fbpx

Problemi Grozde Uldrijan, njenog sina Saše i kćerke Irene teško se mogu pobrojati. Zbog teških oboljenja mjesečno na lijekove daju oko 300 KM, pored čega otplaćuju velike dugove za stan i komunalije, a obroke dobijaju u javnoj kuhinji.

Piše: Nataša Tomić

Sve je počelo još tokom rata kada su Grozda i njen suprug Slavko dobili otkaze. Prvo se razbolio sin Saša, koji je po povratku sa ratišta počeo pokazivati znakove mentalnog oboljenja. Zatim je Slavko obolio od dijabetesa i karcinoma.

Podrži eTrafiku

„Neko jednostavno ne može uzeti oružje. Sašu smo odveli ljekaru i nakon dvije godine agonije je oslobođen ponovnog odlaska na ratište. Slavko je prvo dobio dijabetes, a zatim i karcinom. To je sve bilo naprasno. Godine 1995. je bio na hemoterapiji, a naredne godine je umro. Imao je tačno 50 godina. Ja sam ostala kao bačena sa neba, sa dvoje nedoškolovane djece. Završili su srednje škole, a Saša je upisao Ekonomski fakultet”, govori Grozda.

Saša je počeo da radi honorarno kao prevodilac, a Irena je radila po prodavnicama, cvjećarama i pekarama, dok je Grozda prala stubišta i prodavala kozmetiku od vrata do vrata. Tada je počelo i gomilanje njihovih dugovanja, a veliki dio otplaćuju i danas.

“Tek 2000. godine sam ostvarila muževu penziju koja je iznosila 75 KM. Kasnije sam dobila svoju penziju od 175 KM. Sad ona iznosi 315 KM, ali na ruke dobijam 157, 60 KM jer su dugovi došli na naplatu”, priča nam Grozda.

foto: Vanja Stokić

Kao da sve ovo nije dovoljno, Saši se pogoršalo zdravstveno stanje. Pored šizofrenije, nastali su problemi sa pankreasom, gastritis i dijabetes. Irena je oboljela od paranoje. Svakodnevno strahovanje za zdravlje i budućnost, te život u neizvijesnosti ostavili su traga i na Grozdinom zdravlju. Teški poslovi koje je obavljala prouzrokovali su joj oštećenje donjeg dijela kičme, koljena i pršljenova, tremor i slabu cirkulaciju u glavi. Muči je gastritis, slabo vidi i čuje pa joj je potreban i slušni aparat koji je trenutno samo pusta želja. Zbog osteoporoze se jako teško kreće i rijetko napušta stan.

“Doktorica mi je rekla da to vodi tome da padnem na noge. Sluh i tremor su mi veliki hendikep. Čistila sam stubišta. Nisam imala tu sreću da čuvam neku baku ili pomognem starijim osobama, tako bih sačuvala kičmu. Snagu mi daju moja djeca, ja iz njih sve crpim. Znam koliko njima trebam i da moram živjeti radi njih”, govori Grozda.

Zbog dugovanja koja su se samo gomilala, uslijedile su i mnoge tužbe i isključivanje struje.

„To je jedna neviđena borba, svakog dana su sekiracije, razmišljamo šta će nam doći sa suda. Da imam još pet života, ne bih to uspjela riješiti. Jednog socijalnog slučaja i samohranu majku sa toliko dijagnoza i dvoje bolesne djece, tuže i mrcvare po sudovima… Koji su tu šokovi i stresovi! Gdje je duševna bol mog djeteta? Ali takav je život, uvijek je bilo onih koji žive i onih koji trpe”, govori ona dok nam pokazuje dokumentaciju sa sudova.

foto: Vanja Stokić

Najgore joj je, kako kaže, to što su dolazili da isključe struju, iako su znali u kakvoj se situaciji nalaze. U dotrajao stan u kome žive uselili su se 1980. godine i od tada u njemu ništa nije renovirano. Stolarija je dotrajala, a kupatilo je u fazi raspadanja. Takođe, stan nije otplaćen i dugovi za njega iznose oko 10.000 KM. Zbog toga se, kako kaže, osjeća kao da “puca po šavovima”.

Uldrijani su veoma zahvalni zbog svake pomoći koju dobiju, jer im nijedna donacija nije sitna ili mala.

“Ja dobro znam šta znači nemati 0,20 KM. Dolazili su da nam popisuju stvari prije tri ili četiri godine, kada je Saša bio u najvećim problemima sa zdravljem. Sad su mi se nagomilali lijekovi i došle su režije na naplatu. Meni dnevno ispod 10 KM ne može biti”, priča Grozda.

O Uldrijanima se već nekoliko godina brine banjalučki aktivista Danijel Mihić, a akcijama se nedavno pridružilo i Udruženje građana eTrafika.net. Kako bi se otplatila dugovanja za električnu energiju i stambeni kredit, pokrenuta je akcija prikupljanja novca.  Od potrebnih 14.000 KM do sada je prikupljeno oko 2.500 KM.

Za te svrhe, otvoren je i poseban račun u Addiko banci na koji se mogu vršiti uplate.

Primalac: UG eTrafika.net

Broj računa: 5520001920847898

Svrha: donacija za Uldrijane

Napiši komentar