fbpx

Helsinški parlament građana sa zadovoljstvom najavljuje novi sadržaj za sve zainteresovane za obilazak Banjaluke na malo drugačiji način. Riječ je o online feminističkoj turi koja podsjeća na živote i stvaralaštvo 17 sjajnih žena grada, a koji je dostupan na njihovoj stranici.

Izvor: Saopštenje

“Pozivamo vas da posjetite  online feminističku turu u Banjaluci prvu ove vrste u Bosni i Hercegovini da promocijom ove inicijative podstaknete i druge bosanskohercegovačke gradove da pokrenu slične inicijative”, kažu iz Helsinškog parlamenta građana.

Podrži eTrafiku

Tura je dio projekta „Oživimo javne prostore“ usmjerenog na orodnjavanje javnih prostora u gradu i vodeći kroz šest lokacija u Banjaluci podsjeća na živote i stvaralaštvo 17 sjajnih žena – književnica, heroina, doktorica, buntovnica, dizajnerica, arhitektica i glumica koje su, prkoseći društvenim normama, pomjerale granice i ostavljale neizbrisive tragove u ovom gradu.

Virtuelna tura je dio aktivističkog odgovora i napora koje Helsinški parlament čini da orodni kulturu sjećanja, osvijetli živote i stvaralaštvo žena koje su, na različite načine, bile povezane sa Banjalukom. Nadaju se da će ova tura obogatiti predstavljanje Banjaluke njenim građanima i posjetiocima a istovremeno pružiti dodatni motiv za očuvanje tih lokaliteta i unapređenje sadržaja na njima.

U turi je predstavljeno samo 17 žena čiji je rad i život ostavio pečat u dosadašnjem razvoju Banjaluke i bosanskohercegovačkog društva, a neke od njih i na drugim evropskim prostorima, i predstavlja  tek prvi korak u procesu ponovnog upisivanja u vrijeme i prostor žena kojih je bilo i još uvijek ima mnogo više.

Napiši komentar