fbpx

“Uveli mjere zabrane, a niko ne pita kako da se proda salata. Prije kad ne možemo prodati, odemo do pijace pa se proda. Koliko god nam teško bilo raditi u polju, nekako mi još teže gledati da propada. A znam da je dobra. Domaća i zdrava, ništa mi to ne prskamo.”

Piše: Slobodan Blagovčanin

Govori nam ovo Fata Muminović, koja sa svojim mužem Osmanom u dvorištu porodične kuće u Bijeljini uzgaja povrće namijenjeno prodaji. Oboje u osmoj deceniji života, zbog pandemije virusa korona spriječeni su da odlaze na lokalnu pijacu i tamo prodaju plodove svog rada.

Podrži eTrafiku

“Ma bilo je i gore, izdržaće se. Sad ako se salate prodaju, ne bi trebalo biti problema. Taman će popuniti budžet na penziju od nešto preko 200 KM”, govori nam Fata dok nas vodi u obilazak bašte.

Tvrde kako je svakome danas teško i ne vole da se žale. Iako su u sedamdesetim godinama, sve što žele jeste da ih zdravlje posluži, pa da mogu da rade.

“Svaki dan ujutro ustanem, popijem kafu, obavezno doručkujem i pravac u polje. Salata, majska kraljica, nam je baš dobro rodila. Uskoro očekujemo mladi luk, pa boraniju. Krompira isto imamo dobrog. Samo mjere zabrane nas koče”,  govori Osman.

Imaju četvoro djece, koji žive u Srbiji, Njemačkoj i Austriji. Svakodnevno se javljaju, ali nemaju način da im pomognu.

“Ovo nas najviše košta, gotovo čitava penzija ide na lijekove. Ima ovaj neki od 60 KM, njega ponekad i preskočimo”, pokazuje nam Fata kesu sa lijekovima koja stoji u kredencu.

Kako kažu, nije ih obišao niko od institucija niti nevladinih organizacija, dok u pomoć pritiču mlađe komšije.

“Niti ko dolazi, niti ko obilazi. Srećom ima dobre djece u komšiluku, mlađi su sad poletjeli da pomažu starijima. Kad god sam koga zamolila da mi ode do prodavnice ili apoteke išli su”, govori nam ona, dok se Osman nadovezuje i govori da će ljeto biti rodno, pa se nada ukidanju zabrane kretanja.

Fatu i Osmana možete pronaći u ulici Save Šumanovića broj 7. Također, možete ih pozvati na broj telefona 055 250-578. Ukoliko se odlučite na poziv, molim vas da imate strpljenja obzirom da Fata ima problema sa sluhom u posljednje vrijeme. Najbolje bi bilo da ih pronađete lično uz nošenje zaštite.

Napiši komentar