fbpx

Centar za životnu sredinu (CZZS) raspisuje konkurs za novinarske radove, odnosno pruža jednokratnu novčanu podršku za novinarku ili novinara koji bi se posvetili istraživanju problematike zaštite prirode, sa posebnim akcentom na močvare i vlažna staništa.

Izvor: Saopštenje

Podrška istraživačkom novinarstvu u oblasti zaštite prirode dio je regionalnog projekta „Partnerstvo za prirodu“ koji podržava Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade, a koji CZZS realizuje u partnerstvu sa Centrom za zaštitu ptica (Crna Gora) i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica (Srbija).

Podrži eTrafiku

Jednokratna podrška od 800 eura bruto pokriva sve vrste troškova vezane uz istraživački rad, a prema potrebama kandidata može biti iskorištena za troškove putovanja, vremena provedenog u istraživanju ili opreme. U okviru ovog poziva moguće je podržati do dvije istraživačke priče odnosno istraživački rad dva novinara/ke.

U cilju pružanja adekvatne stručne podrške CZZS nudi:
– Savjetovanje te upoznavanje konteksta i problematike iz područja zaštite prirode;
– Umrežavanje i izradu kontakata za daljnje izvještavanje iz područja zaštite prirode;
– Podršku u stvaranju visokog nivoa poznavanja problematike i konteksta, na čijoj se osnovi može nastaviti samostalno baviti temom;
– Priliku novinarima da budu dio pozitivne promjene.

Zadatak odabranog novinara ili novinarke je napisati istraživačku priču u formi od minimalno dva članka ili video priloga  koji se bave izvještavanjem o problemu u oblasti močvara i vlažnih staništa. Koncept istraživanja i forma izvještavanja nisu unaprijed zadani, a novinari imaju mogućnost biti slobodni i kreativni u osmišljavanju istraživanja. Na raspolaganju će im biti CZZS resursi, literatura i mogućnost korištenja konsultacija i savjetovanja sa stručnim osobama u ovoj oblasti na regionalnom nivou i to u okviru BioNET mreže.

Prijava mora sadržati:
– biografiju;
–primjer novinarskog istraživačkog rada (3 članka, reportaže ili druge primjere sadržaja);
– koncept rada (2.500 znakova: motivacija, teme koje su kandidatima zanimljive i željeli bi ih istraživati, metode koje će koristiti i oblik rada – članak, video itd.).

Mogu se prijaviti svi novinari/ke bez obzira na prethodno iskustvo u istraživanjima o zaštiti prirode. Prijave se šalju e-mailom na adresu: jugoslav.jevdjic@czzs.org najkasnije do 30. maja.

Napiši komentar