fbpx

Slobodanka Todorić iz Dervente, koja je prije šest mjeseci dobila otkaz usred borbe sa tumorom, i dalje čeka da bude vraćena na posao.

Piše: Snježana Aničić

Prošlo je nekoliko mjeseci od odluke Inspektorata rada da Slobodanku vrate na posao u „Relaxshoe Bosna“. Inspekcija rada je utvrdila da je raniji ugovor zaključen nezakonito, što je potvrdio i Inspektorat RS. Firma nije prihvatila da zaključi ugovor na neodređeno, a advokat je u Slobodankino ime podnio tužbu Osnovnom sudu u Derventi.

Podrži eTrafiku
Rješenje Inspektorata rada

Slobodankin suprug Mladen Todorić govori da su vjerovali da će biti vraćena na svoje radno mjesto, ali da je očigledno da se poslodavcu ne žuri.

„Krajem februara sam podnio tužbu protiv odgovornog lica. Pripremio sam i krivičnu prijavu, ali je zbog novonastale situacije, još uvijek nisam predao. Ovo je sada stvar institucija, jesu li one spremne i imaju li mehanizam da sprovedu svoju odluku“, rekao je Mladen.

On ističe da nisu u kontaktu ni sa kim iz firme još otkako je krajem septembra otjeran sa kapije.

Traži svoja radnička prava

Od firme je zatraženo da Slobodanka bude vraćena na isti posao i da dobije ugovor na neodređeno. Osim toga, očekuje se isplata zaostalih plata u mjesečnom iznosu od 450 KM sa zateznim kamatama, počevši od 1. oktobra 2019. do datuma kada bude vraćena na posao.

Takođe, traže i da se zbog neiskorištenog godišnjeg odmora isplati 450 KM, da se uplate porezi i doprinosi na ime zaostalih plata i da tuženi isplati tuženom troškove parničkog postupka.

„Relaxshoe Bosna“ je uložio žalbu Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali je u drugostepenom postupku odbijena kao neosnovana. Podnijeli su žalbu i sudu, navodeći da bi vraćanje radnice na posao bilo opterećenje za javne fondove i protiv javnog interesa RS!

Foto: Pixabay

Todorići ističu da i dalje vjeruju u institucijama, jer je ipak nešto urađeno.

„Treba prekinuti nešto što je trajalo godinama. Svi su oni znali u kakvim uslovima rade radnici. Vjerujemo da ćemo ovo dobiti, ako ima imalo prava i pravde. Kakva god bude presuda, neko će se žaliti, mi ili oni“, dodaje Mladen.

„Nekad je bitnija lijepa riječ“

Todorići su zahvalni svim ljudima i medijima koji su uz njih dok traje borba. Kažu da im je ponekad bitnija lijepa riječ i moralna podrška. Slobodanka je nedavno završila osmi ciklus hemoterapija i dobro se osjeća.

„Ne znate kakav je život kad vam je ovjerena uputnica za onkologa uvijek u autu. Sve je skupo, neke lijekove nabavljamo preko Fonda, neke privatno. Nabavljali smo i injekcije koje su koštale 500 evra. Gdje su u svemu tome i troškovi prevoza“, objašnjava Slobodankin suprug.

Ističe da su njene nalaze slali i u njemačku kliniku, ali moraju poslati dodatnu dokumentaciju kako bi dobili uvid u cjelokupnu situaciju.

Foto: Pixabay

„Ne predajemo se, borimo se. Teško jeste, vidjećemo gdje nam je granica i koliko možemo izdržati finansijski, fizički i psihički. Bitno je koliko su ljudi uz nas. Oni su mislili da ću se uplašiti i odustati kada su rekli ‘obratite nam se putem suda’“, govori on za eTrafiku.

Kažu da ih nije posjetio niti kontaktirao načelnik opštine Milorad Simić. Znaju da je njihovo drugo pismo koje su slali institucijama stiglo i do njega, ali im se nije javio.

„Kada bude sudski proces, ja ću suprugu ako treba dovesti u bolničkom krevetu. Neka svi vide jad i bijedu vremena u kojem živimo. Neka vide sa čim i sa kim se treba boriti neko ko je pogođen ovakvom bolešću“, dodaje Mladen.

Od velike pomoći im je što su preko Sindikata uprave uspjeli da dobiju besplatnu advokatsku pomoć, a zastupa ih advokatska kancelarija „Stevanović“ iz Bijeljine koja ima ugovor sa Sindikatom.

Dvije firme pod istim krovom

„Amika“ i „Relaxshoe Bosna“ su sestrinske firme u Derventi, a osnivač je kompanija iz Italije. Obe firme su se 2017. našle među 10 najuspješnijih bh. kompanija koje se bave proizvodnjom obuće i odjeće od kože.

Slobodanka je bila zaposlena u „Amici“, ali su kasnije njeni papiri prebačeni u „Relaxshoe Bosna“ iako je ostala da radi na istoj poziciji u „Amici“. Dok se oporavljala od operacije, telefonskim pozivom je obaviještena da joj ugovor neće biti produžen.

Slučaj Slobodanke Todorić je dospio u javnost prošle godine u oktobru kada je Mladen odlučio da progovori i krene u borbu za radnička prava svoje supruge.

„Mene interesuje da li će se firma obratiti Vladi RS za bilo kakvu subvenciju zbog situacije sa virusom korona. Treba li im pomoć dati Vlada koju oni ne priznaju“, pita se Mladen.

Zvali smo firmu da provjerimo zašto Slobodanka nije vraćena na posao i koliko će još čekati. Objašnjenje nismo dobili. Rečeno nam je da je „postupak u toku i da ne daju izjave“.

Napiši komentar