fbpx

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obećao je stanarima ulica Aleja svetog Save, Sime Šolaje i Bana Milosavljevića u Banjaluci da neće biti gradnje dvosmjerne ulice  na lokalitetu nekadašnjeg kina “Kozara”. Barem dok traje njegov mandat, koji ističe u novembru ove godine. 

Piše: Nataša Tomić

Kako je kazao u razgovoru za portal Buka, Grad će angažovati vještake da provjere sve primjedbe stanara, od samih uslova za građenje i potrebnih dozvola, pa do regulacionog plana.

Podrži eTrafiku

“Gradnje ulice neće biti, što se mene tiče, dok sam ja tu, s tim što tu idu izmjene regulacionog plana, ali to ćemo uraditi nakon određenog stručnog vještačenja”, izjavio je za Radojičić.

Predstavnici stanara su gradonačelniku izložili sve nepravilnosti koje su izvođači radova i gradske službe učinili nakon čega im je obećano da neće doći do gradnje dvosmjerne ulice koja je planirana.

“Obećao nam je da će gradske službe raditi svoj posao malo ažurnije. Što se samog regulacionog plana tiče, obećano nam je za mandata njega kao gradonačelnika neće proći cesta na mjestu na kome je planirana. Mi smo mu pokazali zašto ne bi trebalo da prođe, zbog pukotina i oštećenja zgrada i Grad je obećao da će finansirati tim koji će osporiti regulacioni plan. Znači mi sastavljamo tim, Grad plaća da se ospori Regulacioni plan”, rekao je u razgovoru za eTrafiku Velibor Kralj, jedan od predstavnika stanara.

Kralj ističe i da ovaj dogovor predstavlja samo jedan korak ka ostvarenju njihovih ciljeva te da su zadovoljni postignutim rješenjem.

“Mi se zahvaljujemo na konstruktivnosti od strane Gradonačelnika i svih ljudi koji su nam pomoli iz pozicije, opozicije, i svih koji su bili na našoj strani.  Sljedeći korak je da konkretizujemo ovaj razgovor, trebamo napraviti tim i da vidimo šta se tu može uraditi, a mislimo da se može uraditi mnogo toga”, ističe on.

Ipak, ističe da zamjene lokacije za gradnju stambene zgrade neće biti, te da prema saznanjima koja imaju neke parcele, odnosno lokacije na kojima je predviđeno građenje parkinga  ne pripadaju ni Gradu niti izvođaču. 

“Što se same zamjene lokacije tiče, gradonačelnik nam je vrlo otvoreno i iskreno rekao da ne želi da se upušta u takve stvari jer je to duboka, mutna, mračna ulica koja bi mu samo stvorila probleme. Međutim, on je predložio ovo rješenje sa komisijom koje je nama takođe prihvatljivo”, govori Velibor Kralj.

Podsjećamo, stanovnici ulica koje okružuju kino Kozara ne žele da se na tom mjestu izgradi poslovno – stambena zona od 13 spratova koja je planirana Regulacionim planom.

“Imamo jako veliki broj starijih osoba, osoba sa invaliditetom, djece, vlasnika pasa koji će biti ugroženi, jer će bukvalno sa ulaza izlaziti na cestu. Ta cesta, iako je u lošem stanju, usporava saobraćaj tako da mi za 41 godinu nismo imali nijednu saobraćajku niti bilo kakvih udesa. Sa povećanjem brzine to se ne može garantovati. Zgrada od toliko spratova će zakloniti sunce za nekoliko stotina stanova. To će trajati godinama što će nas izludjeti“, govorio je tada Velibor Kralj.

Pored toga, stanovnici su istakli i da će gradnja nove zgrade uticati na cijene njihovih stanova i povećati probleme sa kanalizacijom i parkingom koji su već prisutni.

„Tamo je već preopterećeno saobraćajem, parkiranim vozilima. To je iznad normalne količine vozila i ne znam kako to oni misle uraditi sa zgradom sa ne znam koliko desetina stanova i auta. Uz to će u donja dva sprata, kako smo čuli, biti objekti komercijalne upotrebe što znači još veću frekvenciju. Pored toga, zgrada u Sime Šolaje ima već sada problem sa kanalizacijom – ako se doda još cijevi na to, ljudima će potopiti podrume. Drugo, zgrada tik do te kojoj će se kopati temelj, stara je preko 40 godina, pitanje je da li postoji mogućnost urušavanja“, ističe on.

Bez obzira na nezadovoljstvo građana ovakvim planom, rušenje zgrade kina “Kozara” je počelo prošle sedmice ali je istog dana i obustavljeno od strane grupe građana jer je krov zgrade azbestni. Naime, poznata su štetna dejstva azbesta na organizam, a građani su bili dodatno uznemireni zbog činjenice da je u blizini zgrade i vrtić.

“Rušenje se zaustavilo iako imaju dozvolu za rušenje jer smo reagovali i ekološki inspektor ga je zaustavio.  Prije tri godine sam zvala Gradsku upravu da skinu taj krov ali su rekli da nađem osobu čija je zgrada pa da je on skine a oni će ga odvesti”, rekla je stanarka Vesna Zarić.

Dan nakon obustavljanja rušenja, radnici Čistoće su uklonili azbesti krov a rušenje je nastavljeno.

Napiši komentar