fbpx

Veliki broj grbova opština i gradova BiH uskoro bi mogao da podlegne izmjenama jer se većina kosi sa Ustavima BiH i entiteta. Tako je još uvijek većina grbova sačinjena od četiri ocila, dvoglavih orlova, šahovnica, polumjeseca i zvijezda, minareta i džamijama, i ostalih bogomolja.

Nedavno je ispred kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuta apelacija za neustavnost grbova Banjaluke i Nevesinja na osnovu koje je donesena odluka da su ovi grbovi neustavni jer imaju obilježja samo jednog naroda. Banjaluka je nedavno utvrdila novi izgled grba, dok se na Nevesinje još uvijek čeka.

Ipak, postavlja se pitanje šta je sa ostalim neustavnim grbovima u RS i FBiH za koje još niko nije zatražio izmjene.

Podrži eTrafiku

Šefket Hafizović član Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS najavljuje da se neće dugo čekati na apelacije ispred ovog naroda za izmjene svih grbova u RS koji se kose sa Ustavom ovog entiteta.

“Mi ćemo uskoro izaći sa novim zahtjevima za izmjene grbova, koji imaju obilježja samo jednog naroda, a  kojih još uvijek u Srpskoj ima mnogo. Za početak to su bili Banjaluka i Nevesinje, a opštine i gradovi koji smo tada izostavili sigurno nećemo mimoići. Jasno je svima da mnogi grbovi nisu u skladu sa Ustavom i mi nećemo sjediti skrštenih ruku”, poručio je Hafizović.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Nikola Baštinac smatra da su ove inicijative samo nastavak političkog djelovanja Bošnjaka u RS koje je počelo sa zahtjevima za ukidanje Grba i Himne RS.

“To je jedna konstantna politika Bošnjačkih političara koji su čak htjeli i naziv Republike da ukinu, ali naravno, to nije moguće. Važno je napomenuti da stalna priča oko konstitutivnosti je značajno uticala na simbole, ali se sad dovodimo u situaciju da presudom Sejdić – Finci se razvaljuje čitav koncept. Bošnjaci će sigurno nastaviti sa svojim zahtjevima za izmjenama simbola, odnosno da se i grbovi drugih opština usklade sa presudama po pitanju Banjaluke i Nevesinja”, kazao je Baštinac za eTrafiku.

Neki od spornih grbova: Laktaši, Prozor, Cazin, Istočna ilidža, Zenica, Derventa, Čapljina, Kupres

On naglašava da je se ovdje nameće i pitanje ustavnosti grbova opština u FBiH koji su padali na Ustavnom sudu BiH, ali do danas nije bilo volje da se oni mjenjaju, što, prema njegovim riječima, dovodi do zaključka da se ovdje vodi jednosmjerna politika.

“Vidimo da kada su u pitanju grbovi opština u FBiH niko ne želi da ih mjenja, iako su i oni suproti odredbama Ustava. Tako se nameće zaključak da Bošnjački lideri imaju čudan odnos kada se radi o istim odlukama, pa potenciraju priču o konstitutisvosti u RS i mjenjanu simbola, a u FBiH iste ove odluke ne žele da sprovode”, zaključio je Baštinac.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović rekao je za eTrafiku da u Federaciji postoji problem oko grbova opština i gradova koji vlasti ne žele da riješe, uprkos presudama Ustavnog suda.

“Mi nećemo skrštenih ruku sjediti i gledati kako u velikom broju opština još uvijek stoje grbovi koji nisu ustavni, odnosno koji imaju obilježje samo jednog naroda. Do sada je bilo nekoliko presuda Ustavnog suda da se ti grbovi mijenjaju ali su se vlasti oglušile na ove presude. Pogotovo je takva situacija u Kantonu 10 gdje ima dosta Srba, a još uvijek nisu promjenjeni grbovi koji su neustavni. Za očekivati je da mi tražimo da se promjene svi grbovi sa obilježjem jednog naroda. Ipak, to je veoma teško jer mi nemamo većinu u Domu naroda i ne možemo mnogo toga da promjenimo,” rekao je Mihajlović.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar