fbpx

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH odblokirala je firmu “Euro Lab” Banjaluka čije je račune držala blokirane dva mjeseca zbog naknadno obračunatog poreza na ime akciza, zbog čega je to preduzeće moralo da otpusti više od 20 radnika i da obustavi proizvodnju, potvrđeno je za portal CAPITAL.

Piše: Svjetlana Šurlan, capital.ba

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević potvrdio je za CAPITAL da je UIO poslala dopis bankama da odblokiraju račune “Euro Laba”.

Podrži eTrafiku

“Račun je deblokiran i to je otišlo prema bankama”, kratko je rekao Kovačević.

U firmi “Euro Lab” kažu da još nisu zvanično obaviješteni i da se nadaju da ovaj put nije u pitanju obmana.

“Poučeni ranijim iskustvom ne vjerujemo dok ne vidimo da je račun odblokiran od strane banaka”, rekli su u “Euro Labu”.

Portal CAPITAL objavio je seriju tekstova o problemima s kojima se susreo “Euro Lab”.

CAPITAL je prije više od mjesec dana objavio opširan tekst da se zbog nepreciznih zakona o akcizama i carinskoj tarifi BiH, dvostrukih aršina UIO, neusaglašenih propisa i nerada vlasti kompanija „Euro Lab“ tri godine bori s vjetrenjačama. To je rezultiralo milionskom štetom, podnošenjem tužbi te dovođenjem u pitanje opstanak više od 50 radnih mjesta.

U međuvremenu su morali da obustave proizvodnju i otpuste 23 radnika, a nakon objave da su radnici završili na birou, ministar finansija RS Zora Vidović je na sjednici Upravnog odbora UIO krajem avgusta tražila da se pokrene izmjena Zakona o akcizama.

Dan kasnije saopštila je da su obustavljene sve prinudne naplate UIO prema preduzeću “Euro Lab”, ali to se pokazalo netačnim o čemu smo pisali u tekstu “Obmana Vidovićeve – „Euro Lab“ i dalje pod blokadom UIO”.

Naime, nakon što se ministar finansija RS Zora Vidović nije oglašavala mjesec dana od kako je objavljena informacija o problemima koje „Euro Lab“ ima zbog rada UIO, prije dva dana je na sjednici Upravnog odbora UIO tražila da se pokrene izmjena Zakona o akcizama.

Nakon toga, Vidovićeva je juče iskoristila priliku da se pohvali da će izmjene navedenog zakona olakšati poslovanje privrednicima, među kojima je i preduzeće “Euro Lab“ ističući da su „obustavljene sve prinudne naplate UIO prema preduzeću “Euro lab”“. Međutim, to nije tačno, blokade traju i danas i, prema navodima iz UIO, ne može se reći kada će banjalučko preduzeće biti odblokirano.

„Kad su u pitanju upravni postupci koji se vode u UIO kod obveznika „Euro Lab“ Banjaluka obavještavamo Vas da je kod UIO pokrenuto devet upravnih postupaka, od toga je šest okončano u UIO i trenutno se vode upravni sporovi pred nadležnim sudom. Za tri upravna postupka tek se treba donijeti rješenje u drugom stepenu“, rekli su u UIO.

Podsjećaju da je direktor UIO Miro Džakula formirao posebnu komisiju koja je izvršila uvid u raspoloživu dokumentaciju vezanu za predmetno postupanje.

„Shodno tome zaključeno je da sve organizacione jedinice UIO preduzmu radnje u skladu sa članom 5. ZUP-a, kojim bi se zaštitio interes poreskog obveznika do okončanja pokrenutih sudskih postupaka“, istakli su u UIO.

Navedeni član Zakona o upravnom postupku definiše da se u postupcima primjenjuju mjere predviđene propisima, koje su povoljnije za stranke, ako se takvim mjerama postiže cilj zakona.

Pojednostavljeno, postupci u vezi sa „Euro Labom“ se nastavljaju u UIO, što potvrđuje i činjenica da ne odgovaraju na pitanje kada će „Euro Lab“ biti deblokiran.

Istina je da ih je Vidovićeva tvrdnjom da su obustavljene prinudne naplate prema „Euro Labu“, za koju nije imala osnova, dovela u nezavidnu situaciju.

Nezvanično, komisija koju je formirao Džakula samo je imala zadatak da ga izvijesti o predmetu „Euro Laba“, što je i učinila, očito je iz odgovora UIO, ali nije imala nikakva ovlaštenja da donese bilo kakva rješenja ili izvršne akte.

Jedini način da se utvrdi djelovanje UIO prema „Euro Labu“ je da Odsjek za unutrašnju kontrolu sve ispita, utvrdi i donese mjere. U suprotnom svi postupci se nastavljaju u redovnoj proceduri.

„Euro Lab“: I dalje smo blokirani

U firmi „Euro Lab“, pored svih problema koji su ih zadesili, nisu očekivali ovakav nastavak situacije.

„Iz medija smo juče saznali za saopštenje Ministarstva finansija RS u kome se između ostalog navodi da su sve prinudne naplate od strane UIO prema preduzeću „Euro Lab“ obustavljene. Danas u toku dana nismo dobili zvanično obavještenje od UIO o promjeni statusa prinudne naplate. Račun nam je i dalje blokiran“, kažu u „Euro Labu“.

I dalje čekaju izvještaj komisije koju je formirao direktor UIO, a koja ima za cilj da ispita njihov predmet.

„Nadamo se da će navedena komisija uvidjeti sve propuste u upravnom postupku na koje smo ukazivali prethodne tri godine i da će Sektor za carine konačno odustati od retroaktivne izmjene prihvaćenih carinskih prijava, te da će nam UIO hitno odblokirati žiro račun, obustaviti dalje vođenje postupka i vratiti oduzeta sredstva kako bismo što prije nastavili sa proizvodnjom i vratili radnike na posao“, ponovili su u „Euro Labu“.

Naglašavaju da je „Euro Lab“ i dalje usamljen i neriješen slučaj, pored svih BiH proizvođača i trgovaca sredstavima protiv smrzavanja na bazi etil alkohola, a koji, za razliku od njih, nisu doživjeli istu sudbinu.

Podsjećamo CAPITAL je prije dva dana objavio da je firma „Euro Lab“, koja je obustavila proizvodnju jer joj je UIO blokirala račune, morala je da pošalje na biro više od 20 radnika! Direktor UIO Miro Džakula na njihov zahtjev da se pozabavi problemom dvostrukih aršina u UIO odgovorio je formiranjem komisije koja treba sve da ispita.

Isti dan bila je i sjednica UO UIO na kojoj je trebao da se razmatra problem u kojem se našao “Euro Lab” ali je ta tačka skinuta sa dnevnog reda i uvrštena je inicijativa Zore Vidović da se ide na izmjene Zakona o akcizama. Juče je uslijedila pohvala Vidovićeve da je “Euro Lab” odblokiran, što se pokazalo netačnim.

Podsjećamo, „Euro Labu“ na uvezenu tečnost za pranje vjetrobranskog stakla, UIO je obračunala akcizu kao za alkoholna pića i naknadno utvrdila dug od preko četiri miliona KM. Iako „Euro Lab“ ima pravo na povrat akcize, UIO im je blokirala račune čime je zaustavljena proizvodnja i doveden u pitanje opstanak radnih mjesta u toj firmi.

I sama UIO priznala je grešku, ali problem se nije rješavao, zbog čega je sve završilo tužbom na Sudu BiH.

Napiši komentar