fbpx

“Nije suština u tome kolika je šteta nastala nekome iznošenjem lažnih informacija (i to je bitno naravno) već u tome da je svjesno iznesena neistina na nečiji račun. U ovoj presudi sud nije cijenio ni momenat kada se sve dešava a to je pet dana nakon pokušaja ubistva. Dakle, nije objavljeno da sam ja uzeo nekakav novac u neko ‘neutralno obično’ vrijeme već pet dana nakon pokušaja ubistva i dan nakon izlaska iz bolnice. Svjesno, sa namjerom.”

Piše: Nataša Tomić

Ovako Vladimir Kovačević, novinar portala gerila.info i BN televizije za eTrafiku komentariše presudu Osnovnog suda u Banjaluci u sporu koji je vodio protiv Alternativne televizije.

Podrži eTrafiku

Naime, ova presuda je uslijedila nakon što je Kovačević tužio za klevetu ATV jer su u septembru 2018. godine, samo pet dana nakon njegovog pokušaja ubistva, objavili tekst pod nazivom “Puzajući državni udar” u kojem su naveli da je Kovačević od USAID-a dobio 80.000 dolara za internet portal, sve to u kontekstu priče o rušenju vlasti u Republici Srpskoj.

Novinaru je tužba protiv klevete koju je podigao protiv Alernativne televizije odbačena kao neosnovana jer, po riječima sudije Osnovnog suda u Banjaluci Deana Trivića, nema elemenata povrede ugleda i časti. Sud je, naime, utvrdio da su iznesene tvrdnje neistinite, ali da nije sramota uzeti novac od USAID-a te naredio Kovačeviću da plati sudske troškove u iznosu od 2246,4 KM.

Cijela ova priča postaje zanimljivija ako se u obzir uzme da je Kovačević tužio i RTRS u istom slučaju, odnosno za isti preneseni tekst. Sud je tada utvrdio da je došlo do povrede ugleda i štete, odnosno duševne patnje zbog povreda ugleda i časti. RTRS-u je tada naloženo da tužiocu isplati 5.000 KM zbog klevete.

Podsjećamo, Vladimir Kovačević je bio žrtva napada koji je okvalifikovan kao pokušaj ubistva. Napad se desio 26. avgusta 2018. godine kada se Kovačević vraćao sa posla, a za njega je osuđen Marko Čolić i to na pet godina zatvora, dok je osumnjičenom Nedeljku Dukiću suđenje u toku.

Vaša tužba za klevetu protiv ATV-a je odbačena kao neosnovana, a u januaru je donijeta presuda po kojoj je RTRS kriv za klevetu u istom slučaju. Kako Vi komentarišete ove dvije potpuno različite presude u istom slučaju?

Komentarišem tako što ću se definitivno žaliti na ovakvu presudu banjalučkog Osnovnog suda. Ne mogu ja, jer sam laik za pravo, da se bavim tumačenjima jedne ili druge presude, ali je meni kao laiku i novinaru nejasno kako u istom slučaju mogu postojati dvije različite presude. Nisu one baš toliko različite jer u obe utvrđeno da su informacije iznesene u tekstu lažne, samo što sudija u slučaju ATV-a, očigledno, smatra da to što su iznesene neistine nije problem. Bojim se da bi to mogao da postane veliki problem generalno. Da napišete neistine, sud utvrdi da su neistine i da niko ne odgovara zbog toga.

U obrazloženju ove odluke se navodi da ova neistinita informacija ne dovodi do narušavanja Vašeg ugleda. S druge strane, presuda po kojoj je RTRS kriv ističe da plasirane informacije predstavljaju povredu ugleda. O čemu je konkretno riječ u ovim presudama? Neznanju i nesposobnostima tužilaštva, dvostrukim aršinima za ove medijske kuće iako su obje poznate kao veoma bliske vladajućim strukturama, pokušaju pronalaska nekog balansa u smislu da neko mora biti kriv…

Zamislite situaciju da ja napišem tekst u kojem tvrdim da je sudija uzeo novac od ATV-a. Sudija me, naravno tuži, sud dokaže da sam ja iznio neistinite informacije, ali kaže da ipak neću odgovarati zbog toga jer zašto bi bilo sramota da sudija uzme novac od neke TV kuće. Mislim da je ovdje došlo do zamjene teza. Nije suština u tome kolika je šteta nastala nekome iznošenjem lažnih informacija (i to je bitno naravno) već u tome da je svjesno iznesena neistina na nečiji račun. U ovoj presudi sud nije cijenio ni momenat kada se sve dešava a to je pet dana nakon pokušaja ubistva. Dakle, nije objavljeno da sam ja uzeo nekakav novac u neko „neutralno obično“ vrijeme već pet dana nakon pokušaja ubistva i dan nakon izlaska iz bolnice. Svjesno sa namjerom.

Foto: Dejan Rakita

Šta ovakve presude i uopšte postupanja nadležnih organa poručuju novinarima i šta one znače za njihov ugled i slobode?

Ovakva presuda, ukoliko bi ne daj Bože postala praksa, jako negativno bi uticala na medijsku scenu. Poručila bi da možete lagati u prilozima ili tekstovima jer postoji sudija koji će reći da iako ste slagali to nije baš veliki problem. Nisam tu ja toliko bitan ni nekoliko hiljada iz odštetnog zahtjeva, bitna je poruka koja se šalje.

Kakva se poruka šalje društvu? Šta u stvari neko ko se bori za istinu može očekivati u ovakvoj situaciji?

Dobar dio društva ionako novinare, zahvaljujući sveprisutnoj retorici, doživljava kao neprijatelje države i sistema iako su novinari najveći čuvari i države i sistema. Društvo je svejedno sluđeno i duboko podijeljeno. Oni koji ne mogu da svare sve to odlaze, oni koji još mogu ostaju, ali ne zadugo.

U obrazloženju odluke se ističe i da su pojedini nezavisni mediji u BiH dobijali sredstva od USAID-a te da dobijanje sredstava od njih ne predstavlja sramotu za onog ko ih dobije. Ipak se u društvu upravo ovakvi mediji linčuju i predstavljaju kao rušilački faktor Republike Srpske. Kada će i da li će novinari prestati biti krivi za sve što se dešava u našem društvu?

Pazite, upravo tako. Sud ne vidi problem u tome što je neko targetiran da je dobio novac od USAID u kontekstu priče o rušenju vlasti i slično. Nije problem u tome da li je sramota ili nije dobiti novac od USAID-a iako ga ja nikada nisam dobio za bilo šta jer nemam svoj portal iako i u presudi piše da imam. Problem je čitav kontekst koji očigledno nije bio bitan. Za nekoga se napiše, prenese, objavi… da je dobio novac za nekakav portal, da portali koji služe za rušenje vlasti niču kao pečurke poslije kiše, sud utvrdi da to nije tačno, ali i da ne vidi problem u tome.

Izjavili ste da mislite podnijeti žalbu na ovu odluku, a navodno će i RTRS učiniti isto. Šta očekujete dalje od ovog slučaja?

Podnijeću žalbu definitivno. RTRS se žalio na prvostepenu presudu. Ne očekujem ništa, ovdje se može sve očekivati.

Moram da se osvrnem i na pokušaj Vašeg ubistva za čije izvršenje još uvijek nisu pronađeni nalogodavci. Kako komentarišete postupanja suda i tužilaštva u ovom predmetu? Očekujete li da će nalogodavci biti pronađeni i privedeni pravdi?

Ne očekujem da će nalogodavci biti pronađeni i privedeni pravdi. To se, za sada može desiti jedino ukoliko im proradi savjest, ukoliko ih uplaše snovi i ukoliko su pred vratima Svetog Petra pa pomisle da bi im on mogao pokazati put ka vrelijoj strani neba. Ne, ne može biti pronađeno ono što niko ne traži.

Napiši komentar