fbpx

Usljed pandemije Koronavirusom, gotovo preko noći, naš način življenja, rada, druženja i svih drugih aktivnosti postao je vezan za kuću i digitalno okruženje.

Izvor: Saopštenje

Mnoge sfere našeg života mijenjaju način funkcionisanja, a promjene se dešavaju i u oblasti psihoterapije i savjetovanja. Iako smo mi, ljudi, visoko adaptabilna bića, paralelno smo i ljubitelji poznatog. Baš tako, ako je za nas uobičajen način rada i funkcionisanja bio onaj koji je podrazumijevao direktne, fizičke kontakte sa ljudima, uz samo određen, zanemarljiv procenat korištenja tehnologije, vjerovatno će nam biti teško svoj način fukcionisanja zamijeniti funkcionisanjem u  digitalnom okruženju.

Podrži eTrafiku

Slično se desilo i sa psihoterapijom i savjetovanjem. Tradicionalne seanse, koje su se odvijale u savjetovalištima, sada se odvijaju online. Važno je naglasiti, iako je tradicionalna psihoterapija za nas češća i poznatija, online psihoterapija, za psihologe i psihoterapeute, nije novost, ona se koristi još od devedesetih godina prošlog vijeka.

Prednosti online psihoterapije i savjetovanja

Prednosti online psihoterapije i savjetovanja postoji mnogo, a ovo su neke od njih:

  • Dostupna je svim ljudima koji imaju pristup internetu;
  • Fizička distanca nije problem prilikom zakazivanje tretmana;
  • Štedi vrijeme potrebno za odlazak na tretman
  • Moguće je brzo i efikasno dostavljanje svih materijala potrebnih za rad u seansi

Osnovna prepreka koja može da se javi je slabija internet konekcija, ali uz malo strpljenja i fleksibilnosti  klijenta i terapeuta sve prepreke mogu vrlo uspješno da se prevaziđu.

Efikasnosti online terapije – naučna istraživanja

Mnoga istraživanja iz domena kognitivno-bihejvioralne psihoterapije (KBT) govore da je online savjetovanje efikasno koliko i savjetovanje uživo. Problemi koji su najpogodniji za online savjetovanje su: pojava stresa, anksioznosti i depresivnosti.

Besplatno Savjetovalište za studente

Besplatno Savjetovalište za studente je projekat koji je 2014. godine pokrenuo Centar za punu svjesnost u Banjoj Luci, a koji za cilj ima pružanje naučno i empirijski zasnovanih psiholoških tretmana, te podrške i pomoći studentima koji žele da prevaziđu svoje psihološke probleme, emocionalne tegobe i ponašajne blokade ili žele da unaprijede svoje psihološke vještine i sposobnosti.

Od samog osnivanja dostupno je i online savjetovanje. Ukoliko ste student, možete se obratiti povodom bilo kojeg problema, a povodom kojeg se osjećate blokirano da živite život koji bi za vas bio vrijedan življenja. Da biste zakazali termin kontaktirajte nas na savjetovalistezastudente@centarzapunusvjesnost.org.

Više informacija možete pronaći na www.centarzapunusvjesnost.org

Napiši komentar