fbpx

Banjaluka je svoj prvi park za pse dobila 2014. godine, a 2017. je desetak vlasnika pasa volonterski uredilo park koji tada nije bio u najboljem stanju, kad je riječ o sigurnosnim i higijenskim uslovima. Naime, trebalo je popraviti ogradu na nekoliko mjesta, posaditi travu na određenim dijelovima parka, te postaviti kante za odlaganje smeća. Pored toga, volonteri su ofarbali prepone za igru sa psima i postavili posude za vodu pored klupa. Od tada, ništa se nije promijenilo. Postojeći park za pse još uvijek nema česmu, a građani se žale i na nedostatak hlada. Pored toga javlja se potreba za još nekoliko parkova ili bar ograđenih zelenih površina u gradu gdje bi vlasnici mogli da izvedu svoje pse.

Piše: Bojana Radić

Park za pse u blizini Kampusa je bio izuzetno dobar potez, međutim sve više se javlja problem odlaska do parka svim onim građanima koji stanuju u udaljenijim naseljima. Pored toga, psima nije dozvoljen ulaz u javni prevoz. U obzir takođe uzimamo i činjenicu da je psima zabranjen prolaz u nekim dijelovima grada (kao što je park Mladen Stojanović i uži centar). Grad konstantno dobija nove stambene i poslovne objekte i sve je manje površina koje bi mogle poslužiti za izvođenje pasa. Uz sve ove okolnosti, zbog manjka aktivnosti i nemogućnosti za izlazak javlja se problem kad je riječ o socijalizaciji pasa sa ljudima i/ili drugim psima.

Podrži eTrafiku

Bojana Šakić u razgovoru za eTrafiku ističe da joj je veoma naporno pješačiti sa svojim psom od banjalučkog naselja Lauš do ovog parka.

„Imam aktivnog lovačkog psa i potrebno mu je da se bar svaki drugi dan istrči. Pješačimo do parka kod Kampusa, ali mi je poprilično daleko. Pored toga, imamo svoje rute, idemo na Šehitluke, do Suturlije ili na neka druga dostupna izletišta. Banjaluka raste i razvija se, mislim da bi trebalo da dobijemo ne jedan, već bar još dva parka za pse“, rekla je ona za eTrafiku.

Takođe navodi kako parku nedostaje česma sa vodom i hlad. Ispričala nam je kako su oštećenu ogradu „krpili“ kamenjem kako se psi ne bi provlačili, te kako su redovni posjetioci parka nekoliko puta mijenjali bravu na vratima, pa predlaže da se na nekom sljedećem parku napravi jednostavnija klapna, koja bi se teže oštetila svakodnevnom upotrebom. Navodi kako je postojeći problem i nesavjesno ponašanje roditelja i djece koji svojim stavom prema parku ne stvaraju pogodno okruženje za pse.

„Mislim da djeca ne treba da ulaze u park, ali to bi nekako zakonom trebalo regulisati. Ako su već u parku kao posjetioci, trebalo bi da se poštuje činjenica da je park ipak predviđen za pse i igru sa psima, a ne za trčanje i igru djece. Ja izbjegavam da vodim psa u dječiji park, a i ako sam tamo, moj pas je na povocu i sjedi pored mene“, ističe ona.

Jovana Kisin iz Novog Borika kaže kako posjećuje park jednom sedmično, a da psa uglavnom izvodi na zelenu površinu iza zgrade. Kazala je i da ta površina nije ograđena, ali da se tu uvijek okupe i drugi vlasnici sa svojim ljubimcima, te je pse mnogo lakše paziti dok su u grupi jer se interesuju i idu jedni za drugima.

„Prednosti parka su svakako kante za smeće i posude za vodu, ali mu nedostaju česma i hlad. Mislim da je za Banjaluku jedan park zaista malo“, kazala nam je Jovana.

Posude za vodu i kante za odlaganje smeća u parku za pse

Stanovnici naselja Mejdan govore nam kako im je park suviše daleko i da skoro nikad ne idu tamo. U zamjenu, posjećuju plažu, tzv. Abaciju, kod Zelenog mosta.

Za mišljenje o ovom problemu pitali smo i UG Kerber Banjaluka. Oni su istakli kako su parkovi potrebni u skoro svim dijelovima grada, čime bi se izbjegao i sukob vlasnika pasa i onih kojima izvođenje pasa na javnu površinu smeta. Saglasni su sa mišljenjem građana da bi se postojeći park mnogo poboljšao ukoliko bi se uvela voda i ukoliko bi se pronašlo rješenje  za nedostatak hlada u ljetnom periodu.

„Imali smo sastanak sa Gradskom upravom na kojem je bilo riječi o drugim temama, ali smo se dotakli i teme parka za pse, te je riješeno da se jedan park uskoro izgradi u naselju Ante Jakića“, najavili su iz UG Kerber.

Tamo, naime, već postoji nezvanično mjesto koje posluži kao park, a planirano je da se taj prostor uskoro i uredi za tu namjenu.

Za potrebe ovog teksta kontaktirali smo i Gradsku upravu, jer smo željeli da znamo da li je planirano dodatno uređivanje postojećeg parka za pse ili gradnja dodatnih parkova. Međutim, odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Napiši komentar