fbpx

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odustalo je od prekršajnog gonjenja članova neformalne grupe “Pravda za Davida”, zbog dešavanja iz noći 30. decembra 2018. godine.

Piše: Vanja Stokić

Tog 30. decembra članovi “Pravde za Davida” održali su u Banjaluci protest zbog policijskog nasilja nad građanima 25. decembra iste godine. Nakon skupa na Trgu Krajine, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju te se zaustavili na nekoliko mjesta u Banjaluci: ispred Narodne skupštine RS, zgrade RTRS-a, zgrade u kojoj živi patolog Željko Karan, te na parkingu gdje je trebao biti održan novogodišnji koncert Harisa Džinovića.

Podrži eTrafiku

“Negdje oko 22h grupa od pedesetak nas došla je na Davidov trg, gdje smo mislili ostati cijelu noć. Tada je policija izvela svoju jedinicu za podršku, oko 250 ljudi. Nastala je prava hajka na ljude”, podsjeća član grupe “Pravda za Davida”, Zaim Šibić.

Članica grupe Sofija Grmuša kaže da je organizovana potjera od Trga Krajine pa do Gradskog mosta.

“Hapsili su po autobuskim stanicama, kafićima, ulicama, kućama. Postojao je spisak po kome je policija tu noć hapsila i bio je sačinjen prije nego što smo se mi uopšte vratili na Trg. Dakle, oni bi nas svakako hapsili jer im tako bilo naređeno. Cilj je bio da sklone Davora Dragičevića i time unište grupu Pravda za Davida”, ističe ona.

Te noći je privedeno osmoro ljudi, od kojih neki nisu bili uopšte na Trgu Krajine niti u protestnoj šetnji. Policija ih je privodila u kafanama i privatnim kućama, a u stanici su proveli cijelu noć. Protiv 16 osoba je Osnovnom sudu Banjaluka podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

“Prvo i posljednje ročište održano je krajem prošle godine. Tada smo gotovo svi bili na sudu, zaključak sudije je bio da MUP mora da uredi zahtjev, odnosno da dostavi snimke svim okrivljenim u ovom postupku. Do prije nekoliko dana nismo znali šta se dešava sa ovim postupkom. Krajem prošle sedmice dobili smo nevjerovatno rješenje, gdje se kaže da se postupak obustavlja jer je MUP RS odustao od prekršajnog gonjenja ljudi”, kaže član grupe Ozren Perduv.

MUP RS je od Osnovnog suda dobio rok za dopunu svog zahtjeva, koji nije ispoštovao. Zbog toga je Osnovni sud obustavio postupak, ali se MUP RS žalio Okružnom sudu, koji je zatim samo potvrdio rješenje Osnovnog suda.

“Tražimo od MUP-a da se oglase i prokomentarišu presude Osnovnog i Okružnog suda, te objasne zašto su sve to radili. Zbog čega su progonili ljude i hvatali ih kao divlje zvijeri. Mi nažalost nismo ni ušli u postupak, a imamo mnogo toga da kažemo”, ističe Perduv.

U međuvremenu je članovima “Pravde za Davida” zabranjeno svako okupljanje u Banjaluci, čak ih je policija privodila ukoliko se više njih nađe u isto vrijeme na javnom prostoru. Zahtjevi za zabranu okupljanja pravdani su time što se protiv njih vodi postupak pred Osnovnim sudom.

“Imam osjećaj da su sve ovo uradili kako bi imali opravdanje da nam brane kasnija javna okupljanja. Svako je zabranjeno i svaki put je pominjan ovaj 30. decembar od koga oni sada odustaju”, govori Perduv.

Osnovni i Okružni sud su takođe obustavili istragu u slučaju protesta ispred Policijske uprave Banjaluka, iz septembra 2018. godine. Razlog je isti – MUP RS odustao od gonjenja.

“Mi smo tražili sudsko odlučivanje na sve prekršajne naloge i svi oni su do sada odbačeni. Troškovi postupaka padaju na teret budžeta, odnosno građana, što je vrlo poražavajuće. Imamo još dosta prekršajnih naloga zbog uzvika ‘Pravda’ ispred Hrama. Više od 40 njih je odbačeno, neki ljudi su dobijali i po osam naloga. Zajedno sa advokatskim timom podnijeli smo krivičnu prijavu protiv devet policijskih službenika upravo zbog zbog protivpravnog lišenja slobode koje je učinjeno 30. decembra 2018. godine. Takođe ćemo pripremiti tužbe za naknade nematerijalne štete prema MUP-u RS odnosno RS”, najavljuje Perduv.

Podsjećamo, u noći 30. decembra 2018. godine Davor Dragičević je nestao, a protiv njega se i dalje vodi postupak za ugrožavanje sigurnosti ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Grupa “Pravda za Davida” okuplja se u Banjaluci više od 900 dana, tražeći pronalaženje i kažnjavanje ubica Davida Dragičevića (21), čije je tijelo pronađeno na obali rijeke Vrbas 24. marta 2018. godine. Nakon dva dana, MUP RS sazvao je hitnu konferenciju za medije gdje je predstavio navodno Davidovo kretanje u noći nestanka, te ga optužio za korištenje narkotika, nasilničko ponašanje i krađe. To je izazvalo bijes kod njegovih sugrađana koji su istog dana izašli na Trg Krajine.

Napiši komentar