fbpx

Još jednom BiH je potvrdila da je zemlja apsurda u kojoj će poslanici u Parlamentu BiH koji nisu skoro 15 dana ni kročili u skupštinsku salu, za svoj nerad primiti plate od 5 000 do 7 000 KM, koje su ujedno i najveće u regionu.

Tako plata jednog poslanika, na primjer plata Dušanke Majkić, veća je za devet puta od prosječne plate u BiH. Ovakav nesrazmjer primanja poslanika i građana vidljiv je i u zemljama u okruženju, ali ni blizu kao što je to u BiH.

Inače, članovi Predsjedništva BiH imaju mjesečna primanja od 4 873 KM, predsjedavajući Savjeta ministara 4 397 KM, dok ministar u Savjetu ministara prima platu u iznosu od 4 112 KM.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Ekonomisti upozoravaju da je ovo veliki problem koji izjeda BiH iznutra i naglašavaju da se najviše budžeta potroši na visoke plate funkcionera. Prema evropskom prosjeku, plata poslanika u BiH ne bi smjela da prelazi 2 000 maraka, a kod nas je ona tri puta veća.

Najusklađenije poslaničke plate u regionu imaju poslanici Srbije i Crne Gore. Evropski prosjek zarade poslanika u državnim parlamentima od 2,3 prosječne plate u toj zemlji tek je oko donje granice kod narodnih poslanika ove dvije zemlje koji imaju primanja od 800 do 1 300 evra u Srbiji i 1 000 do 1 700 evra u Crnoj Gori.

U Makedoniji prosječna plata poslanika je od 1 000 do 1 200 evra, s tim da su ove plate tri puta veće od prosječnog neto ličnog dohotka.
U Hrvatskoj je plata poslanika slična kao i u BiH, jedino što Hrvati imaju duplo veći prosječan lični dohodak.

 

 

eTrafika.net – M. Matić

Napiši komentar