fbpx

Od 13. marta ove godine Plavi telefon je primio 143 poziva, od čega je obavljeno 48 savjetodavnih razgovora sa licima koja imaju povećano osjećanje straha, zabrinutosti i usamljenosti zbog izolacije uzrokovane virusom korona. Ovakva osjećanja i stanja su očekivana s obzirom da svi doživljavamo da je sigurnost djelimično narušena.

Izvor: Saopštenje

Savjetodavna linija za djecu „Plavi telefon“ je besplatna i anonimna linija dostupna za svu djecu na teritoriji cijele BIH, a uslugu je pokrenulo Udruženje „Nova generacija“ iz Banje Luke 2013. godine. Početkom aktuelne krize, svjesni da će ona poljuljati sigurnost građana i izazvati neprijatnosti i poteškoće u prilagođavanju, kako kod odraslih tako i kod djece, na molbu Društva psihologa Republike Srpske Udruženje je proširilo polje djelovanja Plavog telefona na sve osobe koje osjećaju emocionalne poteškoće povodom pandemije. Dodatnu podršku usluzi, obezbjedio je tim psihoterapeuta Društva psihologa Republike Srpske, koji je na raspolagnju pozivaocima kojima je potrebna intezivnija podrška.

Podrži eTrafiku

Veoma važan podatak je da je 7% poziva bilo vezano za suicidalne misli i ideje, što može biti pokazatelj da je kriza kod nekih osoba značajno narušila emocionalnu stabilnost i funkcionalnost. Na ove podatke se nadovezuju i pozivi u vezi sa depresijom i depresivnim raspoloženjima (takođe 7% poziva) koji kao dalju posljedicu, ukoliko se ne pruži podrška, mogu imati suicidalne misli i ideje.

Uvidom u propuštene pozive, koji su nastali van radnog vremena Plavog telefona, ustanovljeno je da je od 13. marta 2020. godine zabilježeno 255 propuštenih poziva. Veoma bitna informacija da je od ukupnih 255 propuštenih poziva čak 151 poziv upućen tokom vikenda. Ove informacije su pokazatelj da postoji povećana potreba građana za savjetodavnim uslugama, naročito u dane vikenda što se može objasniti time da su sva ukupna ograničenja posebno neprijatna i frustrirajuća subotom i nedjeljom kada su ljudi navikli da slobodno vrijeme provode u odmaranju van sopstvenog doma ili u porodičnim posjetama, koje se sada ne preporučuju.

Iz svega navedenog se može zaključiti da je logičan korak da se rad Plavog telefona proširi na dane vikenda, međutim trenutni budžet linije ne može da podnese dodatne troškove koji bi nastali produžavanjem rada. Stoga Udruženje nastoji da u narednom periodu iznađe dodatna sredstva kako bi zadovoljili potrebe što većeg broja građana. Ovo je takođe i poziv svim ustanovama i organizacijama da se pridruže i da kroz zajedničku saradnju i djelovanje ovu krizu učine što je više moguće podnošljivijom i da se građanima olakša izolacija.

Napiši komentar