fbpx

Drugi „Vikend aktivizma“ u organizaciji Udruženja građana „Oštra Nula“ koji je počeo u petak u parku „Dr Mladen Stojanović“, završio se kreativnim radionicama juče u Društveno kulturnom centru (DKC) Incel.

Učesnici kreativnih radionica bili su mladi ljudi iz raznih krajeva BiH. Radionice su se bavile pitanjima tolerancije, komunikacije i izgradnjom povjerenja među mladima, interkulturalnim dijalogom, vještinama organizovanja kampanja, društvenim mrežama, odnosima sa medijima, izradom stencila i alternativnim načinima javnog oglašavanja, ali i pitanjima u vezi stereotipa i predrasuda sa kojima se susreću mladi u BiH.

Prvom radionicom „Teambuilding: izgradnja povjerenja i komunikacije u grupi“ otvoren je drugi vikend aktivizma. Ova radionica imala je za cilj upoznavanje i povezivanje učesnika, gdje su kroz niz različitih igara i aktivnosti bolje upoznati svoje kolege, uspostaviti međusobnu komunikaciju i povjerenje, izgradili siguran prostor za rad i uživali radeći sve to. Ova radionica sastojala se iz niza logičkih, taktičkih, štafetnih i vremenski ograničenih zadataka koji su zahtijevali timski rad i pomogli učesnicima da postanu ekipa u svakom smislu te riječi.

Foto baza

Student Mladen Pejić rekao je da se na „Vikend aktivizma“ prijavio zato što je htio da upozna druge mlade ljude iz BiH, ali i da učini nešto što bi promijenilo život mladih na bolje u njegovoj zajednici.

„Za mene aktivizam predstavlja upravo to da mi mladi možemo uticati na to što se dešava u našoj okolini, da kažemo svoje mišljenje, da pokušamo to promjeniti na bolje i da na taj način stvaramo budućnost koja će biti bolja za nas.“

Drugi dan „Vikenda aktivizma“ bio je u znaku „Obojenih naočala“, analogije sunčanih naočara koje predstavljaju kulturološke filtere kroz koje posmatramo stvarnost. Radionica ima za cilj upoznavanje učesnika/ca sa pojmovima stereotipa, predrasuda, diskriminacije kao i metodama neutralisanja istih u našem okruženju.

„Radionica predstavlja jedan novi koncept kojim se pristupa pojmovima stereotipa, predrasuda i diskriminacije. Mislim da je aktivizam dosta doprinio sa obzirom da je to jedan od vidova neformalnog obrazovanja, a u formalnom obrazovanju nemamo priliku da razmišljamo izvan ‘okova’. Svi koji se bave aktivizmom, mjenjaju svoje mišljenje i svoje stavove prema nekim stvarima i dozvole sebi da razmisle o onom što ih okružuje i samim tim da promijene svoj stav. I ne boje se toga da promijene svoj stav, iako bi pritome biti isključeni iz grupe kojoj su prije pripadali“, rekla je fascilitatorka ove radioniceNikolina Gavrić.

Nakon uvodnog dijela sami učesnici imali su priliku da u diskusiji iznesu svoja mišljenja i stavove, da razmisle šta su stereotipi i predrasude i kako dovode do diskriminacije, koliko je to štetno za naše društvo i kako da se bore protiv toga.

Treći i poslednji dan bio je rezervisan za radionice „Komunikacija, odnosi sa javnošću, kampanje i društvene mreže“ i „Alternativni načini oglašavanja u javnosti“. Prva radionica fokusirala se na strateško pripremanje PR kampanja za nevladin sektor, uključujući i tradicionalne i nove medije. Radionicu je vodila Olja Radlović.

Četvrta radionica „Alternativni načini oglašavanja u javnosti“ je stencil radionica izrade političkih poruka na majicama. Uz korištenje stencil šablona rad ide brzo i lagano, a jedan dobro urađen stencil šablon se može više puta koristiti.

Radionice su se održavale u parku „Dr Mladen Stojanović“ i DKC Incel, i bile su otvorene za javnost. vikend_aktivizma_on_4 vikend_aktivizma_on_3 vikend_aktivizma_on_2

eTrafika.net – Milica Pralica, Foto: Oštra Nula

Napiši komentar