na Velebitu, organizovan je besplatan prevoz iz Banjaluke, Novog Sada i Beograda, a više informacije možete pronaći ovdje.

 

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar