Tim Obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja (ONMS) i Centar za nenasilnu akciju Sarajevo – Beograd pozivaju na Predstavljanje aktivnosti i web stranice “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” koja će se održati u utorak, 21. jula, u 19 časova u Socijalno – edukativnom centru  u ulici Mladena Stojanovića 6, Banja Luka.

Izvor: Saopštenje

U razgovoru učestvuju Edin Ramulić, mirovni aktivista Fondacije za izgradnju kulture sjećanja, Krsto Rakić, član Regionalnog udruženja logoraša Višegrad, Đorđe Vuković, profesor na Fakuletu političkih nauka u Banjaluci, Davorka Turk, CNA, i Tamara Zrnović, ONMS.

Aktivnost Obilježavanja neobilježenih mjesta stradanja je mirovna inicijativa koja od 2015. godine obilježava neobilježena mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini. U pet godina djelovanja posjećeno je, dokumentirano i obilježeno 86 mjesta stradanja u BiH, vezanih za period rata od 1992–1995. godine.

“Obilježavanjem neobilježenih mjesta stradanja želimo ukazati na postojanje tabuiziranih, zaboravljenih i prešućenih mjesta stradanja i patnje u našim zajednicama. Mnoga od tih mjesta (domovi kulture, škole, tvorničke hale, fudbalski stadioni, policijske stanice, hoteli itd.) bila su mjesta zatočenja ili ubistava, a danas su, nakon ratnih razaranja, uglavnom obnovljena i vraćena u prvobitne funkcije. Namjera nam je da pokažemo da je prelazak preko bosanskohercegovačkih imaginarnih linija razdvajanja moguć, te da iskažemo solidarnost sa patnjom svih žrtava iz proteklog rata”, govore organizatori.

Ovom prilikom će se predstaviti web stranica koja sadrži mapu i pregled dosad obilježenih mjesta stradanja. Organizatori se nadaju da će ovakvo predstavljanje prikupljenih informacija o zanemarenim i prešućenim mjestima stradanja biti dodatni poticaj da se porazgovara o tome na koji se način odnosimo prema našim žrtvama, zločinima i prošlosti, kao i kulturi sjećanja koja je omeđena dominantnim, međusobno suprotstavljenim nacionalnim narativima o ratu.

Napiši komentar