fbpx

Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu koji je predstavljen u Zvorniku za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u ovoj opštini izazvao je ozbiljnu zabrinutost Centra za životnu sredinu zbog opasnosti i zagađenja koje ovakvo postrojenje može prouzrokovati.

Izvor: Saopštenje

Izgradnja postrojenja je planirana u naselju Karakaj i nalazi se u neposrednoj blizini benzinske pumpe, gasne stanice, dječijeg vrtića i škole. Takođe, naselje koje broji preko 500 kuća nedaleko je od ove lokacije. Na dnevnoj bazi se planira spaljivanje do četiri tone otpada.

Foto baza

„Nacrt Studije uticaja na životnu sredinu je dokument koji je podložan dopunama i izmjenama. Javni uvid traje još 30 dana, tako da pozivamo građane da pročitaju Studiju i pošalju svoje primjedbe. Međutim, čak i da nacrt Studije uvaži sve komentare, generalno je zabrinjavajuće kako se vodi postupak planiranja ovog objekta. Za najopasnije materije koje spalionice proizvode, gasove dioksine i furane, u našoj državi nemamo instituciju koja bi ih uopšte mjerila. To je samo jedna od bezbroj spornih stavki iz ove Studije, ali i iz čitavog projekta“, ističe Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Iz Centra dalje ističu da su spalionice jedan od najgorih načina rješavanja problema opasnog otpada jer su veliki zagađivači životne sredine.

Predstavljanju Nacrta Studije uticaja na životnu sredinu koji je izradila firma „ViZ zaštita“ d.o.o. Banjaluka juče su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koji su javnu raspravu i organizovali, predstavnici opštine Zvornik, firme koja je nabavljač opreme za postrojenje, zainteresovani građani i pored Centra za životnu sredinu, predstavnici nekoliko organizacija iz zvorničke opštine. Predstavnici nosioca projekta, firme „MEDIC – OTP“ d.o.o. nisu se izjašnjavali na javnoj raspravi.

Napiši komentar