fbpx

Preduzeće “Ratarstvo” a.d. Nova Topola bilježi još jednu godinu u stečaju. Preostalih 19 radnika, koji nisu željeli da imovinu preduzeća puste niz vodu, prestali su brojati ali sukobi sa moćnicima i lokalnom vlasti ne jenjavaju.

Piše: Mikromreža.com

Sukob sa lokalnom vlasti započeo je 2018. godine, jer je sadašnji gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić (SNSD) još kao narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako tvrde radnici, obećavao pomoć u rješavanju problema preduzeća “Ratarstvo”. Međutim, kako se radi o velikom novcu i velikom kapitalu, kojeg koriste veliki biznismeni o kojima je naš sajt već pisao, Adžić je stao na loptu i potpuno okrenuo ploču.

Podrži eTrafiku

Sve je kulminiralo sastankom održanom nakon protesta  radnika Ratarstva početkom 2018. godine. Radnici su se pobunili nakon odluke Vlade Republike Srpske da tada opštini Gradiška da zemlju Ratarstva da je opština izdaje u zakup. Radnici su tada poručili da imovina preduzeća ne može da se daje u zakup dok traje stečajni postupak.

Okrenuvši ploču Adžić je, kako tvrde radnici Ratarstva sve više vršio pritisak na njih, a kada je vidio da oni neće odustati, nakon niza bezuspješnih sastanaka s njima, počeo je radnike prozivati za izdaju Republike Srpske, jer su angažvoali advokate iz Sarajeva i tvrdio je da dovode Arape u Republiku Srpsku. Zbog ovih riječi Adžić je zaradio tužbu, a sporni snimak Skupštine opštine Gradiška iz 2018. godine, gdje Adžić optužuje radnike za izdaju je uklonjen ali je kopija snimka u posjedu advokata radnika Avde Salihbegovića.

O sportnoj tužbi je već pisala Micro mreža ali Adžić i dalje tvrdi da ga niko nije tužio (snimak: 01:53), što je izjavio na 33. sjednici Skupštine grada Gradiška, održanoj polovinom jula. Na istoj sjednici je ponovo optužio radnike Ratarstva da dovode Arape u Gradišku i da su njima namijenili zemlju ovog preduzeća.

Adžić je u svom obraćanju za govornicom u Skupštini grada istakao sljedeće:

“Od 280 njih 260 su dobili sto posto povezani radni staž is to posto svoje zaostale plate, sve ijedan radnik. Ovih nekih 19 ja mislim nisu htjeli da uzmu zato što su dovedeni u zabludu od nekih pojedinaca koji sjede ovdje u ovoj skupštinskoj sali i od nekih advokata iz Sarajeva i od nekih pojedinaca koji su bili u sprezi s tim advokatima iz Sarajeva, koji jesu htjeli da prodaju zemljište Ratarstva posredno Arapima. Činjenica. Postoje dokazi”, poručio je tada Adžić.

Od tada do danas Adžić nije ponudio nikakve dokaze za dolazak Arapa u Gradišku, niti je predočio ko su posrednici između radnika i Arapa.

Sa druge strane, zemlju Ratarstva i dalje obrađuju lokalni moćnici, na tu zemlju naplaćuju koncesiju i na osnovu te zemlje dobijaju ogromne podsticaje. Sve više raste napetost između lokalnih poljoprivrednika i moćnika koji im ne daju da obrađuju “ničiju” zemlju, iako je Adžić obećao da će zemlje biti za sve. Obećao je gradonačelnik Gradiške i to da će preko novog stečajnog upravnika i stečajnog sudije biti riješena imovina Ratarstva i prenesena na Repubiku Srpsku.

Ono što Adžića demantuje jeste pisanje Micro mreže o odnosu stečajnih sudija prema Ratarstvu, koji su spriječili dodjelu zemljišta Poljoprivrednom institutu Republike Srpske, a koliko je trenunti stečajni upravnik zainteresovan govori i podatak da još nije posjetio Ratarstvo niti se sastao sa Odborom povjerilaca iako je na toj funkciji više od dva mjeseca.

Bilo kako bilo Ratarstvo će i ovu godinu završiti u stečaju, novac od koncesije koji bi trebao da pripadne gradu Gradiška otići će u private džepove, kao i podsticaji za poljprivredne kulture kojih je sve manje na njivama Lijevče polja.

Napiši komentar