fbpx

Uprkos pandemiji Covid-19 i izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, Vlada Republike Srpske odlučila je da na svom „poslovnom objektu“ na Trgu jasenovačkih žrtava 4 (stara zgrada Vlade) zamijeni stolariju, odnosno prozore na tri sprata. Vrijednost ugovora zaključenog 30. marta, u jeku pandemije, je oko 152.000 KM.

Piše: Maja Bjelajac – Inforadar.ba

Posao je dobio jedan od tenderskih miljenika Vlade RS, Studio Design d.o.o. Banjaluka, firma Milana Milakovića, funkcionera Socijalističke partije RS i potpredsjednika Skupštine grada Banja Luka.

Podrži eTrafiku

Milakovićev Studio Design je, prema podacima Agencije za javne nabavke BiH, u prošloj i ovoj godini dobio 11 poslova (ima 11 zaključenih ugovora), od toga šest direktnim sporazumom, u ukupnoj vrijednosti oko 382.000 KM.

ZAŠTO JE STUDIO DESIGN FAVORIZOVAN

Čak osam od tih 11 ugovora je bilo sa Službom za zajedničke poslove Vlade RS. Dva ugovora su sklopljena sa KPZ Banjaluka, čiji je direktor „odmetnuti“ pa potom iz stranke izbačeni socijalista Goran Selak, za kojeg su pojedini mediji pisali da je u rodbinskim vezama s Milakovićima. Jedan ugovor Studio Design potpisao je sa Ugostiteljskim servisom RS. Također, Milakovićeva firma radila je i stolariju i za Administrativni centar Vlade RS po cijeni oko 245.000 KM.

Ovoga puta Studio design dobio je posao ugradnje 170 prozora od 6. do 8. sprata na staroj zgradi vlade. Ponuda Milakovićevog firme, na čijoj se web stranici kao djelatnost navodi pružanje grafičkih usluga, digitalna i UV štampa i ostalo, bila je 151.990 KM i u okviru onoga što su nudile i ostale kompanije.

Foto: Faksimil obavještenja o dodjeli ugovora

Na pitanje Inforadara koje je to uslove Studio Design ispunio na ovom tenderu, a druge firme nisu, Milan Milaković kao vlasnik i direktor firme nam je odgovorio:

„Nisam ja tu u toku“.

Milaković: Vlasnik kompanije koja je dobila posao kaže da ne zna zbog kojih je uslova njegova kompanija dobila posao

Osim Milakovićevog Studija design, na tenderu za stolariju učestvovali su i Nivex Derventa s ponudom od 151.936 KM, AM Međugorje Banja Luka (151.328 KM), GTR Mostar (151.983 KM), Zidart Mrkonjić Grad (164.194 KM) i Almy Zenica (152.297 KM).

Iz Službe za zajedničke poslove Vlade RS odgovorili su na sva pitanja Inforadara o ovom javnom natječaju, osim s kakvim ponudama su učestvovale ostale firme i šta je presudilo.

„Samo ponuđač Studio Design d.o.o. Banja Luka je ispunjavao sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije“, navedeno je u odgovoru, bez obrazloženja koji su to uslovi bili.

Damir Milić, direktor firme Zidart iz Mrkonjića, koja je takođe učestvovala na tenderu, kaže da je jedan od uslova bio dostaviti uzorak stolarije, što smatra nepraktičnim i čudnim.

„Mi smo naveli koji bismo sistem ugrađivali. Pa ako kažete koji sistem radite, ti prozorski sistemi su dostupni svima i zna se tačno o čemu se radi“, objašnjava Milić. Nevjerovatno mu je takođe da je pet firmi diskvalifikovano.

„Vidjelo se da su tražili dlaku u jajetu kako bi se posao dodijelio tačno određenoj firmi“, zaključuje direktor Zidarta.

Igor Vukajlović, sekretar Udruženja građana Tender, prokomentarisao je činjenicu da pet firmi nije ispunilo zahtjeve iz tenderske dokumentacije:

„Najveća zamjerka za odbačene ponude je da nije dostavljen uzorak ili uzorak ne odgovara traženom, tako da mislim da su i u ovom slučaju tražene dimenzije štoka, krila i stakla bile zadane na način da pogoduju jednom ponuđaču“, kaže Vukajlović.

Vukajlović: Traženi uslovi su pogodovali jednom ponuđaču

On se osvrnuo i na dobre odnose Studia Design s Vladom RS.

„Posmatrajući portal javnih nabavki, vidljivo je da ponuđač ima dobru saradnju sa ugovornim organom. Iz iskustva znam da ovom ugovornom organu nije strano da napravi tendersku dokumentaciju na način da tehničke specifikacije prilagodi jednom ponuđaču“, zaključuje Vukajlović

Zanimljivo je da se još jedna od firmi koje su učestvovale na tenderu, AM Međugorje iz Banja Luke, vezuje za političara bliskog vlastima. Nezavisni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (nekada SDP-ovac, a prije toga SNSD-ovac) Mile Atlagić navodni je vlasnik te firme, čiji je direktor Anđelko Atlagić. Mediji su ranije objavili da je Mile Atlagić blizak prijatelj Milorada Dodika, kao i da je njegova firma u godini dana od MUP-a RS dobila tri ugovora u vrijednosti od 713.000 KM.

Nije javno poznata uloga ove firme u tenderu na kojem je Milaković dobio novi posao.

NOVI PROZORI UMJESTO RESPIRATORA

Prema pisanju portala ŽurnalStudio Design je, zajedno sa marketinškom agencijom Aquarius, ranije kupio zgradu banjalučkog Mikrokreditnog društva Sinergija plus u stečaju za 3,5 miliona KM, dok je njena procijenjena vrijednost iznosila 8,5 miliona maraka.

Mediji su ranije izvještavali o brojnim unosnim poslovima cijele porodice Milaković koja, kako se čini, ima monopolske ugovore s brojnim javnim preduzećima, institucijama i agencijama.

I dok se entitetske vlasti bore da iz inostranstva dobiju pomoć za respiratore, maske, rukavice i drugu opremu u borbi protiv pandemije Covid-19, u budžetu za poslove bliske ljudima koji su povezani s vlastima uvijek ima novca, dok je protežiranim firmama otvoren put do ugovora.

Foto: Stara zgrade Vlade RS u naposrednoj blizini Narodne skupštine RS

U RS se u narednom periodu očekuju iznimni problemi i izvjesno još veće zaduživanje u budućnosti, no sve to ne sprečava vlasti RS da i u vrijeme pandemije poslove dodjeljuju političkim miljenicima i koalicionim partnerima, dok bi Covid-19 mogao da bude alibi za sve.

Uostalom, prozori na tri sprata Vladinog objekta koštaju tek dva do tri respiratora, a poslovi među zvaničnicima u vlasti traju i decenijama.

Napiši komentar