fbpx

Povodom prijetnji smrću upućenih glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika.net Vanji Stokić, oglasilo se i Društvo novinara BiH koje je istaklo da očekuje reakciju nadležnih službi i odgovarajuću kaznu za napadača.

Piše: Nataša Tomić

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto se nada da će nadležne službe ozbiljno shvatiti ovaj slučaj i podsjeća da je nepropisno kažnjavanje napada na novinare jedan od razloga što su oni sve češći.

Podrži eTrafiku

“Očekujem da će i nadležno tužilaštvo, a zatim i sud ozbiljno shvatiti ovaj slučaj, kao što je to uradio MUP, i da ovaj barbarski napad neće ostati nekažnjen. Inače, upravo su nikakve ili male kazne za napade na predstavnike medija jedan od razloga sve češćih napada, budući da mnogi smatraju da takvi napadi ne samo da nisu kažnjivi, već da su bezmalo društveno poželjno ponašanje”, govori Forto.

Podsjećamo, glavna i odgovorna urednica portala eTrafika.net je dobila prijetnje smrću od 41-godišnjeg Gorana Živanića koji je na fotografiji, koju je Stokićeva postavila na svoj Fejsbuk profil, ostavio komentar u kome prijeti odsijecanjem glave njoj, ljudima u pokretu i svima koji imaju bilo kakvu empatiju prema njima. Prijetnje su prijavljene policiji, i Živanić, koji u policiji ima podeblji dosije, je priveden a protiv njega će biti podnesen izvještaj za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Iz Društva novinara BiH ističu da su, nažalost, u BiH prijetnje novinarima i ugrožavanja njihovih prava postali svakodnevnica. 

“Dok zemlja polako izlazi iz vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom korona virusa, gdje su novinari stalno bili jedni od onih na ‘prvoj liniji’, užasnut sam izvještajem o prijetnjama smrću kolegici Vanji Stokić, urednici portala eTrafika”, kazuje Forto za kraj.

Napiši komentar