fbpx

Redakcija portala eTrafika.net pronašla je dvojicu mladića koji su bili žrtve policijske brutalnosti tokom trajanja festivala Fresh Wave na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Jednog od njih su policajci skinuli golog i pretukli u marici, dok je drugog od težih povreda spasio policajac koga je poznavao. Kao dokaze su priložili su nam fotografije i ljekarsko uvjerenje.

pretuceni_mladic-kastelTridesettrogodišnji Banjalučanin koji je želio biti anoniman (identitet poznat redakciji eTrafike) rekao je da uopšte nije ni prisustvovao Festivalu, već je do Kastela došao kako bi djevojku otpratio kući.

„Ne bih da stavljam Festival ni u kakav kontekst jer nisam na njemu ni bio. Sve se odigralo ispred Kastela, gdje sam došao da se nađem sa djevojkom kako bismo zajedno otišli kući. Došao sam tamo sa prijateljem i čekali smo je da izađe. Odjednom je odnekud banulo 30-40 policajaca, krenuli su kao pitbulovi da mlate sve oko sebe i rastjeruju ljude“, navodi naš izvor, i dodaje da su sačekali da prođe gužva kako ne bi „dobili po leđima“.

Podrži eTrafiku

Ipak, upravo to se i desilo. Kako kaže naš sagovornik, čekali su uz zidine tvrđave na zapadnoj kapiji. Krenuli su kući kada su procijenili da se situacija malo stišala. Ističe da su se mirno udaljili, bez ikakvog sumnjivog ponašanja.

„Policajac koji je ostao među posljednjima krajnje kulturno nas je zamolio da se udaljimo. To smo i uradili bez pogovora, upadica i bilo kakvih komentara. Na izlazu sa zelene površine, u blizini glavne ulice stajalo je 6-7 policajaca i jedan radnik obezbjeđenja koji je radio na Festivalu. Nisam vidio amblem, razlikovao se od njih po uniformi pa pretpostavljam da je bio pripadnik privatnog obezbjeđenja. Zaletio se da me udari, a ja sam to izbjegao. Policajci su pratili njegov primjer i krenuli su da me udaraju pendrekom po leđima“, kaže on.

Navodi da je to trajalo svega nekoliko sekundi, jer ga je spasio drug koji je policajac.

„On me je prepoznao i zaštitio svojim tijelom. Uzviknuo je ‘Ne njega!’ i onda su prešli na mog druga. Zatim je i njega spasio, a nakon toga su samo nestali, isto kao što su se i pojavili. Odmah smo otišli u CJB da to prijavimo. Rekli su da dođem u ponedjeljak da podnesem zvaničnu prijavu, što sam danas i uradio. Nakon toga smo otišli u Hitnu pomoć odakle su nas uputili u zgradu hirurgije na pregled. Doktorica je ustanovila povrede leđa. U zvaničnom dokumentu stoji da ih ima dva, ali ustvari ih je tri. Hirurški sam odstranio bubreg 2003. godine, a sada sam dobio pendrekom po ovom jednom što imam. Nažalost, to nije zabilježeno.“

potvrda_o_povredama

On je danas podnio tužbu i kaže da je spreman ići do kraja. Sada se mora ispoštovati procedura, sačekati da se obavi unutrašnja kontrola, te razmatranje javnog tužioca da li će se pokretati postupak ili ne. CJB Banja Luka ima zakonski rok od mjesec dana da odgovori na to, a nakon isteka roka ovaj mladić ima pravo da kao fizičko lice traži uvid u to dokle je stigao postupak. Tek nakon toga može angažovati privatnog advokata.

Ističe da je prilično kivan jer nikad nije imao nikakav prekršaj osim saobraćajnog.

„Nikad se protiv mene nije vodio krivični postupak, čak nikad nisam bio ni u ulozi svjedoka. Imam 33 godine, nisam balavac, javni sam službenik. Rekli su mi da ih je napadalo 800 ljudi, da su morali tako da odreaguju. Sve to stoji, da sam ja bio u blizini tuče pa da sam tu dobio po leđima, ili da sam na neki način isprovocirao policajce prešao bih preko toga. Ne bole me toliko povrede leđa, povrijedili su me kao čovjeka, kao ličnost“, naglašava on.

Iako su medijsku pažnju najviše privukli neredi ispred Kastela tokom noći između subote i nedjelje, incidenata je bilo i ranije. Naime, apsolvent Političkih nauka u Banjoj Luci Simo Ubović (24) kaže da su ga u noći između petka i subote policajci skinuli golog i pretukli u marici koja je bila parkirana unutar Kastela. Sve to zato što je pošao ući na Festival bez karte.

“Vidjeli smo da neki ljudi ulaze bez karata, mislili smo da je počeo afterparty, pa smo htjeli i mi da uđemo. Na ulazu je bio policajac koji nam je rekao da se sklonimo. Pitao je treba li da ponovi to i drugi put,a ja sam rekao da ponovi. Tada me je uvukao i krenuo da me obara. Prilijepio me je za zid i čekao pojačanje”, govori on.

Ubović tvrdi da su ga nakon toga policajci počeli vući, a tukao ga je svaki policajac koji je vidio da ga odvode.

“Jedan policajac me je udario u međunožje, od čega sam pao. Onda su me vukli i udarali nogom u zadnjicu da hodam. Skinuli su me golog i ubacili u maricu, u prostoru unutar Kastela. Pomjerio sam glavu a jedan od njih me je udario i rekao da spustim glavu. Valjda da ih ne bih prepoznao. Ubacili su me unutra i udarali. Govorili su mi ‘to si zaslužio’, ‘ti ćeš se suprotstavljati policiji’, psovali su me… Kad se sve završilo obukli su me i rekli da im kažem ‘hvala’, jer mi neće napisati kaznu na 500 KM. Nisam se htio zahvaliti pa su me ponovo tukli. Izvukli su me napolje iz Kastela i vratili ličnu kartu koju su uzeli prije toga.”

Uredakciju portala eTrafika.net Ubović je došao iz Centra javne bezbjednosti, gdje je išao da podnese prijavu i pokaže fotografije svojih povreda.

“Tražili su imena policajaca, ali ja im ih nisam mogao dati jer niko od njih nije imao pločice sa imenima ili neka obilježja po kojima bih ih prepoznao. Jedan je imao zvjezdice na ramenima, možda je bio komandir neke stanice…”, priča nam on i dodaje da ga je u marici tuklo pet policajaca, dok je njih pet čekalo ispred. Kako kaže, batinanje je trajalo 20 minuta.

Nije išao doktoru jer je bio u šoku. Povrede je fotografisao i to čuva kao dokaz. Ne planira pokretati tužbu jer smatra da nema nikakve koristi od toga i da bi tako samo bacio novac.

“Osjećam se nesigurno, osjećam veliku mržnju prema državi i policiji. Nakon premlaćivanja sam imao toliku glavobolju da sam jedva došao kući. Krvarila mi je usna, desni su mi otekle od udaraca, poplavile… Rebra su mi se već oporavila.”

Od CJB Banja Luka nismo uspjeli dobiti informacije o ovim slučajevima. Ukoliko ih dobijemo tokom narednih nekoliko dana objavićemo ih naknadno.

Neredi trećeg dana festivala

Posjetioci su Festivala su istakli da je i tokom treće večeri 30-ak policajaca palicama tuklo sve pristutne, dok u policiji rekli da je zapravo bio fizički napad na službeno lice, dok je više lica bacalo flaše i limenke na policijska vozila.

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar