fbpx

Banjalučki advokati Predrag Herbez i Stojan Vukajlović, koji je i odbornik u gradskoj Skupštini, proteklih dana vode pravi mali rat zbog zida koji dijeli njihovu imovinu u banjalučkom naselju Nova Varoš.

Tekst i fotografije: eTrafika.net

Sporni zid postojano je stajao 50 godina i bio je neprimjetna granica između komšija, ali je u centar pažnje dospio nakon što je Vukajlović počeo graditi višespratni stambeno-poslovni objekat u neposrednom susjedstvu Herbeza.

Podrži eTrafiku

Za Vukajlovića zid nije bitan, dok sa druge strane Herbez u rušenju zida vidi samovlašće pojedinaca.

Herbez pored napuknutog zida i Vukajlovićevog objekta

Dvojac koji odlično poznaje domaće zakonodavstvo tako je ukrstio koplja u više navrata do sada, a kulminacija je uslijedila nedavno, nakon što je zid star nekoliko decenija pukao sa Herbezove strane.

Zbog pomenutih komšija, kako saznaje eTrafika, do sada je u više navrata intervenisala i banjalučka policija, predstavke se pišu i Advokatskoj komori Republike Srpske, gradonačelniku Banjaluke, a pale su i međusobne tužbe, te krivične prijave.

Kriva je garaža

Stojan Vukajlović se tako po drugi put našao u centru pažnje, nakon što je početkom godine na kontroverzan način došao u posjed šest nekretnina u najvećem gradu Republike Srpske. Podsjećamo, Vukajlović je 31. decembra prošle godine na licitaciji u Osnovnom sudu u Banjaluci kupio šest nekretnina koje su oduzete Milošu Šmitranu, bivšem načelniku Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada, koji je 2016. godine optužen da je malverzacijom oštetio grad za 539.410 KM. Riječ je o četiri stana, poslovnom prostoru i vikendici koje su ponuđene na licitaciji, na kojoj ih je Vukajlović kupio za 283.400 KM, iako je njihova procijenjena vrijednost bila duplo veća. Sud je isključio iz nadmetanja ponuđače koji su željeli kupiti pojedinačne objekte, a ne sve “u paketu”, što je dovelo do toga da nekretnine značajno izgube na vrijednosti. U međuvremenu, Pravobranilaštvo RS je na zahtjev Gradske uprave podnijelo žalbu Okružnom sudu u Banjaluci o protivzakonitoj prodaji šest nekretnina Vukajloviću, te očekuje njihovo poništenje.

Mimo pomenutih nekretnina, Vukajlović je u prethodnom periodu otkupio i parcelu koja se nalazi uz Herbezovu i počeo sa izgradnjom stambeno-poslovnog objekta, za koji je uredno dobio građevinsku dozvolu. Međutim, uz stari objekat nalazila se i garaža koju Vukajlović namjerava ponovo izgraditi, a za koju nema potrebnu dozvolu. Upravo je izgradnja ove garaže, odnosno pomoćnog objekta, pored ostalog, dovela do zaoštravanja odnosa između dvojice advokata.

Stara garaža
Nova garaža

Prvo je prema tvrdnjama Vukajlovića i dostupnoj foto-dokumentaciji, Herbez srušio dio zida koji se nalazio na parceli Vukajlovića, a zatim je prema tvrdnjama Herbeza i dostupnoj foto-dokumentaciji, zbog izgrađenog pomoćnog objekta popucao zid koji „gleda“ na dvorište Herbeza.

Herbez ističe da su Vukajlovićevi radnici iskoristili priliku kada nije bio kod kuće, te sagradili nelegalni pomoćni objekat koji je doveo do pucanja zida na Herbezovoj strani. Vukajlović, međutim, ističe da sporni zid nije Herbezov, već dio ranijeg pomoćnog objekta (garaže) koji se nalazio na granici dva dvorišta.

„Ne treba mi građevinska dozvola za taj pomoćni objekat obzirom da je tretiran kroz urbanističko-tehničke uslove i ulazi u sastav glavnog objekta“, smatra Vukajlović i dodaje da su za isti objekat neophodni samo lokacijski uslovi.

Rješenje o rušenju

Iz Gradske uprave Banjaluka navode da za pomoćni objekat Vukajlović nema građevinsku dozvolu, zbog čega su izdali rješenje o njenom rušenju, ali da  je „matični“, stambeno-poslovni objekat ima.

„Urbanističko–građevinska inspekcija grada Banjaluke donijela je rješenje o rušenju bespravno izgrađenog pomoćnog objekta u Ulici Pave Radena. Rješenje je strankama u postupku otpremljeno, a Inspekcija će se u ovom postupku, kao i u svim ostalim, striktno pridržavati Zakona o inspekcijama i Zakona o uređenju prostora i građenju“, odgovorili su nam iz Urbanističko-građevinske inspekcije grada Banjaluka.

Ima li elemenata za postupanje policije?

Zbog posljednjih dešavanja u sukobu Herbeza i Vukajlovića obratili smo se i banjalučkoj policiji. Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su posljednji put postupali po prijavi Predraga Herbeza.

„Po dolasku na lice mjesta, prijavitelj je policijskim službenicima saopštio da je 8. aprila oko 19 časova prilikom dolaska u porodičnu kuću u kojoj nije niko boravio od 7. aprila od 12 časova, uočio oštećenje na dvorišnom zidu tj. ogradi, a koje je nastalo prilikom gradnje pomoćnog objekta (garaže) u susjednom dvorištu, gdje je u toku izgradnja stambene zgrade“, izjavila je za eTrafiku Danijela Mučibabić, portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Ona dodaje kako su policijski službenici „vizuelnim pregledom“ utvrdili da se radi o zidu dužine oko 10 metara, visine oko dva metra, sa vidljivim oštećenjima u vidu pukotina i ruševina sa vrha ograde, kao i to da je zid blago nagnut prema unutrašnjosti dvorišta koje je u vlasništvu prijavitelja.

„Takođe, policijski službenici su na licu mjesta uočili i oštećenje u vidu pukotina na staklu pomoćnog objekta koji se nalazi naslonjen uz navedeni zid“, naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Herbez je takođe obavjestio policijske službenike, da je o svemu navedenom u ranijem periodu upoznat građevinski inspektor, koji mu je saopštio da izvođači radova nemaju dozvolu za gradnju navedenog pomoćnog objekta.

„Shodno navedenom, utvrđeno je da se radi o imovinsko-pravnom sporu, te da nema elemenata za policijsko postupanje“, zaključili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Herbez: Bahato ponašanje Vukajlovića

Predrag Herbez u razgovoru sa novinarima eTrafike rekao je da je ponašanje Vukajlovića nemoralno i bahato.

„Ponašanje Vukajlovića ne samo da je nemoralno, društveno neodgovorno, bahato i drsko već predstavlja poniženje za sve one savjesne i poštene građane koji disciplinovano izvršavaju i poštuju naredbe državnih organa i institucija Republike Srpske. Osim toga, ovakvo ponašanje i negiranje zakonskih propisa posebno je zabrinjavajuće jer je riječ o čovjeku koji je izabrani predstavnik vlasti, tj. gradski odbornik“, izjavio je revoltirani Herbez.

Dodao je da ga je između ostalog uvrijedila „činjenica da su radnici na podmukao način izvršili gradnju spornog objekta dok se sa porodicom nalazio izvan Banjaluke“.

Revoltirani Herbez pismom se obratio prvom čovjeku Banjaluke i predsjedniku gradske Skupštine

Vukajlović: Herbez je srušio moj zid

Banjalučki advokat Stojan Vukajlović, koji je ujedno i odbornik u banjalučkoj skupštini, govori da je protiv Herbeza podnio krivičnu prijavu.

„Protiv Herbeza sam još u martu podnio krivičnu prijavu zbog oštećenja tuđe stvari i krivičnog djela samovlašća, jer je srušio dio moje imovine, odnosno dio zida koji se nalazio na mojoj parceli. Zbog svega sam naravno Herbeza prijavio i policiji“, naveo je Vukajlović.

Zbog rušenja novog zida Herbez prijavljen policiji

Komentarišući rješenje urbanističko-građevinske inspekcije o rušenju pomoćnog objekta Vukajlović ističe da nema zakonskih prepreka da se bilo koji dokument vezan za gradnju pomoćnog objekta dobije pa tako ni onaj o pomoćnom objektu.

„Prilikom izgradnje svog stambeno-poslovnog objekta, na svojoj parceli izgradio sam novi zid, naslanjajući ga na raniji stari zid i ne dirajući ga, a prilikom izgradnje cijelog stambeno-poslovnog objekta pa i prilikom izgradnje novog zida, nisam ni na koji način zašao u parcelu Herbeza, niti ga smetao u mirnom i faktičkom posjedu iste. S druge strane, Herbez je 15. marta ove godine bez ikakvog pravnog osnova i potpuno samoinicijativno porušio dio novog zida, koji se nalazi na mojoj parceli, a razbijene ostatke zida bacio je na moju parcelu, te je na taj način ometao mene u mirnom i faktičkom posjedu parcele i izvršio smetanje posjeda iste“, naveo je Vukajlović.

Zbog rušenja zida Vukajlović je podnio i tužbu protiv Herbeza i zatražio nadoknadu štete od 2.000 maraka.

„Ono što je najbitnije u cijeloj priči jeste da je sve urađeno u skladu sa regulacionim planom. Sva dokumentacija koja trenutno nedostaje dostaviće se u narednim danima, ako već i nisu“, izjavio je Vukajlović za eTrafiku.

Zbog napada na imovinu Vukajlović traži odštetu od Herbeza

Inače, Vukajlović je 2016. godine mandat u lokalnom parlamentu obezbijedio sa liste DNS-a, da bi početkom 2018. godine sa trojicom kolega osnovao odnornički klub „Sloboda“, ali ih i vrlo brzo napustio i postao odbornik najveće partije u Banjaluci, SNSD-a, u kojoj se nalazi i danas.

Napiši komentar